Νοέμβριος του 2019. Μόλις τέσσερις μήνες αφού ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψηφίζει τον νόμο 4637 με τον οποίο φέρνει τις εξής δύο σημαντικές αλλαγές πάνω στην ποινική μεταχείριση των τραπεζικών στελεχών.
 
Πρώτον, καταργεί την αυτεπάγγελτη, δηλαδή εξ’ αρχής από τον εισαγγελέα, δίωξη των ποινικών παραβάσεων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με την ευθύνη για την έναρξη δικαστικής διαδικασίας να πηγαίνει στα ίδια τα ιδρύματα. Δεύτερον, ο νόμος 4637 μετατρέπει το αδίκημα της απιστίας για τραπεζικά στελέχη από κακούργημα σε πλημμέλημα. Έκτοτε ο νόμος αυτός έχει κριθεί αντισυνταγματικός από τρία δικαστικά συμβούλια, από κάποια άλλα έχει κριθεί συνταγματικός και η τύχη του μένει να κριθεί από τον Άρειο Πάγο.
 
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε λοιπόν να περάσει έναν νόμο που έχει κριθεί, εκ του αποτελέσματος, τουλάχιστον προβληματικός στην εφαρμογή του, δημιουργώντας παράλληλα ένα πλαίσιο προστασίας των τραπεζικών στελεχών.
 
Μάλιστα με δημοσίευμά της η εφημερίδα Documento συνδέει αυτή την κίνηση της κυβέρνησης σχετικά με την ευθύνη των τραπεζικών στελεχών με την υπόθεση «κουρέματος» των «κόκκινων» δανείων της Τράπεζας Πειραιώς από ιδιαίτερα εύπορους εφοπλιστές μέσω εταιρίας διαχείρισης.
 
Στο σχετικό ρεπορτάζ, επικαλούμενη πόρισμα ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος, η εφημερίδα παρουσίαζε μια σειρά από εύπορους εφοπλιστές που είχαν αφήσει δάνειά τους από την τράπεζα Πειραιώς να «κοκκινίσουν» και στη συνέχεια η τράπεζα τα συμπεριέλαβε κουρεμένα σε ένα μεγάλο πακέτο δανείων που πωλήθηκε σε συγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης δανείων. Τελικά οι ίδιοι οι «κακοπληρωτές» εφοπλιστές οφειλέτες τα επαναγόρασαν από την εταιρεία διαχείρισης καταβάλλοντας ιδιαίτερα χαμηλά αντίτιμα. Η διαφορά των οφειλόμενων ποσών με τα αντίστοιχα τελικά αντίτιμα επαναγοράς των δανείων ήταν σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η εφημερίδα μάλιστα έχει ζητήσει σχετικά απαντήσεις από την Τράπεζα Πειραιώς, με την τελευταία να παραπέμπει στο τραπεζικό απόρρητο των πελατών της και τον SSM.
 
Μία από αυτές τις περιπτώσεις επαναγοράς κόκκινου δανείου, με όφελος που αγγίζει τα 26 εκατομμύρια ευρώ, φαίνεται να αφορά στην εφοπλιστική οικογένεια Λασκαρίδη, η οποία σύμφωνα πάντα με το Documento, έχει μια ειδική σχέση με την οικογένεια Μητσοτάκη και έχει συμμετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η οικογένεια Λασκαρίδη φαίνεται ότι έχει σχέση με την παναμέζικη οffshore εταιρεία «Velvet Success», η οποία έχει συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας Zeus+Dione με περίπου 800 χιλιάδες ευρώ, εταιρεία στην οποία ήταν μέτοχος εκείνο το διάστημα η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, και η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Όσο για το «Πρώτο Θέμα», το Documento στο δημοσίευμά του σημειώνει ότι η ίδια εταιρεία συμφερόντων Λασκαρίδη είχε καταθέσει 1,8 εκατομμύριο ευρώ σε λογαριασμό του Τάσου Καραμήτσου, μετόχου της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» προκειμένου εκείνος να συμμετέχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η χρονική διαδοχή των γεγονότων μοιάζει ακόμα πιο προκλητική: Ενώ δηλαδή σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ, η διοίκηση της offshore εταιρείας συµφερόντων Λασκαρίδη είχε αφήσει το δάνειό της στην Πειραιώς να «κοκκινίσει», προχωρά στην επαναγορά του με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και στη συνέχεια η οικογένεια Λασκαρίδη βάζει χρήματα σε εταιρεία μέλους πολιτικής οικογένειας, εν προκειμένω της οικογένειας Μητσοτάκη, και σε µια εφηµερίδα. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι είναι το ίδρυμα της οικογένειας Λασκαρίδη που είχε κάνει τη δωρεά των… παγουρίνο στους μαθητές των σχολείων στην αρχή της χρονιάς. Μια δωρεά που εξελίχθηκε σε φιάσκο λόγω του μεγέθους των παγουριών.
 
Σε κάθε ιστορία δανείου σαν κι αυτή της οικογένειας Λασκαρίδη που περιγράφει το «Documento», εκτός του ότι αναδεικνύεται το σύστημα αλληλοσυνδέσεων του τριγώνου της διαπλοκής (τράπεζες – πολιτικοί – ΜΜΕ), καταδεικνύεται και ο λόγος που ψηφίστηκε που ο νόμος 4637/2019 περί ποινικής μεταχείρισης των τραπεζικών στελεχών που έχει περάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η συνταγματικότητά του μένει να κριθεί από τον Άρειο Πάγο.
 
Οι τραπεζίτες που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους θα έπρεπε να λογοδοτούν και όχι να απολαμβάνουν ασυλία. Πόσο μάλλον όταν οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί αρκετές φορές με χρήματα του ελληνικού δημοσίου. Στο όνομα της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε και το νέο πτωχευτικό κώδικα που έχει συγκεντρώσει τα πυρά όλων των εμπλεκόμενων, πλην των τραπεζών φυσικά, φορέων.
 
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Documento, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου δεν έχει προβεί σε εγκλήσεις σε βάρος των στελεχών της τράπεζας που είχαν χειριστεί τα ύποπτα δάνεια προκειμένου να επέμβει ο εισαγγελέας, λειτουργώντας έτσι στο θεωρητικό πνεύμα του νέου νόμου. Και δεν το έχει πράξει αυτό την ώρα που η σύζυγός του συνδέεται επίσημα με τη Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, η Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου-Μεγάλου, η οποία διαμένει μόνιμα στο Λονδίνο, προσχώρησε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Γραμματεία Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ, με το γεγονός να ανακοινώνεται από τον γραμματέα Ελλήνων Διασποράς της κυβερνώσας παράταξης Νίκο Θεοδωρόπουλο.