Να συζητηθεί στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το θέμα των πολεμικών οφειλών στην Ελλάδα και οι σχετικές αναφορές πολιτών και φορέων, ζήτησε σήμερα η Κωνσταντίνα Κούνεβα. 

Ads

Η ευρωβουλευτής εξέφρασε την αντίθεση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και όλης της GUE/NGL στην απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία από τους συντονιστές της επιτροπής Αναφορών να μην γίνει δεκτή σχετική συζήτηση  στην Επιτροπή.  

Παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Επιτροπή Αναφορών, η Κ. Κούνεβα ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές – μέλη της Επιτροπής – ότι ήδη έχει αποσταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο προεδρείο της συγκεκριμένης Επιτροπής το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Κατοχικών Οφειλών καθώς και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως την εξέφρασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο Κομμένο Άρτας, ένα από τα εκατοντάδες ολοκαυτώματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών επέμεινε στην αρχική άποψή της ότι είναι αναρμόδια να συζητήσει το θέμα, γιατί δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της.

Ολόκληρη η παρέμβαση της Κωνσταντίνα Κούνεβα:

Ads

«Εμείς οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωομάδα της GUE/NGL  πιστεύουμε ότι το θέμα των πολεμικών οφειλών στην Eλλάδα δεν πρέπει να τεθεί στο αρχείο, πρέπει να συζητηθεί στην επιτροπή μας.

Με αφορμή τις αναφορές που κατατίθενται στην Επιτροπή Αναφορών από πολίτες και φορείς οι οποίοι ζητούν να εξεταστεί το θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, παίρνω το λόγο για  να ενημερώσω τα μέλη της Επιτροπής ότι ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής ενημέρωσε με επιστολή του την Πρόεδρο της Επιτροπής και τους συντονιστές της για τις θέσεις της ελληνικής Βουλής και της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με αυτό το μεγάλο θέμα. 

Θέμα με μεγάλη πολιτική, ιστορική και δικαιική σημασία, το οποίο πιστεύουμε ότι πρέπει να συζητηθεί και στην Επιτροπή Αναφορών Ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής απέστειλε επίσης  το  πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Κατοχικών Οφειλών. Το πόρισμα θα συζητηθεί σύντομα στην ολομέλεια της ελληνικής Βουλής. 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει και στρατηγική και σχέδιο γι’ αυτό. Όπως είπε πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  “επιθυμούμε να κλείσουμε επιτέλους αυτήν την ανοικτή πληγή στο σώμα της δικαιοσύνης, στο ίδιο το σώμα της Ευρώπης.  Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών σε καμία περίπτωση δεν συμψηφίζεται με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία».

Χθες, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Κατοχικών Οφειλών Τριαντάφυλλος Μηταφίδης απέστειλαν προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και  προς την πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών Cecilia Wikstrom σχετική επιστολή μαζί με το πόρισμα της Διακομματικής και την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κομμένο Άρτας για το θέμα των αποζημιώσεων.

Σημειώνεται ότι η  εξέταση του θέματος στην επιτροπή προήλθε από την αναφορά που είχε  υποβάλει η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Αναφορά η οποία είχε θεωρηθεί μη αποδεκτή από το προεδρείο της Επιτροπής Αναφορών του Ε.Κ., βάσει της γνωμοδότησης που ζήτησε από την αρμόδια νομική υπηρεσία, με το επιχείρημα ότι δεν αφορά παραβίαση του δικαίου της Ε.Ε., αλλά αποτελεί διμερές θέμα Ελλάδας  – Γερμανίας.

Χθες, η πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, Cecilia Wikstrom, αφού εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον ελληνικό λαό, εξήγησε ότι βάσει και της γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το θέμα των πολεμικών οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι έξω από τη δικαιοδοσία της Επιτροπής και συνέστησε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.  

«Το θέμα είναι ανοικτό, έχει τεράστια πολιτική και ιστορική σημασία για όλη την Ευρώπη, συνεχίζουμε τη διεκδίκηση με σχέδιο, στρατηγική, με όλα τα διπλωματικά και νομικά μέσα, αυτή η πληγή πρέπει να κλείσει», δήλωσε η Κ. Κούνεβα σχολιάζοντας την εξέλιξη στην Επιτροπή Αναφορών.