«Υπάρχει η τάση να αντιμετωπίζουμε την ανισότητα να τα ως αποτυχία της κάθε χώρας και της κοινωνίας της, να αντιμετωπίζουμε τη φτώχεια ως αποτυχία του ίδιου του φτωχού, ή την ανεργία ως προσωπική αδυναμία του ανέργου. Η αλήθεια είναι ότι η ανισότητα δεν είναι αποτυχία των φτωχότερων, αλλά αποτυχία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, παρεμβαίνοντας εκ μέρους της GUE/NGL στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ads

«Γιατί συμβαίνει αυτό; Η ευρωπαϊκή οικονομία ως σύνολο λειτουργεί ως μηχανισμός μεταφοράς πλούτου από την περιφέρεια στο κέντρο, από τον φτωχότερο Νότο στον πλουσιότερο Βορρά, μέσα από τα τεράστια εμπορικά πλεονάσματα 5-6 χωρών. Αυτή είναι η κυριότερη ανισορροπία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κανείς δεν τολμάει να αντιμετωπίσει για να μη θιγεί ο εθνικός εγωισμός των ισχυρότερων και πλουσιότερων χωρών», είπε.

Και κατέληξε: «Κι όμως, αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτή την ανισορροπία σε λίγα χρόνια όχι μόνο θα μετράμε ακόμη πιο εκρηκτικές ανισότητες, αλλά θα είναι αδύνατο να κρατήσουμε μια ελάχιστη συνοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η κοινή συνεδρίαση είχε χαρακτήρα δημόσιας ακρόασης πάνω στο θέμα «Αιτίες, επιπτώσεις και αποκατάσταση των οικονομικών ανισοτήτων στην Ε.Ε.». Στο πλαίσιό της είχαν κληθεί, μίλησαν και απάντησαν σε ερωτήματα των ευρωβουλευτών οι Mark Pearson, αναπληρωτής διευθυντής του ΟΟΣΑ για την Απασχόληση, την Εργασία και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, Kate Pickett, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του York και Marc De Vos, καθηγητής του πανεπιστημίου του Ghent για την ευρωπαϊκή και διεθνή απασχόληση και εργατική νομοθεσία.

Ads


Δείτε την παρέμβαση της Κωνσταντίνας Κούνεβα:

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=qTFvgm76ilo]