Οι πολίτες στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση δεν έχει ενσωματώσει την ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των καταναλωτών, αλλά ούτε και υπάρχει ανεπτυγμένο καταναλωτικό κίνημα, «είναι γυμνοί απέναντι στην ακρίβεια και στην ασυδοσία των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής και στον Σάμη Καραμπουγιούκογλου.

Ads

«Η κυβέρνηση όφειλε εδώ και ενάμιση χρόνο να είχε ενσωματώσει την οδηγία για την προστασία των καταναλωτών. Αυτή η οδηγία, που είναι υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη, προβλέπει όρια στη ρήτρα αναπροσαρμογής, που προστατεύει τους καταναλωτές από υπέρογκες αυξήσεις, σαν και αυτές της τάξης του 200%-300% που βλέπουμε τώρα στους λογαριασμούς του ρεύματος. Επίσης ο καταναλωτής αποκτά το δικαίωμα να προσβάλει τους λογαριασμούς και τις συμβάσεις, που πρέπει να είναι απολύτως διαφανείς», εξήγησε ο Στ. Κούλογλου, υπενθυμίζοντας πως ήδη από το φθινόπωρο κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Κομισιόν, που αν και απάντησε πως η Ελλάδα θα έπρεπε να ενσωματώσει την οδηγία στο εθνικό δίκαιο, δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη. «Έτσι, ο Έλληνας καταναλωτής είναι ευάλωτος και γυμνός απέναντι στις ιδιωτικές εταιρείες», σχολίασε.

Ωστόσο, υπάρχουν παραδείγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντιμετώπισης της ακρίβειας, που και η Ελλάδα θα μπορούσε να ακολουθήσει: «Για παράδειγμα στην Ισπανία, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρακρατήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών και να τα επιστρέψει με την μορφή επιδότησης στους πολίτες. Αλλά εδώ, δε κερδοσκοπούν μόνο οι ιδιώτες αλλά και το κράτος! Έχουμε από τις πιο ακριβές τιμές βενζίνης στην Ευρώπη και με τις αυξήσεις το κράτος κερδίζει περισσότερα σε βάρος των πολιτών».

«Εγώ προτείνω να συνεχίσει το δημόσιο να εισπράττει όσα εισέπραττε πριν την άνοδο των τιμών. Τα υπόλοιπα να τα επιστρέφει στους πολίτες, που είναι σε απόγνωση. Το ίδιο συμβαίνει και με τους επιχειρηματίες. Ιδίως ενεργοβόρες επιχειρήσεις δεινοπαθούν. Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που δεν ανοίγουν τα καταστήματά τους για να μην πληρώσουν ρεύμα».

Ads

Την ίδια στιγμή, ο Στέλιος Κούλογλου προτείνει την οργάνωση ενός «θεσμικού κινήματος “δε πληρώνω”». Αυτό το κίνημα θα πρέπει να έχει την υποστήριξη δικηγόρων, που θα κατευθύνουν τους πολίτες πως να αντιμετωπίσουν νομικά τους υπέρογκους λογαριασμούς και να απορρίψουν τα επιπλέον κόστη, που δε πρέπει να πληρώσουν. Ήδη κάποια δικηγορικά γραφεία το κάνουν, αλλά θα πρέπει να ασκηθεί πανελλαδικά πίεση προς την κυβέρνηση να λάβει μέτρα προστασίας των πολιτών από την ασυδοσία των εταιρειών».