Για τις ομοφοβικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη, την έξαρση των φαινομένων βίας, το σκάνδαλο Novartis και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με την παρέμβαση Τσίπρα, μίλησε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ και στους Δ. Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Ads

Πολύ ανησυχητική χαρακτήρισε την επίθεση στη Θεσσαλονίκη ο ευρωβουλευτής, λέγοντας: «Νομίζω ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει βγάλει πάρα πολλούς αξιόλογους ανθρώπους από ποιητές μέχρι δημοκράτες κτλ. Αλλά από την άλλη τη μεριά ήταν πάντα ένα καναρίνι στο ανθρακωρυχείο που προειδοποιεί για φασιστικού τύπου καταστάσεις. Και είχε γίνει στη δεκαετία του ‘30 ένα πογκρόμ, όπως γνωρίζετε, στη Θεσσαλονίκη εναντίον των Εβραίων και έγινε μετά η δικτατορία του Μεταξά. Μετά έχουμε τη δολοφονία του Λαμπράκη το 1963 και είχαμε τη δικτατορία το 1967.»

Για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

Στην ερώτηση εάν αυτό είναι στην ουρά των αντιδράσεων για το νομοσχέδιο, για την ισότητα στον γάμο κι εάν κάποιοι πήραν θάρρος, απάντησε : «Αυτή την ιστορία με το νομοσχέδιο αυτό θα την πληρώσει όλο το δημοκρατικό στρατόπεδο ακριβά. Γιατί: Ο νόμος πολύ καλά ψηφίστηκε. Αλλά όλη αυτή η ιστορία που έγινε μονοθεματικό θέμα για τρεις μήνες για έναν κόσμο ο οποίος δεν τη βγάζει μέχρι το τέλος του μήνα, λειτουργούσε απωθητικά και προκαλεί οργή.

Γιατί λέει είναι μια σειρά τύποι γύρω-γύρω από το Κολωνάκι και τη Βουλή και συζητάνε για άλλα πράγματα ενώ στην πραγματικότητα δεν συζητάνε καθόλου για τα προβλήματα μας. Εγώ το έχω πει, το έχω γράψει ότι θα το πληρώσουμε και αυτό πληρώνουμε στην πραγματικότητα. Ασφαλώς και έπρεπε να γίνει η ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά ήπια όπως και στις άλλες χώρες.»

Ads

Για την επίθεση στη Θεσσαλονίκη

Για το εάν ο όχλος έχει πρόσημο κι εάν πρόκειται για ακροαριστερούς, αντιεξουσιαστές, ακροδεξιούς με κουκούλες και για το εάν έχουμε να κάνουμε με παρακράτος, ο Στέλιος Κούλογλου εξήγησε στη συνέντευξη στον ΣΚΑΙ: «Είναι δύο τελείως διαφορετικά περιστατικά νομίζω. Το ένα είναι αυτό το πογκρόμ εναντίον των δύο τρανς ατόμων που είναι από ακροδεξιούς και το ανησυχητικό είναι ότι η πλειοψηφία των συλληφθέντων ήταν ανήλικοι. Το άλλο κομμάτι είναι κάτι μπαχαλάκηδες οι οποίοι την πέσανε για άγνωστο λόγο σε ένα αστυνομικό, πάρα πολύ κακώς, και επίσης και στον Κασσελάκη που δεν τους έκανε και τίποτα. Γενικώς αρχίζει η κατάσταση και ξεφεύγει σε ολόκληρη τη χώρα. Το βλέπουμε διαρκώς: έχουμε γυναικοκτονίες, ανθρωποκτονίες όπου σκοτώνει ο μπαμπάς τον γιο, και ο γιος τον μπαμπά. Φαινόμενα βιασμού από συγγενείς και φίλους μικρών κοριτσιών.

Η Greek Mafia σκοτώνει στους δρόμους. Και πάρα πολύ σημαντικό: εφηβική βία. Για παράδειγμα, στη Γαλλία που υπάρχει αντίστοιχο φαινόμενο, γιατί δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο, έχουν πάρει την ποδοσφαιρική ομάδα που είναι πολύ δημοφιλής, με τον Mbape και τα λοιπά, και πηγαίνουν από σχολείο στο σχολείο και μιλάνε στα παιδιά. Πρότεινα σε έναν υπουργό να κάνουν κάτι αντίστοιχο. “Πάρτε την ομάδα μπάσκετ, τον Αντετοκούνμπο”». Ο υπουργός το βρήκε καλή ιδέα, ανέφερε ο ευρωβουλευτής σε σχετική ερώτηση.

Για τον Στέφανο Κασσελάκη

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν ο κ. Κασσελάκης πρέπει να κάνει γνωστά τα των επιχειρήσεών του, ο Στέλιος Κούλογλου είπε: «Νομίζω ότι υποχρεούται να τα κάνει γνωστά με το Πόθεν Έσχες, αλλά τώρα για πρώτη φορά θα το δηλώσει. Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα σε αυτό το κομμάτι με τον κ. Κασσελάκη. Υπάρχει θέμα με την πολιτική του».

Για το τελευταίο επεισόδιο με τον κ. Γεωργόπουλο και το δάνειο Κασσελάκη, ο ευρωβουλευτής σχολίασε σε σχετική ερώτηση, «Νομίζω ότι αυτό με το δάνειο ήταν ακόμη μια λάθος κίνηση εκ μέρους του στρατοπέδου Κασσελάκη. διότι στην πραγματικότητα θέλανε να δείξουν ότι είναι κιμπάρης και χουβαρντάς ο πρόεδρος, αλλά δημιουργήσανε πρόβλημα εκ του μηδενός, γιατί το πρόβλημα ήταν ταμειακό, δηλαδή δεν χρώσταγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είχε συμβεί και παλιότερα, πριν από μερικά χρόνια, που καθυστερούσε η κρατική χρηματοδότηση και ζητήσανε από κάποιους ευρωβουλευτές να δώσουν κάποια λεφτά, τα οποία τα έδωσαν, 20 χιλιάρικα περίπου, και μετά τους τα δώσανε πίσω. Δεν βγήκε κανείς να πει δάνεισα το κόμμα. Αλλά δεν υπήρχε εκεί ένα αίσθημα ανασφάλειας…»

Στο ίδιο μήκος κύματος συνέχισε για τον κ. Κασσελάκη, «Όπως επίσης ότι είπανε πως του είχε προτείνει ο Μητσοτάκης να είναι Υπουργός και δεν δέχτηκε. Αυτό το είπανε σε μια λογική ότι αυτό θα είναι υπέρ του. Ενώ στην πραγματικότητα είναι κατά».

Για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας

Στην ερώτηση για το εάν θα είναι υποψήφιος ο Στέλιος Κούλογλου, απάντησε ότι δεν ξέρει ακόμα, ενώ εξήγησε περαιτέρω: «Αν κατέβω θα είναι με τη Νέα Αριστερά. Δεν έχω άγχος κανένα γιατί έχω πάρα πολλά πράγματα να κάνω. Την Πέμπτη έχω πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη ενός ντοκιμαντέρ που έχω φτιάξει. Έχω άλλα δύο στα σκαριά. Το ένα θα σας ενδιαφέρει. Είναι «Όσα θέλετε να μάθετε για το Ευρωκοινοβούλιο και δεν είχατε κανένα να ρωτήσετε». Έχω να γράψω βιβλία. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις. Αν καταλήξουν, καλώς. Αν δεν καταλήξουν, θα γυρίσω στη δημοσιογραφία. Πάντοτε με τη Νέα Αριστερά οι συζητήσεις».

Τσίπρας και Novartis

Σε ερώτηση που αφορούσε το ξεκαθάρισμα με το παρελθόν που είχε ανοίξει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και το θέμα Novartis, ανέφερε ο Στέλιος Κούλογλου: «Πρώτον, το γεγονός ότι ο Τσίπρας μίλησε είναι προς τιμήν του, δεδομένου ότι είναι ο μόνος πρωθυπουργός, από όσο θυμάμαι, που είπε ότι κάναμε λάθη. Οι άλλοι, παρότι χρεοκόπησαν και τη χώρα εξαιτίας λαθών, δεν έχουν πει ποτέ τίποτα. Ούτε ο κ. Σημίτης έχει πει τίποτα, ούτε ο Κώστας Καραμανλής έχει πει τίποτα. Εγώ τι είπα; Εγώ είπα ότι «νομίζω ότι αυτή η απόφαση» – ακριβώς έτσι το διατύπωσα – «ήταν μία πολιτική απόφαση». Και πού το στηρίζω αυτό; Στο γεγονός ότι τέτοιου είδους μεγάλες αποφάσεις που αφορούν δικαστικά θέματα λαμβάνονται πολιτικά στην ιστορία της Ελλάδας.

Δεν θα έπρεπε να έχει γίνει έτσι. Κανονικά θα έπρεπε η δικαιοσύνη να κινείται τελείως ανεξάρτητα όπως έγινε στη Γαλλία όπου έβαλαν βραχιολάκι στον Σαρκοζί. Αλλά στην Ελλάδα δεν γίνεται αυτό. Στο βιβλίο του Παπαχελά με τα απομνημονεύματα του Μητσοτάκη, ο Μητσοτάκης λέει: «Αν κουνούσα το μικρό μου δαχτυλάκι, ο Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο θα καταδικαζόταν. Αλλά δεν το κούνησα και όχι μόνο αυτό, έστειλα κάποιον και του είπα ότι δεν πρόκειται να πας φυλακή και έδωσα σαφή εντολή να μην πάει στη φυλακή ο Ανδρέας Παπανδρέου και να μην του στερηθούν τα πολιτικά δικαιώματα». Όπως τόνισε σε σχετική παρατήρηση, «Σε αυτό το διαχρονικό σύστημα, εγώ είπα ότι θεωρώ ότι τέτοιου είδους απόφαση ήταν πολιτική απόφαση – δεν ξέρω αν έγινε κάποια σύσκεψη και αποφασίστηκε…»

Για το σχετικό σχόλιο από τους δημοσιογράφους περί Κοντονή και παρασύστημα μέσα στο Μαξίμου, ο Στέλιος Κούλογλου επεσήμανε, «Ο κ. Κοντoνής έχει πει και ότι το σκάνδαλο Novartis ήταν μεγαλύτερο από τις Siemens και μετά άλλαξε γνώμη. Επομένως δεν θέλω να κρίνω. Και δεν ξέρω αν υπήρχε.»

Στην ερώτηση από τον δημοσιογράφο εάν υπήρχε πολιτική απόφαση, «αυτή δεν μπορούσαν να την πάρουν πολλοί, παρά μόνο κάποιοι πολύ ψηλά; Δηλαδή μόνος του ο Παπαγγελόπουλος ή μόνος του ο Πολάκης είπαν ότι θα βάλουμε 10 νοματαίους στα μανταλάκια;» ο ευρωβουλευτής απάντησε: «Για αυτό και εγώ δήλωσα όταν με ρωτήσανε αν ήξερε ο Τσίπρας, ότι μάλλον ήξερε. Τώρα αν συμμετείχε ή δε συμμετείχε στη λήψη της απόφασης, δεν το ξέρω».

«Μπορούσε ο Τσίπρας να πει τότε, κατά τη γνώμη σας, ενώ είχε γνώση πια της υπόθεσης, τι είναι αυτό που γίνεται εδώ; Αυτό θα μας καταστρέψει. Φέρτε μου στοιχεία για να μπορώ να το υποστηρίξω ως πρωθυπουργός», τον ρώτησε ο Άκης Παυλόπουλος.

Ο Στέλιος Κούλογλου απάντησε σχετικά: «Στην πραγματικότητα ο Τσίπρας με αυτά που είπε στην αυτοκριτική του στην εκδήλωση της Καθημερινής, αυτό είπε στην ουσία. Το είπε. Αυτό που είπα εγώ, το είχε πει ο Τσίπρας. Αν ήταν η δικαιοσύνη πραγματικά ανεξάρτητη θα έλεγε φταίει η δικαιοσύνη… Το ζήτημα ποιο είναι εδώ – και το είπα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο όταν μου επιτέθηκε προχθές: Η αμερικανική κυβέρνηση εισέπραξε 350 εκατομμύρια δολάρια για το σκάνδαλο που παραδέχθηκε η Novartis ότι έκανε στην Ελλάδα.

Και εμείς, η ελληνική πολιτεία, δεν έχουμε εισπράξει ούτε φράγκο. Το 2022 η κυβέρνηση είπε  ότι θα κινήσει διαδικασίες. Και δεν έχει κινήσει διαδικασίες ακόμα. Και πως να κινηθεί; Αν το κάνει θα πρέπει να πει «λάδωσες; Ωραία, ποιους λάδωσες;». Πρέπει να πει ονόματα και πρόσωπα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο σε πολιτικό επίπεδο. Υπάρχουν τέσσερις χιλιάδες γιατροί που ήταν μέσα στο κατάλογο των κατηγορουμένων. Από αυτούς τους τέσσερις χιλιάδες γιατρούς κάποιοι έχουν δωροδοκηθεί για να συνταγογραφούν φάρμακα της Novartis. Μπορεί δηλαδή η μάνα σας, ο αδελφός σας, ο παππούς, να πήρανε φάρμακα χωρίς να χρειάζεται. Με επιπτώσεις στο συκώτι τους, με επιπτώσεις στα νεφρά τους, με επιπτώσεις στα οικονομικά τους, γιατί πληρώσανε.»

Στην παρατήρηση από τον δημοσιογράφο ότι «Και ο Τσίπρας έχει δίκαιο. Στην πραγματικότητα αυτό παραδέχθηκε. Πολιτικές αστοχίες, είπε. Δεν είπε ότι πέρασε κάποιος, σκόνταψε και έπεσε. Για πολιτικές αστοχίες μίλησε σε δύο πολύ μεγάλα θέματα», σημείωσε ο ευρωβουλευτής, «ζημιώθηκαν και τα δημόσια οικονομικά. Δηλαδή, βλέπω τώρα, πως είπε ο Άδωνις ότι βάζει απογευματινά χειρουργεία, επί πληρωμή. Αν πήρε 350 εκατομμύρια η Αμερική για ένα σκάνδαλο στην Ελλάδα, η Ελλάδα έπρεπε να πάρει 500 εκατομμύρια. Θα είχαμε λύσει το πρόβλημα μας αλλά δεν έχουμε πάρει φράγκο».

Για το εάν έτσι δημιουργείται μια εμπεδομένη αίσθηση περί συγκάλυψης κάθε φορά και απαξίωσης της πολιτικής και της κάθε κυβερνήσεως ότι ουσιαστικά συγκαλύφθηκε το σκάνδαλο, είπε ο Στέλιος Κούλογλου: «Και μετά έχεις φαινόμενα της Θεσσαλονίκης, για την οποία μιλήσαμε στην αρχή. Δηλαδή κόσμος εξαγριωμένος που δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανένα, ούτε καν στη δικαιοσύνη, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στη Βουλή, ούτε στα κόμματα, ούτε στα μίντια».

Μάλιστα στο σχόλιο για το πόσο αυτό πολιτικά δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για το μέλλον, καθώς και την ενδεικτική εποχή της δεκαετίας του ‘30  για την παγκόσμιο πολιτική ιστορία, ο ίδιος παρέπεμψε εκεί στην επίθεση της 3Ε στη Θεσσαλονίκη, για το πογκρόμ των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

 

https://www.youtube.com/watch?v=bQe3H6EWDpM