Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον 98.4 Radio Kriti και τον Γιώργο Σαχίνη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μίλησε για τις προσπάθειες διάσωσης του ΔΟΛ, την εκλογή Ταγιάνι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που μπορεί να επιταχύνει τη δημιουργία ενός μετώπου απέναντι στη λιτότητα και την προσπάθεια του Σόιμπλε να εμποδίσει το κλείσιμο της αξιολόγησης της Ελλάδος. Αναφέρθηκε ακόμη στις δηλώσεις Τραμπ για την Ευρώπη και το μέλλον της συνεργασίας ΗΠΑ – Ε.Ε., το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα και τις προσπάθειες για συμφωνία στο Κυπριακό.
Η διγλωσσία για τη διάσωση του ΔΟΛ
Ο κ. Κούλογλου ανέφερε πως γύρω από τη συζήτηση για τη διάσωση του ΔΟΛ του κάνει τρομερή εντύπωση η διγλωσσία. Διανοούμενοι που δεν ανήκουν στον κυβερνητικό χώρο ζητούσαν από την κυβέρνηση να παρέμβει και να κάνει κάποιες διατάξεις χαριστικές σε συνεργασία με τις τράπεζες για να σωθεί το ιστορικό εκδοτικό συγκρότημα. Σωστή η πρωτοβουλία αλλά όταν τελικά πηγαίνει να γίνει κάτι υπάρχει, θύελλα αντιδράσεων. Είναι σχιζοφρένεια. Θέλουμε τελικά να σωθεί και το ιστορικό συγκρότημα και οι θέσεις εργασίας ή όχι;
Υποθέτω ο κ. Μουλόπουλος τα κάνει όλα αυτά χωρίς να είναι αντίθετη η κυβέρνηση στην προσπάθεια διάσωσης του ΔΟΛ. Αυτό όμως δεν ζήτησαν από την κυβέρνηση; Να διευκολύνει τη διάσωση; Με τα χρέη και την οικονομική κατάσταση του Τύπου στην Ελλάδα όλες οι επενδύσεις σε μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα δεν είναι αποδοτικές. Είναι επενδύσεις που οδηγούν σε οικονομικές απώλειες. Μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Γενικά η χώρα και οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν αλλάξει αρκετά μετά το μνημόνιο, τη στάση τους απέναντι στην πολιτική και στην κοινωνία, έχοντας δυστυχώς υποστεί τις συνέπειες που θα είχε μια χώρα σε πόλεμο, κάτι που δυστυχώς συνεχίζεται ακόμη.
Η εκλογή Ταγιάνι δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός προοδευτικού μετώπου εναντίον της λιτότητας
Σχετικά με την εκλογή Ταγιάνι στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Κούλογλου επισήμανε ότι αυτή είναι μια αρνητική εξέλιξη, που σηματοδοτεί την πλήρη κυριαρχία της δεξιάς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον, η δεξιά καταλαμβάνει και τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη θέση του προέδρου της Κομισιόν και τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι σοσιαλδημοκράτες τα έχασαν όλα αυτά. Όμως, η θετική εξέλιξη είναι ότι, περνώντας οι σοσιαλδημοκράτες στην αντιπολίτευση, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός καινούργιου και απόλυτα αναγκαίου προοδευτικού μετώπου εναντίον της λιτότητας, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να χτίζεται από πολλούς από αυτούς. Οι λογικές Μεγάλου Συνασπισμού μας τελείωσαν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να κάνει πάρα πολλά πράγματα για τους πολίτες, αν υπήρχε ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, πράγμα που δεν υπήρχε πριν, καθώς το δεύτερο κόμμα συγκυβερνούσε με το πρώτο.
Εδώ και πολύ καιρό, η μεγάλη ευρωπαϊκή υποστήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, πέρα από την αριστερά, προέρχεται από σοσιαλδημοκράτες, όπως ο Μοσκοβισί και ο Πιτέλα. Στο εσωτερικό της Ελλάδας, θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεραστούν τα παλιά και να υπάρξει μια σύγκλιση αριστεράς και κεντροαριστεράς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, με την άνοδο της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Άλλωστε οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα έχω την αίσθηση ότι είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, απ” ό,τι οι δεξιές δυνάμεις όπως είναι οι ΑΝΕΛ. Έστω και αν ανήκουν στο αντι-συστημικό στρατόπεδο και δεν ευθύνονται για την πορεία της χώρας ως εδώ. Θα έπρεπε να ξεκινήσει ένας διάλογος, με αυτοκριτική από όλες τις πλευρές.
Το κλείσιμο της αξιολόγησης και οι προθέσεις Σόιμπλε
Για την αξιολόγηση της Ελλάδας, ο κ. Κούλογλου υποστήριξε ότι ο κ. Σόιμπλε δεν θέλει να τελειώσει η αξιολόγηση και να ανατρέψει την κυβέρνηση, αν και υπάρχουν δυνάμεις που επιθυμούν να τελειώσει η αξιολόγηση, όπως για παράδειγμα η Κομισιόν. Ο Σόιμπλε κάνει προβολή του προσωπικού του προβλήματος στην Ελλάδα, γιατί όπως ο ίδιος μετά την δολοφονική απόπειρα εναντίον του υπέφερε, αλλά τελικά βγήκε πιο ισχυρός, έτσι και η Ελλάδα πρέπει να υποφέρει ώστε να βγει πιο ισχυρή. Ο Σόιμπλε βρέθηκε να παίζει ξαφνικά κυρίαρχο ρόλο και να αποφασίζει για τις τύχες μας. Ενώ αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, το Eurogroup, ένα άτυπο όργανο, δυστυχώς αποφασίζει για την πορεία της Ελλάδας. Εκεί ο Σόιμπλε κυριαρχεί.
Για το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα
Σχετικά με ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα, ο Στέλιος Κούλογλου θεωρεί ότι είναι το χειρότερο ενδεχόμενο για τη χώρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας έστω και στους αριθμούς και, παρόλο που οι άνθρωποι ακόμη υποφέρουν, μπορεί να αρχίσει να καλυτερεύει λίγο η κατάσταση και για τους ανθρώπους.
Έπρεπε να αφεθεί ο κ. Σαμαράς να κάνει τη δύσκολη δουλειά και να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα προετοιμασμένος με απόλυτη πλειοψηφία. Όσον αφορά τη δίψα του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας για εξουσία, αυτή δεν γνωρίζει ότι αν αυτή τη στιγμή γίνονταν εκλογές και έχανε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία θα παραλάμβανε μια ωρολογιακή βόμβα, που περιλαμβάνει και το νόμισμα και τη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη. Αν υπάρξει πολιτική αστάθεια αυτό το μεσοπρόθεσμο σχέδιο Σόιμπλε θα βγει στην επιφάνεια. Είναι να απορείς με την καταστροφική τακτική του κ. Μητσοτάκη.
Από τη στιγμή που εκτιμούμε ότι ο Σόιμπλε θα μας επιτεθεί κάποια στιγμή, δεν πρέπει να τον αφήσουμε να μας φθείρει ως το καλοκαίρι με μια πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, αλλά να διαλέξουμε εμείς πότε θα ξεκινήσει ο πόλεμος.
Η στρατηγική του Σόιμπλε ως προς την ελληνική κυβέρνηση είναι είτε να την σύρει και να ροκανίσει την όποια επιρροή έχει ακόμα αυτή στην κοινωνία, είτε να την εξαναγκάσει σε εξευτελιστικούς όρους συνθηκολόγησης, ώστε να πέσει από αυτούς. Επιθυμεί να εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης, που είναι πολύ πιο πειθήνιος σύμμαχος και θα του κάνει όλα τα χατήρια στην Ελλάδα. Και βέβαια, αυτό θα ολοκλήρωνε σχεδόν την πλήρη στροφή της Ευρώπης προς τη δεξιά και την ακροδεξιά. Μένει η ασταθής κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Πιθανότατα θα φανεί και στις επικείμενες εκλογές της Ολλανδίας, της Γαλλίας, όπου αν βγει η Λεπέν έχουμε διάλυση της Ε.Ε. στο σύνολό της, αλλά και στις εκλογές Γερμανίας.
Οι δηλώσεις Τραμπ για την Ευρώπη και το μέλλον της συνεργασίας ΗΠΑ – Ε.Ε.
Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ για την Ευρώπη, ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι οι Γερμανοί θεωρούν πως η εκλογή του Τραμπ μπορεί να κατοχυρώσει την ηγεμονική τους θέση στην Ευρώπη. Ο Τραμπ θέλει να συνεννοείται με κάποιον που θα εκπροσωπεί όλη την Ευρώπη κι αυτός ο κάποιος, οι Γερμανοί θέλουν να είναι οι ίδιοι.
Ο Τραμπ θέλει να κάνει μόνο ένα τηλεφώνημα προς το Βερολίνο. Η άνοδος του Τραμπ δεν είναι καλή για τον κόσμο και την Ευρώπη γενικά. Είναι απρόβλεπτος, αμφισβητεί τις μεταπολεμικές συμμαχίες αλλά μπορεί να οδηγήσει τους Γερμανούς σε επιβεβαίωση της απόλυτης κυριαρχίας τους στην Ευρώπη. Αυτό προκύπτει και από έμμεσες δηλώσεις Γερμανών και από γερμανικά δημοσιεύματα.
Για τις συζητήσεις στο Κυπριακό
Ο κ. Κούλογλου δήλωσε ότι ίσως σε ένα κλίμα γενικευμένης αστάθειας όλοι θέλουν να έχουν να παρουσιάσουν μια επιτυχία. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία για το τέλος της διαίρεσης του νησιού μετά από 42 χρόνια. Μην παραγνωρίζουμε το ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι ευχαριστημένοι με τα τουρκικά στρατεύματα, ούτε με την τουρκική λίρα. Ειδικά τώρα που η πρόσβαση στην τουρκική οικονομία γίνεται όλο και δυσκολότερη. Τώρα με την αναταραχή, η οικονομία της Τουρκίας είναι σε πολύ μεγάλη πτώση. Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να αποτελέσουν ισότιμα μέλη της Ε.Ε. κι αυτό είναι ένας παράγοντας που κάνει τον Ακιντζί να διαμορφώνει πιο προωθημένες θέσεις από την Άγκυρα.
Μπορεί τελικά να αποφασίζει η Άγκυρα που έχει πάνω στο νησί τα στρατεύματα αλλά και ο Ερντογάν έχει ανάγκη να κάνει μια διεθνή συμφωνία. Είναι πλήρως αποδυναμωμένος. Έχει ανοίξει μέτωπα παντού. Θα τον συνέφερε να επιδείξει μια συμφωνία που θα ευχαριστούσε και τους Ευρωπαίους οι οποίοι ενδιαφέρονται πάρα πολύ. Ο Γιούνκερ πήγε με δική του πρωτοβουλία στη Γενεύη, οι Γερμανοί θέλουν να το κλείσουν για να παρουσιάσουν μια διεθνή επιτυχία. Δεν νομίζω επομένως, ότι αυτή η στιγμή είναι ακατάλληλη για συμφωνία.
Θεωρώ ότι είναι καλύτερη στιγμή να κάνει συμφωνία όταν ο άλλος είναι σε αδύναμη θέση. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι σε πολύ πιο αδύναμη θέση από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια. Τότε πήγαινε καλά η οικονομία της, ο Ερντογάν έκανε διεθνείς «φιγούρες». Σήμερα έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα, έναν μίνι εμφύλιο στο εσωτερικό της, στρατεύματα στη Συρία και είναι εσωτερικά αποσταθεροποιημένη, ειδικά μετά το πραξικόπημα. Είναι απομονωμένη διεθνώς.
Είναι ίσως καλύτερα να γίνει τώρα η συμφωνία με τον αντίπαλο, παρά να περιμένουμε να ανακάμψει η Τουρκία. Ο Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας έχει την ανάγκη να στηριχθεί στους Γκρίζους Λύκους για να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας και ίσως γι” αυτό να καθυστερήσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ένα διάστημα μέχρι να την εξασφαλίσει. Κατά τα άλλα προς το παρόν είναι πλήρης κυρίαρχος του παιχνιδιού στο εσωτερικό της χώρας του. Αν αντιμιλάς, πας στην φυλακή κατευθείαν. Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος της αριστεράς απειλείται με 130 χρόνια φυλάκισης από τον εισαγγελέα γιατί πήγε σε μία κηδεία μελών του PKK. Αν αποφασίσει να προχωρήσει σε συμφωνία διότι τον συμφέρει, θα μπορέσει να την επιβάλλει.
Ολόκληρη η συνέντευξη:
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >