Η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για τους πρόσφυγες και τα ανταλλάγματα που εκείνη ζητά για την ένταξη της στην ΕΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ντιμπέιτ που διοργάνωσε το γαλλικό κανάλι FRANCE 24. Καλεσμένοι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σκα Κέλερ, ο Βέλγος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Κλόντ Ρολέν, και ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας επιχειρήσεων UNITY Αντέμ Κουμτσού. «Είναι η Τουρκία αξιόπιστος εταίρος για την ΕΕ;», ήταν το κεντρικό ερώτημα που έθεσε η δημοσιογράφος Καρολίν Ντε Καμαρέ.

Ads

«Δεν μπορούμε να δίνουμε μαθήματα στην Τουρκία, αν στην Ευρώπη δεν σεβόμαστε τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες όπως το δίκαιο για τους πρόσφυγες», ήταν το σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε τη συζήτηση:

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=OGfH8DqIEro]

Ads

Δημοσιογράφος: Επιστρέφουμε στη συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ξεκίνησε το 2005 με 15 κεφάλαια από τα 35 να έχουν μπλοκάρει από τη Γαλλία. Από το φθινόπωρο όμως έχουν πάρει νέα ώθηση, εφόσον η Ευρώπη έχει προτείνει στην Τουρκία να δεχθεί τα πρωτοφανή μεταναστευτικά ρεύματα που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Θα μιλήσουμε σήμερα με τους καλεσμένους μας Σκα Κέλερ, Γερμανίδα ευρωβουλευτής με τους Πράσινους. Υπάρχει ένα παράδοξο, η ομάδα των Πρασίνων που είναι παραδοσιακά υπέρ της ένταξης της Τουρκίας αλλά ασκεί και πολύ κριτική σχετικά με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Απέναντί σας ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτά τα πρωτοφανή ρεύματα  Μαζί μας και ο Αντέμ Κουμτσού, πρόεδρος της UNITY, μιας συνομοσπονδίας επιχειρήσεων που συνδέει κυρίως Τούρκους επιχειρηματίες, και τέλος είναι εδώ ο Κλόντ Ρολέν Βέλγος Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. ‘Εχουμε λοιπόν το παράδοξο, επειδή είστε από τη Γερμανία, η κυρία Μέρκελ είπε ότι η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι ακόμα στην ημερήσια διάταξη. Υπάρχουν είπαμε 15 κεφάλαια από τα 35 που είναι ακόμα ανοιχτά και πάμε προς μια επιτάχυνση λόγω της μεταναστευτικής κρίσης. Κύριε Ρολέν υπάρχει λογική σε αυτό; Λέμε πλέον ότι η Τουρκία είναι ένας φερέγγυος εταίρος;

Ρολέν: Μπορεί αλλά δεν συμφωνώ με αυτή τη λογική. Δεν μπορούμε να συζητάμε την ένταξη μιας χώρας με ένα είδος εκβιασμού στο θέμα των προσφύγων. Είμαστε στην ΕΕ σε μια εντελώς ειδική κατάσταση μέσα σε ένα παιχνίδι που θα το χαρακτήριζα εκβιασμού, όπου μια χώρα, και δεν αναφέρομαι στους Τούρκους πολίτες, που διοικείται από έναν ηγέτη ο οποίος δε σέβεται ούτε τους πιο βασικούς κανόνες της δημοκρατίας, είναι απαράδεκτο και αφετέρου εκβιάζει κιόλας.

Κούλογλου: Αυτός ο εκβιασμός στον οποίο αναφέρεστε, διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους ως προς τους πρόσφυγες.

Ρολέν: Ακριβώς.

Κούλογλου: Και το Βέλγιο όπως γνωρίζετε έκλεισε τα σύνορα με τη Γαλλία, για να εμποδίσει μόλις δύο χιλιάδες πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα, που έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ενώ την ίδια στιγμή στην Ελλάδα είναι εγκλωβισμένοι πενήντα χιλιάδες άνθρωποι και θα έχουμε και άλλους.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα ιστορικό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για την Κύπρο, το γνωρίζουμε εφόσον ένα τμήμα της Κύπρου κατελήφθη το 1974 από τουρκικά στρατεύματα. Και μας λέτε ότι οι Έλληνες μετά από όλα αυτά έχουν γίνει οι καλύτεροι φίλοι των Τούρκων.

Κούλογλου: Εμείς ήμασταν πάντα υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, γιατί όσο προχωρά αυτή η διαδικασία η Τουρκία θα εκδημοκρατίζεται. Το είδαμε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη, είδαμε ότι ο Ερντογάν έκανε πολλά δημοκρατικά ανοίγματα.

Δημοσιογράφος: Και του κόπηκε κάπως η φόρα, είχαμε τότε ένα πάγωμα από γαλλογερμανικής πλευράς.

Κουμτσού: Η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από ένα ηθικό παράδοξο. Στο θέμα των προσφύγων η Ευρώπη κάνει πολύ λιγότερα από την Τουρκία και προσπαθεί να δώσει μαθήματα δημοκρατίας στην Τουρκία. Υπάρχει δημοκρατικό πρόβλημα στην Τουρκία; Πρόβλημα καταπίεσης των δημοσιογράφων, των επιχειρηματιών, των ακαδημαϊκών; Ναι, σίγουρα. Είναι όμως σε θέση η Ευρώπη να δώσει μαθήματα στην Τουρκία; Δυστυχώς όχι. Γιατί αυτήν τη στιγμή η Τουρκία δέχεται δυόμιση εκατομμύρια πρόσφυγες και η Ευρώπη λιγότερους από τους μισούς, ενώ προσπαθεί να κάνει και παζάρια με την Τουρκία για ένα θέμα που δεν σηκώνει παζαρέματα.

Δημοσιογράφος: Σκα Κέλερ, όταν ακούτε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να δίνει ηθικά διδάγματα στην Τουρκία, το θεωρείτε φυσιολογικό ή λέτε προσοχή, μπορούμε να δώσουμε ακόμα μαθήματα για την ελευθερία της έκφρασης. Ακόμη και αν δεν κάνουμε ό,τι καλύτερο για τους πρόσφυγες.

Κέλερ: Είναι σαφές πιστεύω ότι πρέπει να βρεθεί μαι ευρωπαϊκή λύση για τους πρόσφυγες. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί στην ΕΕ. Δεν πιστεύω ότι πρέπει η Τουρκία να βρει μια λύση επειδή τα κράτη μέλη της Ευρώπης δεν έχουν τη θέληση να δεχθούν πρόσφυγες. Η ΕΕ είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου με πολλούς Ευρωπαίους πολίτες. Και δεν είμαστε σε θέση να δεχθούμε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες;

Δημοσιογράφος: Η Γερμανία λέτε ότι έχει βρεθεί μόνη για να δεχθεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Κέλερ: Όχι αυτό δεν είναι αλήθεια, γιατί έχει δεχθεί και η Σουηδία και η Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν επίσης δεχθεί, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στην ΕΕ και αυτό δεν το κάνουμε αυτή τη στιγμή.

Δημοσιογράφος: Παραλείψαμε να πούμε για τα προβλήματα στην ελευθερία της έκφρασης όπως την εφημερίδα Ζαμάν που τέθηκε υπό κηδεμονία, δεν το λέμε ίσως όσο δυνατά θα έπρεπε αυτό, και στη Γερμανία;

Κέλερ: Δεν πρέπει να το αγνοήσουμε το γεγονός αυτό. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και με τη διένεξη με τους Κούρδους, υπάρχουν πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά η ευθύνη εκτός από την τουρκική κυβέρνηση είναι και δική μας γιατί οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας γίνονταν πάντα με ένα είδος υποκρισίας γιατί λέγαμε θα διαπραγματευτούμε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά η Γαλλία και η Γερμανία έλεγαν στην πραγματικότητα όχι, η Τουρκία πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις κ.λπ.
Δημοσιογράφος: Δεν ήταν ποτέ πολύ ξεκάθαρη η στάση μας. Ακόμα και η Μέρκελ που τώρα είναι η καλύτερη φίλη του κ. Νταβούτογλου και του κ. Ερντογάν έλεγε ότι στο βάθος δεν έβλεπε μια πλήρη ένταξη της Τουρκίας. Ξεκινήσαμε αυτές τις διαπραγματεύσεις χωρίς τα πράγματα να είναι ξεκάθαρα, όπως ήταν για τις άλλες χώρες.

Ρολέν: Σίγουρα η διαδικασία τράβηξε πολύ σε μάκρος, αλλά δεν θα λύσουμε το προσφυγικό πρόβλημα εάν δεν αναλάβουμε τις ευθύνες μας σαν Ευρωπαίοι, αν δεν αποφασίσουμε να ανοίξουμε αντί να κλείσουμε, πραγματικούς διαδρόμους για τους πρόσφυγες με την απαραίτητη προστασία. Έχουμε μια στάση που αφενός δηλώνει ηλιθιότητα και αφετέρου ντροπιάζει την ΕΕ, όπου είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε παζαρέματα με θέμα αφενός τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και αφετέρου τους πρόσφυγες.

Δημοσιογράφος: Όπως μας είπε πριν ο κύριος, οι πρόσφυγες γίνονται δεκτοί στην Τουρκία, η χώρα είναι ασφαλής για τους πρόσφυγες.

Ρολέν: Δεν το κρίνω αυτό, αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε σε μια ζυγαριά από τη μια την υποδοχή των προσφύγων και από την άλλη τα πιο θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

Δημοσιογράφος: Στη ζυγαριά μπαίνει επίσης και η ιστορία με την απελευθέρωση της βίζας. Είστε υποθέτω, ως επιχειρηματίας, υπέρ της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Κουμτσού: Ασφαλώς, να ξεκαθαρίσω ότι εκπροσωπώ μια οργάνωση επιχειρηματιών με μεταναστευτικό παρελθόν που αποκαλούνται νεοευρωπαίοι γιατί εδώ και πενήντα χρόνια που ζούμε στην Ευρώπη ανήκουμε στην Ευρώπη και ένα κομμάτι της Τουρκίας έχει ήδη ενταχθεί στην ΕΕ. Πέντε εκατομμύρια μεταναστών τουρκικής προέλευσης ζουν εδώ.

Δημοσιογράφος: Και πολλοί από αυτούς, στη Γερμανία.

Κουμτσού: Ναι, και έχουμε συμφέροντα γιατί θέλουμε τούρκους επιχειρηματίες που να μπορούν να επενδύσουν στην Ευρώπη. Για έναν πολύ απλό λόγο. Σήμερα ο πληθυσμός της Ευρώπης γηράσκει, υπάρχει ανάγκη για ξένες επενδύσεις και βλέπουμε ότι στην Τουρκία υπάρχει θέληση για επενδύσεις στην Ευρώπη.
Δημοσιογράφος: Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για την Ευρώπη. Θα αντικαταστήσουμε ένα προσφυγικό πρόβλημα με ένα μεταναστευτικό κυρίως στη Γερμανία; Έχουμε σκεφτεί αν αυτοί οι Τούρκοι που θα κυκλοφορούν στην Ευρώπη με βίζα θα μπορούν να εγκατασταθούν ως μετανάστες;

Κέλερ: Θα μπορούσαμε πράγματι να φανταστούμε μια μετανάστευση Τούρκων και Κούρδων προσφύγων λόγω της καταπίεσης στην Τουρκία. Εγώ συμφωνώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παζάρια όπως είπατε, αλλά είμαι υπέρ της απελευθέρωσης της βίζας γιατί η Τουρκία είναι μια χώρα ένταξης και όλοι όσοι ζουν στην Τουρκία πρέπει να έχουν το δικαίωμα εισόδου στην ΕΕ χωρίς βίζα. Εμείς ταξιδεύουμε στην Τουρκία χωρίς βίζα, χωρίς πρόβλημα και γιατί να μην μπορούν και οι Τούρκοι να έρθουν για τουρισμό ή για επιχειρήσεις ή να επισκεφθούν τις οικογένειές τους χωρίς βίζα; Για μένα αυτό δεν είναι πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Κούλογλου σχετικά με αυτό, τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις τις έχουν οι Κύπριοι. Ξέρετε καλά ότι υπάρχει ένα ελληνικό και ένα τουρκικό τμήμα στην Κύπρο. Οι διαπραγματεύσεις πήγαιναν σχετικά καλά για την επανένωση του νησιού, τώρα υπάρχουν ανησυχίες γιατί είναι σαν να στρώνει η Ευρώπη το κόκκινο χαλί στην Τουρκία, χωρίς αντάλλαγμα για την Κύπρο. Αυτό σας ανησυχεί;

Κούλογλου: Ακούστε, η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τη διαδικασία και για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και για το ζήτημα των προσφύγων, αλλά υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο κυπριακό ζήτημα, δηλαδή θα διευκολύνει την εύρεση μιας αποδεκτής λύσης και για τις δύο πλευρές και για την επανένωση του νησιού που είναι απολύτως απαραίτητη.

Δημοσιογράφος: Τελευταίο σχόλιο από τον καθένα με θέμα είναι η Τουρκία ένας αξιόπιστος εταίρος για την ΕΕ; Εσείς πρώτα Σκα Κέλερ.

Κέλερ: Πιστεύω ότι οι Τούρκοι πολίτες είναι έμπιστοι εταίροι αλλά όχι η τουρκική κυβέρνηση, αλλά πρέπει και να δεχθούμε τις προσπάθειες της Τουρκίας να δεχθεί πρόσφυγες, σίγουρα δίνοντάς της χρήματα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία το σύνορο της Ευρώπης με την υποχρέωσή της να επαναπροωθεί τους πρόσφυγες στη χώρα τους. Για μένα, πρέπει να δεχθούμε πρόσφυγες και στην Ευρώπη.

Κουμτσού: Έμπιστος εταίρος οικονομικά και γεωστρατηγικά ναι, αλλά σε ό,τι αφορά τον σεβασμό της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης και του τύπου αλλά και του επιχειρείν, όχι.
Δημοσιογράφος: Και τι κάνουμε λοιπόν;

Ρολέν: Αν κάνουμε μια συμφωνία για τους πρόσφυγες με αντάλλαγμα την ένταξη, θα είναι μια συμφωνία ντροπής είναι απαράδεκτο.
Δημοσιογράφος: Έμπιστος εταίρος;

Κούλογλου: Εγώ έχω Τούρκους φίλους που είναι εντελώς Ευρωπαίοι και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι ότι δεν μπορούμε να δίνουμε μαθήματα στην Τουρκία, αν στην Ευρώπη δεν σεβόμαστε τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες όπως το δίκαιο για τους πρόσφυγες. Γιατί δεν γίνεται τίποτα αν χρησιμοποιούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά

Δημοσιογράφος: Λέτε λοιπόν πρώτα, να είμαστε εμείς οι ενάρετοι. Σας ευχαριστώ πολύ.