Σχολιάζοντας στον real fm και στον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή για το τρίτο μνημόνιο, ο Στέλιος Κούλογλου είπε ότι γίνεται «για να έχουμε κάτι να κάνουμε» και «για να συσπειρώσει η ηγεσία της ΝΔ το κόμμα της. Δεν θα έπρεπε να ζητάνε ευθύνες επειδή υπήρχε plan b αλλά το ακριβώς αντίθετο: Επειδή δεν υπήρχε».

Ads

 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επίσης ότι, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, το λάθος ήταν ότι υπήρχαν πολλές αυταπάτες, ότι η κυβέρνηση πίστευε ότι οι δανειστές και η ευρωπαϊκή ηγεσία και βασικά η κα Μέρκελ, θα υποχωρούσαν σε κάποια θέματα και θα έδιναν μια καλύτερη συμφωνία από τις προηγούμενες. Αυτή ήταν η στρατηγική της κυβέρνησης και το λάθος που έγινε ήταν ότι δεν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που η Γερμανία θα τηρούσε τόσο σκληρή στάση όσο τελικά τήρησε και η οποία άφησε έκπληκτους πολλούς διεθνείς παρατηρητές και δημοσιογράφους.

 

Ήταν απο την αρχή σαφές, συνέχισε ο Στέλιος Κούλογλου, ότι δε θα υποχωρούσαν στην ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας, κάτι το οποίο είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλοι πίστευαν -επειδή υπήρχαν και οι πιέσεις από το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ, και από την Κομισιόν εν μέρει- ότι θα μπορούσε να συναφθεί μια καλύτερη συμφωνία από τις προηγούμενες.

Ads

 

Ο ευρωβουλευτής ανέφερε επίσης ότι υπάρχει φυσικά ευθύνη και εκ μέρους της κυβέρνησης για το ότι δεν μπόρεσε να ανατραπεί αυτή η πολιτική η οποία οδηγεί σε φτωχοποίηση, σε όλα αυτά που ζούμε τα τελευταία έξι χρόνια. Και ένας από τους λόγους για την ευθύνη αυτή, είναι ότι δεν είχε γίνει επεξεργασία μιας τέτοιας στρατηγικής για να αντιμετωπιστεί ένα πολύ ισχυρότερο στρατόπεδο όπως ήταν το στρατόπεδο των δανειστών. Κηρύχθηκε μια κατά μέτωπο επίθεση, όπως είπε, εναντίον του κυρίαρχου συστήματος στην Ευρώπη, η οποία απέτυχε και οδήγησε σε μία συνθηκολόγηση διότι η σύγκρουση με έναν ανώτερο αντίπαλο χωρίς επαρκή προετοιμασία, οδηγεί αναγκαστικά σε αποτυχία.

 

Υπογράμμισε ότι έπρεπε να υπάρχει δεύτερο σχέδιο αλλά όχι αυτό που λέει ο κ. Λαφαζάνης διότι η κυβέρνηση εκείνη δεν είχε εκλεγεί ούτε με την παραμικρή υποψία να ακολουθήσει ως εναλλακτική λύση την έξοδο από ευρώ. «Δεν μπορείς να πας τελευταία στιγμή και να αλλάξεις όλο το πλαίσιο που κινείται όλη η ελληνική κοινωνία, θα γινόταν εμφύλιος πόλεμος» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «εάν εμφανιζόταν ξαφνικά ένα πραξικοπηματικού τύπου σχέδιο, τύπου Βαρουφάκη, ή τύπου Λαφαζάνη την τελευταία στιγμή, εξόδου από το ευρώ, αυτό θα ήταν μια πραξικοπηματική αντίληψη της ιστορίας, γιατί δεν έχεις προετοιμάσει τον κόσμο και τους πολίτες για να κάνουν κάτι το τελείως διαφορετικό».

 

Αντίθετα, το δεύτερο σχέδιο που θα έπρεπε να υπήρχε, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μια ολόκληρη στρατηγική, η οποία δε θα βασιζόταν σε μια κατά μέτωπο επίθεση με τους δανειστές αλλά θα βασιζόταν σε «σταδιακό ροκάνισμα, διαπραγμάτευση και αναζήτηση συμμαχιών». Και αυτό προσπαθεί να κάνει τώρα η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, η οποία δηλώνει ότι μαθαίνει από τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μια διαφορετική περίπτωση», είπε τέλος ο Στέλιος Κούλογλου, θα ηταν μια στρατηγική «που να λέει ότι εμείς θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε και αν δε μπορέσουμε να φέρουμε αποτελέσματα ή θα παραιτηθούμε ως κυβέρνηση, ή θα φύγουμε από το ευρώ. Αλλά όλο αυτό με τη συμμετοχή και συμπαράσταση των ψηφοφόρων».

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη