«Στον Έβρο τουφεκίζεται η Δημοκρατία», ήταν το μήνυμα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου κατά την συνέντευξή του στην ΕΡΤ Κομοτηνής. «Αυτή την στιγμή δεν κινδυνεύουμε από τους πρόσφυγες, αλλά από την αναλγησία των ηγετικών κύκλων της ΕΕ και από την ακροδεξιά», τόνισε σχολιάζοντας την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ads

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε αποθήκη δυστυχισμένων ανθρώπων αλλά και σε ένα τόπο κοινωνικών πειραματισμών και εκρηκτικού κλίματος. Αυτό που βλέπουμε από μια μερίδα πολιτών είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα: παραστρατιωτικές ομάδες που παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, κάνοντας παράνομες περιπολίες στον Έβρο, και πυροβολούν κατά μεταναστών. Υπάρχει μια καταγγελία ότι ένας μετανάστης πυροβολήθηκε σε ελληνικό έδαφος. Αν αυτό επιβεβαιωθεί και αποδειχθεί ότι το έκαναν παραστρατιωτικοί τότε στον Έβρο δεν θα γίνεται μόνο επίθεση κατά των μεταναστών αλλά και επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Το ίδιο γίνεται και στην Λέσβο, όπου οι Γιατροί χωρίς Σύνορα κλείνουν την μονάδα τους γιατί τα μέλη τους δέχονται επιθέσεις ακροδεξιών», εξήγησε ο ευρωβουλευτής, και προσέθεσε:

«Μόνο με χρήματα δεν λύνονται τα προβλήματα. Είμαστε μια Ένωση με αξίες, όχι μια Ένωση με εργολαβίες. Έδωσαν χρήματα στον Ερντογάν για να διαχειριστεί το προσφυγικό, τον έκαναν κυρίαρχο του παιχνιδιού και τώρα επιτίθεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με ανθρώπινα βλήματα. Τώρα τι θα κάνουμε; Θα δώσουμε στην Ελλάδα την εργολαβία της διαχείρισης όλου αυτού του πληθυσμού; Πρέπει να υπάρξουν γενναίες αποφάσεις. Να επιβληθεί η εφαρμογή των ευρωπαϊκών συμφωνιών για την μετεγκατάσταση των προσφύγων στα κράτη μέλη, ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Υπάρχουν κράτη, όπως του Βίζεγκραντ, που παραβιάζουν εδώ και τρία χρόνια τις συμφωνίες αυτές και δεν έχουν δεχθεί ούτε ένα πρόσφυγα! Χθες ο Όρμπαν της Ουγγαρίας πανηγύριζε ότι η πολιτική του, των κλειστών συνόρων, υιοθετήθηκε από όλη την Ευρώπη! Πρέπει, όμως, όλοι να πάρουν μερίδιο του βάρους. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε δηλώσει πριν εκλεγεί ότι θα δώσει λύσεις στο προσφυγικό που θα ευνοούν όλα τα κράτη μέλη και ότι θα διορθώσει τις αδικίες. Στο προσφυγικό η Ελλάδα έχει αδικηθεί».