Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Οι Αταίριαστοι» με τον Γιάννη Ντσούνο και τον Χρήστο Κούτρα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέλιος Κούλογλου ανέφερε πως η ρεαλιστική ευχή για το 2017 είναι να προκύψει λίγο καλύτερο από το 2016.

Ads

Τα πράγματα με τη φορολογία είναι δύσκολα, κάτι που γνωρίζαμε και τώρα το συνειδητοποιούμε πραγματικά. Είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν επιχειρήσεις. Σε μια κατηγορία πολύ χαμηλά αμειβομένων βέβαια υπάρχει βελτίωση. Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες και δεν έχουν εκδοθεί ακόμη όλες οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Εκεί υπάρχει περιθώριο και υπάρχει προσπάθεια για βελτίωση γιατί έχουμε κόσμο που κλείνει τα «μπλοκάκια» και αυτό βγαίνει τελικά σε κακό με τους νέους να φεύγουν στο εξωτερικό.

Γενικά, τα πράγματα θα πάνε καλά αν κλείσουν οι εκκρεμότητες με την αξιολόγηση. Ο Σόιμπλε δεν θέλει να κλείσει την αξιολόγηση αλλά θέλει να ρίξει την κυβέρνηση. Για δύο λόγους, γιατί θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θα του κάνει τα χατίρια και δεύτερον γιατί θέλει να επιβάλει την τελική λύση με την Ελλάδα: να την κάνει Βουλγαρία και να την διώξει από την Ευρωζώνη, κάτι που δεν κατάφερε το καλοκαίρι του 2015. Έχουμε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο καθώς δυστυχώς στο Eurogroup που αποφασίζει τελικά, κυριαρχεί ο Σόιμπλε.

Στα άλλα επίπεδα η εικόνα της Ελλάδας έχει βελτιωθεί πολύ. Ο Τσακαλώτος έχει κάνει καλή δουλειά στις διαπραγματεύσεις. Η ΕΚΤ, η Κομισιόν, ο Ομπάμα είναι μαζί μας. Θεωρώ ότι το χειρότερο σενάριο για την χώρα θα ήταν αυτή τη στιγμή να γίνουν εκλογές. Δεν συμφέρει τη χώρα. Λυπάμαι που ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σε κάτι το οποίο δεν είναι καλό και για τον ίδιο, δεν έχει μάθει από την εμπειρία των προηγούμενων. Ακόμη και να κέρδιζε θα παραλάμβανε χάος καθώς οι εκλογές θα αποσταθεροποιήσουν ότι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Τα έσοδα έχουν κάπως καλυτερέψει, η ανεργία έχει λίγο μειωθεί, κάτι που δεν έχει περάσει ακόμη βέβαια στους πολίτες που βιώνουν πολύ δύσκολή πραγματικότητα. Αυτό όλο θα πάει πολύ πίσω.

Ads

Αν ο Σόιμπλε όμως έχει αποφασίσει να σε πάει σε εκλογές, δηλαδή να σε ρίξει, θα πρέπει εσύ να αποφασίσεις πότε θα τις κάνεις. Να μην σε ροκανίσει για κανένα εξάμηνο και ζήσουμε τα ίδια με το 2015. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολύ άσχημη κατάσταση αλλά αυτό θέλει να κάνει. Η δική μου πληροφόρηση είναι ότι ο κ. Σόιμπλε έχει πει και στους άλλους επιτρόπους ότι «εγώ θα τον ρίξω τον Τσίπρα». Μια εκδικητική στάση που συνδυάζετε με τα γενικότερα σχέδιά του καθώς μιλά για αλλαγή της μη σωστής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης.

Μακάρι να κλείσει η αξιολόγηση και να μπουν τα πράγματα σε μια – δύσκολη πολύ – πορεία για την καθημερινότητα των πολιτών. Μπορεί όμως η οικονομία σιγά – σιγά να ανακάμπτει, να πάρει μπροστά, να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Να μειωθεί και άλλο η ανεργία που ήδη κάπως έχει μειωθεί. Αν όμως αυτό δεν γίνει θεωρώ ότι εσύ πρέπει να αποφασίσεις πότε θα ξεκινήσεις τη μάχη από τη στιγμή που ο άλλος θέλει να σου κάνει πόλεμο. Αν το κακό σενάριο Σόιμπλε συμβεί δεν πρέπει να καθίσεις να φθαρείς.

Η κίνηση με τους χαμηλοσυνταξιούχους και το έκτακτο επίδομα ήταν μια σωστή κίνηση. Ήταν και προειδοποίηση προς τους ξένους, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάμε σα σκυλί στο αμπέλι όπως θέλουν αυτοί.

Έχουμε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο που δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με τακτικό πόλεμο, θα χάσουμε. Το είδαμε το 2015. Μπορείς να υιοθετήσεις μια τακτική όπου χτυπάς και υποχωρείς, αναδιπλώνεσαι. Αν κάνεις διαφορετικά θα σε συντρίψουν. Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση. Τέλος Ιανουαρίου θα φανεί πια αν ο Σόιμπλε υποχωρήσει και αποδεχτεί μια λύση.

Ελπίζω να κλείσει η αξιολόγηση αλλά αν δεν κλείσει και πάνε να σε ρίξουν θα πρέπει να αποφασίσεις εσύ. Η χώρα δεν σηκώνει άλλες περιπέτειες, έχει βασανιστεί ο κόσμος πάρα πολύ. Από εκεί και πέρα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιψθεί. Αν δεν σου δώσουν την ευκαιρία η χώρα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το Μάρτιο, θα μας ευνοήσει κατά 5 δις ευρώ γιατί θα δανειζόμαστε λιγότερα, τότε θα είναι εμφανές ότι δεν θέλουν να σου δώσουν καμία λύση. Αυτό εξαρτάται και από τις διεθνείς εξελίξεις. Στη Γερμανία οι σοσιαλδημοκράτες θέλουν μια λύση, και η Κομισιόν το ίδιο. Αλλά είναι και ο Σόιμπλε που έχει υιοθετήσει μια εκδικητική συμπεριφορά.

Αν υπάρχει περιθώριο και για νέα επιδόματα θα εξαρτηθεί από τις σχέσεις μας με τους εταίρους και από το πως εξελιχθούν τα πράγματα. Αν πάνε τα πράγματα σε αδιέξοδο, τότε δεν τηρείς τις συμφωνίες. Το τέλος Ιανουαρίου είναι μια κρίσιμη ημερομηνία αλλά εδώ και επτά χρόνια έχουμε κρίσιμες ημερομηνίες κάθε ημέρα.

Εφόσον υπάρχουν από πλευράς μας όλες οι διαβεβαιώσεις, ο κόφτης κλπ., επιπλέον μέτρα για μετά το 2018 δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά. Είναι δέσμευση της χώρας και των επόμενων κυβερνήσεων μετά το 2019. Η χώρα έχει βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και για να αντιμετωπιστούν τα μέτρα θα πρέπει να υπάρξει ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα. Εδώ ο κ. Μητσοτάκης δεν συμφωνεί για το επίδομα για τους συνταξιούχους και ζητά έξι μήνες μετά τις εκλογές πάλι εκλογική διαδικασία. Ήταν λάθος ότι τα πράγματα δεν αφέθηκαν να εξελιχθούν όπως έπρεπε. Να κάνει δηλαδή ο κ. Σαμαράς τη «βρώμικη δουλειά». Αυτό κατά τη γνώμη μου ήταν λάθος. Αυτό το είχα δηλώσει από τότε γιατί ο κ. Σόιμπλε έδεχινε με τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία ήταν και η πιο φιλική που είχε προκύψει, ότι θα υπάρξει αίμα.

Η χώρα είναι δυστυχώς υπό περιορισμένη κυριαρχία γιατί χρωστάει. Όποιος χρωστάει είτε άνθρωπος είναι αυτός είτε χώρα, έχει περιορισμένα περιθώρια κινήσεων. Φυσικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν αποφασίζει ο Σόιμπλε αλλά σε θέματα οικονομίας συναποφασίζουμε με τους δανειστές. Αυτό έχει υπογραφεί από το 2010. Δυστυχώς από τη στιγμή που μπαίνεις σε διαδικασία μνημονίων είσαι υπό επιτήρηση. Το γράμμα Τσακαλώτου ήταν μία αποδοχή της πραγματικότητας. Αλλά σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δεις τι μπορείς να κάνεις. Μέχρι τώρα δεν έχει ανατραπεί αυτό, δόθηκε μία μάχη το 2015 η οποία κατέληξε σε ήττα, η κυβέρνηση συνθηκολόγησε. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε το τέλος για να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Η πρόταση Τσακαλώτου για το 2,5% συν 1%, να πηγαίνει δηλαδή το 1% στις επιχειρήσεις, αν επιτευχθεί είναι μία νίκη. Τα πλεονάσματα 3,5% είναι πολύ μεγάλα, Πρέπει να το διαπραγματευτούμε προς τα κάτω. Αυτό μπορεί να γίνει, αλλάζουν τα πράγματα πολύ γρήγορα με τις ιστορικές αλλαγές τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο να είναι δραματικές.

Σε ερώτηση για το θέμα σχετικά με τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων της κ. Γεροβασίλη ο Στ. Κούλογλου ανέφερε ότι αν και δεν είναι ενήμερος για τις ειδικές λεπτομέρειες της περίπτωσης, οι βουλευτές θα πρέπει να είναι τυπικοί απέναντι στις υποχρεώσεις που ορίζει ο νόμος καθώς και ότι δεν αρκεί κανείς να είναι τίμιος θα πρέπει να το δείχνει κιόλας.

Ολόκληρη η συνέντευξη: