Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου παραχώρησε δύο συνεντεύξεις στο BBC World Service για το προσφυγικό, από την Κωνσταντινούπολη όπου συμμετέχει στην αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινουβουλίου στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής.
BBC: Έχουμε την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συζητηθούν τρόποι βελτίωσης της ανταπόκρισης της παγκόσμιας κοινότητας σε ανθρωπιστικές κρίσεις. Μαζί μας από εκεί, ο Έλληνας ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. Στέλιο, σε ευχαριστούμε που συνδέθηκες μαζί μας. Ακούσαμε πριν από λίγο ένα φαινομενικά απλό αίτημα, που μοιάζει εντέλει σχεδόν ακατόρθωτο: ο Σύριος Ρεζάν επιζητεί απλώς μια λύση. Πιστεύεις λοιπόν ότι θα προκύψει κάποια λύση από την Κωνσταντινούπολη;
Κούλογλου: Η βαλκανική οδός είναι κλειστή και οι άνθρωποι εγκλωβισμένοι. Είναι αναγκασμένοι να μείνουν εκεί κι αυτό εξελίσσεται σε μια ανθρωπιστική και κοινωνική καταστροφή. Διότι, αφενός έχουμε το πρόβλημα της υγείας και τις συνθήκες μιζέριας, αφετέρου έχουμε τη δημιουργία και τη δράση συμμοριών μεταξύ των δεκαπέντε χιλιάδων ατόμων που ζουν εκεί υπό αυτές τις συνθήκες. Είναι καιρός να καταλάβουν οι άνθρωποι αυτοί, ότι δεν μπορεί να υπάρξει βραχυπρόθεσμη λύση και ότι πρέπει να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας, που έχουν ήδη στηθεί και να περιμένουν εκεί για μια καλύτερη λύση.
BBC: Κέντρα φιλοξενίας είναι μια περίεργη λέξη. Ένα από τα παράπονα που έχουν εκφράσει πρόσφυγες στο BBC, είναι ότι δεν έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου, παρότι πιστεύουν ότι έχουν αυτό το δικαίωμα, σύμφωνα με την ΕΕ. Ο Ρεζάν που ακούσαμε, είναι Σύριος και ήλπιζε ότι τουλάχιστον θα εισακουστεί το αίτημά του για άσυλο αλλά αυτό δε γίνεται είτε βρίσκεται στην Ειδομένη είτε σε κέντρο φιλοξενίας. Tο σύστημα έχει κάποιο πρόβλημα, δεν νομίζετε;
Κούλογλου: Ακούστε, η βοήθεια που είχαν υποσχεθεί πρόσφατα στην Ελλάδα, καταφθάνει σε πολύ μικρές δόσεις. Σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σε προσωπικό, π.χ. όπως της Frontex. Μέσα σε δύο εβδομάδες, πενήντα χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί και δεν είναι εύκολο να χειριστεί κανείς το πρόβλημα και να το λύσει άμεσα. Πιστεύω πως η κατάσταση βελτιώνεται αν και υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έλθει περισσότερη βοήθεια, αλλά η κατάσταση στην Ειδομένη δεν ήταν βιώσιμη.
BBC: Σίγουρα και ήταν ένα πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση. Είπατε ότι τα πράγματα καλυτερεύουν και ότι ελπίζετε σε περισσότερη βοήθεια, χωρίς την οποία δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γιατί δεν έχετε καθόλου χρήματα. Με ποια έννοια βελτιώνονται τα πράγματα; Είναι αυτή η αίσθησή σας από την Σύνοδο Κορυφής; Πιστεύετε ότι κάτι καλό θα βγεί από αυτήν;
Κούλογλου: Δυστυχώς, πιστεύω ότι αυτή η Σύνοδος Κορυφής είναι απλώς μια ευκαιρία για να βγάλουν ωραίους λόγους οι παγκόσμιοι ηγέτες και δυστυχώς, κανείς δεν λαμβάνει υπόψη του τα τρέχοντα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της Ειδομένης.
BBC: Και σίγουρα αυτό έχει να κάνει και με χρηματική βοήθεια, έτσι; Έχετε ζητήσει βοήθεια από τη Σύνοδο; Ξέρω ότι είστε εκεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Γίνονται διαπραγματεύσεις; Ζητάτε περισσότερη οικονομική βοήθεια, ώστε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα της Ειδομένης και άλλων παρόμοιων περιοχών;
Κούλογλου: Η οικονομική βοήθεια δεν μπορεί να δοθεί απευθείας στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Τα χρήματα έχουν υποσχεθεί ότι θα δοθούν αρχικά σε ΜΚΟ και στον ΟΗΕ, αλλά όχι στην ελληνική κυβέρνηση. Γιατί πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται αποκλειστικά για μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Υπήρξε η υπόσχεση για υλική βοήθεια και για προσωπικό που δεν έρχεται, όσο γρήγορα θα έπρεπε. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση, οι αρχές και οι τοπικές αρχές δαπανούν χρήματα για την κατασκευή εγκαταστάσεων και δομών. Και μάλιστα υπό πολύ δύσκολες συνθήκες διότι, όπως γνωρίζετε, εδώ και έξι χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και οι τοπικές αρχές αναγκάζονται να κάνουν πολλές περικοπές.
BBC: Σίγουρα, αυτό είναι ένα από τα ζητήματα. Στέλιο σε ευχαριστούμε πολύ. Από την Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, μας μίλησε ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακούστε τη συνέντευξη του Στέλιου Κούλογλου στο BBC:
[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=_OdV27vr620]
Λίγο αργότερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε εκ νέου στο σταθμό του BBC για τη μεταφορά των προσφύγων από την Ειδομένη στα κέντρα φιλοξενίας και για τη βοήθεια που έχει υποσχεθεί η ΕΕ στην Ελλάδα σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σε προσωπικό αλλά δεν έχει έλθει ακόμα εξ ολοκλήρου ή καταφθάνει σε λίγες δόσεις.
BBC: Ας ακούσουμε τώρα τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, που βρίσκεται στην Τουρκία για την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής. Τον ρώτησα γιατί μεταφέρονται οι πρόσφυγες στα κέντρα αν αυτά δεν πληρούν βασικές προϋθέσεις.
Κούλογλου: Είναι πολύ καλύτερα από την Ειδομένη που είναι ένα άθλιο μέρος. Δεκαπέντε χιλιάδες είναι εγκλωβισμένοι εκεί χωρίς καθόλου εγκαταστάσεις. Θεωρώ ότι τα κέντρα είναι σε καλύτερη κατάσταση και γίνονται προσπάθειες για βελτιώσεις. Αλλά χρειάζεται και βοήθεια. Η βοήθεια που έχει υποσχεθεί η ΕΕ στην Ελλάδα δεν έρχεται.
BBC: Θα μιλήσουμε σε λίγο γι αυτό. Λέτε ότι τα κέντρα είναι καλύτερα αλλά μόλις ακούσαμε κάποιον από την οργάνωση Save the Children, να λέει ότι δεν πληρούν επαρκώς τα κριτήρια για να μεταφερθούν εκεί οι άνθρωποι.
Κούλογλου: Δεν είπα ότι είναι επαρκή αλλά ότι είναι πολύ καλύτερα από την Ειδομένη. Η Ειδομένη δεν είναι κέντρο είναι ένας υπαίθριος χώρος. Οι άνθρωποι περιμένουν στα σύνορα για να τα περάσουν. Δεν υπάρχουν καθόλου εγκαταστάσεις και δομές εκεί. Αντιθέτως στα κέντρα υπάρχουν. Υπάρχει νερό, υγειονομικές εγκαταστάσεις, και πιστεύω ότι αν έλθει η βοήθεια που έχει υποσχεθεί, η κατάσταση θα βελτιωθεί. Πενήντα πέντε χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε δύο εβδομάδες στην Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο να χειριστεί κανείς αυτό το πρόβλημα.
BBC: Δεν έχει να κάνει μόνο με τις συνθήκες στις οποίες κρατούνται αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και με την ικανότητα της κυβέρνησής σας να προχωρήσει με τις αιτήσεις ασύλου. Και αυτό το σύστημα παρουσιάζει σαφή προβλήματα.
Κούλογλου: Όχι, έχει συμφωνηθεί να έρθει προσωπικό 2 000 ατόμων από την ΕΕ για να βοηθήσει με τις αιτήσεις ασύλου. Ξέρετε πόσοι ήρθαν; Τετρακόσιοι από τους δύο χιλιάδες, τους χίλιους οχτακόσιους περίπου. Και το ίδιο ισχύει και για τον υλικό εξοπλισμό. Χρειάζεται υλικό για τα μηχανήματα λήψης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, κρεβάτια χρειάζονται επίσης, υπνόσακοι. Όλα χρειάζονται αλλά δεν έρχονται! Ή έρχονται σε πολύ μικρές δόσεις.
BBC: Αυτή τη στιγμή βρίσκεστε στην Κωνσταντινούπολη για την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη. Tι αντιδράσεις εκλαμβάνεται από εκείνους που είναι σε θέση να παίρνουν αποφάσεις και να αλλάξουν τα πράγματα για την κυβέρνησή σας και για τους ανθρώπους που είναι σε απελπισμένη θέση; Τί σας λένε;
Κούλογλου: Η Ειδομένη δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Είναι ένα σόου με καλές προθέσεις για να έρθουν οι παγκόσμιοι ηγέτες και να βγάλουν ωραίους λόγους για ανθρωπιστικές λύσεις. Δεν είναι μια σύνοδος για να λυθούν τα τρέχοντα προβλήματα, και η Ειδομένη είναι ένα από αυτά, όχι το μόνο, υπάρχουν εκατό κρίσεις ανά τον κόσμο αλλά στην Ευρώπη είναι μια από τις σοβαρότερες.
BBC: Ήταν ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.
Ακούστε εδώ τη δεύτερη συνέντευξη:
[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=by179fZ7Xv8]
Περισσότερες πληροφορίες στο stelioskouloglou.gr
Twitter:@stelioskoul
www.facebook.com/stelioskouloglou
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >