Η ευρωομάδα της Αριστεράς είχε προτείνει σειρά μέτρων για την προώθηση της διαφάνειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα οποία όμως «η Δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ανήκει η ΝΔ, και σε κάποιες περιπτώσεις και η κα Καϊλή, καταψήφισαν», δήλωσε σε συνεντεύξεις του στον ΑΝΤ1, στο Action24, στον FlashFM της Θεσσαλονίκης και στη ραδιοφωνική λέσχη Τρικάλων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, που είναι και μέλος του προεδρείου της Διακομματικής Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου.

Ads

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα ήταν:

-Οι ευρωβουλευτές να αναρτούν υποχρεωτικά τις συναντήσεις που έχουν με οικονομικά συμφέροντα και με λόμπι.
-Οι δικηγόροι που μπαίνουν στο Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν, και δρουν ως λομπίστες, να καταγράφονται στις επαφές των ευρωβουλευτών και των επιτρόπων.
-Να σταματήσει το άθλιο φαινόμενο των περιστρεφόμενων πορτών, με τους πρώην επίτροπους αλλά και ευρωβουλευτές να βρίσκουν δουλειές σε κολοσσούς αμέσως μετά τη θητεία τους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο Μπαρόζο, που ως Πρόεδρος της Επιτροπής, επέβαλε τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα και μετά πήγε στη Goldman Sachs που είχε ευθύνες για τη διεθνή οικονομική κρίση.
-Να είναι διαφανείς οι οικονομικές συμφωνίες που συνάπτουν εταιρίες με την Κομισιόν.

«Αυτές οι προτάσεις θα βοηθούσαν να κλείσουν παράθυρα, που επέτρεψαν στη διαφθορά και στην κα Καϊλή να μπουν μέσα», σχολίασε ο ευρωβουλευτής.

Ads

Μάλιστα, αποτελεί λυπηρό στοιχείο, όπως παρατήρησε ο Στ. Κούλογλου ότι «με αφορμή την κα Καϊλή κατηγορείται και δυσφημείται όλο το Σώμα. Η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις πρακτικές. Μπορεί κάποιος να στήριξε ακραίες θέσεις ή για παράδειγμα τη βελτίωση των σχέσεων με το Κατάρ, αλλά σε καμία περίπτωση  δεν έχει πάρει βαλίτσες με λεφτά. Δεν κοιμόμαστε το βράδυ με λομπίστες και το πρωί βρίσκουμε στο κομοδίνο μια τσάντα με λεφτά».

Αυτό, δε, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στην προηγούμενη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψηφίστηκε ψήφισμα καταδίκης του Κατάρ, που είχε προτείνει η Αριστερά. «Το ψήφισμα στηρίχθηκε από τους Πράσινους, τους Κεντρώους και αρκετούς  σοσιαλιστές και έτσι πέρασε, παρά την αρνητική στάση της Δεξιάς, της Ακροδεξιάς», εξήγησε ο ευρωβουλευτής. 

Όσον αφορά την υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη, ο Στ. Κούλογλου σχολίασε πως «η κα Σπυράκη στην πρώτη δήλωση της άφησε να εννοηθεί ότι συνέβη ένα μικρό πταίσμα, με ένα επίδομα που δε θα έπρεπε να δίνεται σε κάποιον συνεργάτη. Αυτό δύσκολα θα δικαιολογούσε όμως άρση ασυλίας. Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη και η αναστολή της κομματικής ιδιότητας της κας Σπυράκη, αφήνουν να εννοηθεί ότι ίσως είναι κάτι σοβαρότερο. Αλλά πριν προδικάσουμε καλό θα είναι να περιμένουμε την OLAF, την ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς, να κάνει τη δουλειά της και να ολοκληρώσει την έρευνα».

Σε κάθε περίπτωση, «εύχομαι να τελειώσει καλά η υπόθεση της κας Σπυράκη, και για την ίδια αλλά κυρίως και για το Ευρωκοινοβούλιο και για τη χώρα μας, που έχουν υποστεί αρκετά αυτό το διάστημα».