Την αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα και την κατάσταση στα νησιά, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή κα τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη περί μη διαχειρίσιμου προβλήματος.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ πρόσθεσε ότι «αποδεικνύεται ότι όλη αυτή η προεκλογική προπαγάνδα της ΝΔ, ότι φταίει η κα Τασία και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι λόγοι είναι γεωπολιτικοί».
Παράλληλα, ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «ότι θα πρέπει να φτιάξουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο, ως χώρα συλλογικά, με συνεργασία και με διάλογο, ώστε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να διεθνοποιούμε».
«Πρέπει να τηρήσουμε τους διεθνείς νόμους, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο να κοιτάξει να ενσωματώσει τους πρόσφυγες στην ελληνική κοινωνία», σημείωσε ο Στ.Κούλογλου.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Στ. Κούλογλου:
Τί ειπώθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον κ. Χρυσοχοϊδη, τί συζήτηση έγινε, τί επικρίσεις δέχθηκε;
Ήταν μια ειλικρινής παραδοχή από πλευράς του κ. Χρυσοχοίδη της κυβερνητικής αποτυχίας να διαχειριστεί το προσφυγικό.
Γιατί το λέτε αυτό;
Γιατί αυτό είπε. Ότι είμαστε σε πλήρη αδυναμία, να αντιμετωπίσουμε το «τσουνάμι» των προσφύγων, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Χρυσοχοίδης.
Δεν είναι σωστό να διεθνοποιηθεί το θέμα και να ζητήσουμε τη βοήθεια της Ευρώπης την ώρα που έχουν αυξηθεί οι ροές στο 120%;
Είναι απολύτως σωστό. Πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Από την άλλη, αποδεικνύεται ότι όλη αυτή η προεκλογική προπαγάνδα, ότι φταίει η κ. Τασία και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι λόγοι είναι γεωπολιτικοί.
Έχουν σχέση με την πραγματικότητα πάντως αυτά. Δεν είναι άμοιροι ευθυνών τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγαν περάστε, ανοίξαμε και σας περιμένουμε.
Και τώρα που λένε κλείσαμε και δεν σας περιμένουμε, πάλι έρχεται μεγάλος αριθμός.
Το θέμα είναι τί θα κάνει η χώρα για να διαχειριστεί το ζήτημα αυτό και να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και βεβαίως να θωρακιστούν και οι τοπικές κοινωνίες και η χώρα συνολικά.
Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να φτιάξουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο, ως χώρα συλλογικά, με συνεργασία και με διάλογο, ώστε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να διεθνοποιούμε μεν, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα το πρόβλημα και να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε εμείς, εδώ.
Το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση δεν σας βρίσκει σύμφωνούς; Εξελίσσεται σε 4 άξονες: στον καινούριο νόμο για το άσυλο, τα προαναχωρησιακά κέντρα, την αυστηρή φύλαξη των συνόρων και την επαναπροώθηση.
Αυτά όλα τα μέτρα – το είπε και η γενική διευθύντρια του τμήματος Μετανάστευσης της Κομισιόν, κ. Μίχου – είναι μέτρα, νόμοι που έχουν αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Όταν το λέει αυτό η αρμόδια της Κομισιόν, καταλαβαίνετε ότι το σχέδιο μάλλον δεν προχωράει.
Αντιπρότεινε κάτι η αρμόδια της Κομισιόν;
Δεν αντιπρότεινε κάτι, μακάρι να μπορούσε να αντιπροτείνει. Εμείς πρέπει να κοιτάξουμε να το κάνουμε αυτό.
Μα δεν είναι μόνο δικό μας θέμα το προσφυγικό, είναι ευρωπαϊκό. Όταν βγαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πιέζουν την κυβέρνηση αντί να πιέσουν την Ευρώπη, τότε είμαστε σε λάθος κατεύθυνση.
Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Έχω κάνει 10 ερωτήσεις στην Κομισιόν για το τί δεν κάνει η Ευρώπη, πιέζοντας την ΕΕ να πάρει μέτρα. Από την άλλη όμως, πρέπει να κοιτάξουμε να δούμε τί θα κάνουμε εμείς. Εμείς λέμε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με την αστυνομία. Πρώτον, ήταν λάθος η κατάργηση του υπουργείου μετανάστευσης την επομένη των εκλογών. Δεύτερον, αυτοί οι νόμοι, όσο δύσκολοι και αυστηροί να είναι, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Διότι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες με τους οποίους μιλάμε, λένε ότι και 50% πιθανότητες να έχω να πεθάνω, εγώ θα προσπαθήσω να περάσω.
Άρα τί προτείνετε;
Προτείνω, πρώτον συνεχή πίεση όλων μας προς την ΕΕ, ώστε οι υπόλοιπες χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, που δεν τις έχουν αναλάβει μέχρι τώρα. Δεύτερον, πρέπει στην Ελλάδα να φτιάξουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, που σημαίνει ότι θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι κάποιοι απ’ αυτούς τους ανθρώπους θα μείνουν στη χώρα. Όταν δεν τους δείνουμε ΑΜΚΑ, όταν το αφαιρούμε το ΑΜΚΑ από τα μικρά παιδιά, δεν το έχουμε παραδεχτεί.
Αυτό προβλέπει η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Ότι θα μείνει στην Ελλάδα ένας σημαντικός αριθμός που έρχεται από τα νησιά στην ενδοχώρα. Δεν ισχύει αυτό;
Όχι. Η συμφωνία προβλέπει παραμονή στα νησιά, μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου, κι’ εδώ είναι το μεγάλο θέμα. Οι επαναπροωθήσεις έχουν πολύ αργούς ρυθμούς, γιατί υπάρχουν διεθνείς συνθήκες που πρέπει αναγκαστικά να τις ακολουθούμε.
Είναι δύσκολο θέμα οι επαναπροωθήσεις, ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε καλά.
Είναι όντως πολύ δύσκολο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η λύση είναι τα αυστηρά μέτρα, λιγότερες εγκρίσεις ασύλου και επαναπροωθήσεις.
Η κυβέρνηση άλλαξε τη νομοθεσία για να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου.
Απομένει να το δούμε. Αλλά υπάρχουν νόμοι που προβλέπουν ότι όταν κάποιος κάνει αίτηση για άσυλο, ανεξάρτητα από το αν είναι μαύρος ή λευκός, πρέπει να εξεταστεί η αίτησή του. Όλοι έχουν το δικαίωμα να εξεταστεί η περίπτωσή τους ατομικά. Πρέπει να τηρήσουμε τους διεθνείς νόμους, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο να κοιτάξει να ενσωματώσει τους πρόσφυγες στην ελληνική κοινωνία. Έχουν γίνει πειράματα στην Ιταλία. Χωριά τα οποία ήταν υπό εγκατάλειψη, δόθηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα τα σπίτια που είχαν εγκαταλειφθεί σε πρόσφυγες και μετανάστες, τα έφτιαξαν, δούλεψαν στις αγροτικές περιοχές, σε δουλειές που δεν δέχονται να δουλέψουν οι νέοι. Αναζωογονήθηκαν τα χωριά.
Και τί προτείνετε; Να δώσουμε τα ελληνικά χωριά στους ξένους;
Αν το παρουσιάζετε έτσι το πρόβλημα, δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ.
Γιατί να μη δώσουμε κίνητρα να γυρίσουν οι Έλληνες στα χωριά μας, να ζωντανέψει η ελληνική περιφέρεια και να στείλουμε ξένους;
Διότι, ακόμα και στην περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, μετά τη χρεοκοπία, 2010-2012, οι νέοι δεν πήγαν να εργαστούν στα χωράφια.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >