Χωρίς διεθνές προηγούμενο είναι ο πλωτός φράχτης των 2,7 χιλιομέτρων, που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει ανοιχτά της Λέσβου για να αντιμετωπίσει τάχα το προσφυγικό, όπως σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. «Πρόκειται για διεθνή πατέντα… κακής ευρεσιτεχνίας. Καμία άλλη χώρα δεν έχει τοποθετήσει μια κουκίδα σε ολόκληρη θάλασσα και να πιστεύει ότι με αυτή την κουκίδα θα αναστείλει τα προσφυγικά ρεύματα», δήλωσε.

Ads

Ο ευρωβουλευτής εξήγησε ότι δεν προβαίνει σε αυτό τον σχολιασμό με αντιπολιτευτική διάθεση: «Η ίδια η Καθημερινή στο σημερινό κύριο άρθρο της γράφει ότι ο φράχτης αυτός ‘είναι σαν να πιστεύαμε ότι μπορεί μια τέντα πάνω από την χώρα να μας προστατεύσει από την κλιματική αλλαγή’»!

«Πρόκειται για μια δημαγωγική και πολύ ερασιτεχνική προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεγελάσει τους πολίτες και να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες στην εκλογική της βάση. Στο προσφυγικό υπάρχει έλλειψη σοβαρότητας. Έχουν γίνει αλλεπάλληλα λάθη και ερασιτεχνισμοί: Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο επανέφεραν αφού πρώτα χάθηκαν έξι μήνες. Τώρα υπουργός και υφυπουργός είναι σε διαφορετικά κτίρια, μακριά το ένα από το άλλο, χωρίς μηχανισμό και υποδομές επικοινωνίας. Πως θα αντιμετωπιστεί το προσφυγικό έτσι;», τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου, παρατηρώντας ωστόσο πως αυτή η στάση της κυβέρνησης απαντάται και σε άλλους τομείς: «Στο Ελληνικό, που τάχα θα έμπαιναν οι μπουλντόζες αμέσως; Στο συνταξιοδοτικό που είχαν πει ότι θα έδιναν την 13η σύνταξη και αυξήσεις; Στην εξωτερική πολιτική; Στο ποδοσφαιρικό; Από το μεταναστευτικό μέχρι το ποδόσφαιρο, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει αποδώσει ούτε στο ελάχιστο!»

Το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να λυθεί εξολοκλήρου, όπως ανέλυσε ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου. «Μπορούμε να κάνουμε μικρά βήματα βελτίωσης, όμως. Πρώτο βήμα θα έπρεπε να είναι η άσκηση συνεχούς πίεσης διεθνώς, ώστε να αναγκαστούν και άλλες χώρες να πάρουν μέρος των προσφύγων, που έχουν εγκλωβιστεί εδώ. Αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το επιχειρούμε ήδη. Δεύτερον, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ρεαλιστικά. Ένα μέρος των προσφύγων δεν θα φύγει ποτέ από την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε και να πάρουμε την απόφαση να τους εντάξουμε στην κοινωνία αντί να τους κρατάμε στο περιθώριο», εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και έφερε το παράδειγμα της Πορτογαλίας:

Ads

«Η Πορτογαλία έχει πληθυσμό αντίστοιχο με την Ελλάδα. Ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι έχουν δεχθεί ‘μόνο’ 500.000 μετανάστες τα τελευταία χρόνια. Η Πορτογαλία έχει σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα – όπως και εμείς – και θέλει να εντάξει στην κοινωνία της τους μετανάστες, καθώς αντιλαμβάνεται ότι, εάν συνεχίσει να μειώνεται ο πληθυσμός της, θα πάψει να είναι υπολογίσιμη δύναμη σε όλα τα επίπεδα: καταναλωτικά άρα οικονομικά ή ακόμη και ευρωπαϊκά. Μικρότερος πληθυσμός σημαίνει λιγότεροι ευρωβουλευτές και άρα μικρότερη επιρροή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Δηλαδή είναι πιο έξυπνοι οι Πορτογάλοι από εμάς;»

Ωστόσο τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη δεν θέλουν μετανάστες στο έδαφός τους γιατί είδαν την ακροδεξιά να ενδυναμώνεται δημαγωγώντας επί του θέματος, όπως συνέβη στην Γερμανία. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε θύματα των Βορίδηδων και των Γεωργιάδηδων της Ευρώπης. Αυτά που λέει ο κ. Γεωργιάδης εδώ περί πολιτιστικής εισβολής και ότι εάν σκοτωθούν κάποιοι θα σταματήσουν να έρχονται οι υπόλοιποι, τα ίδια λένε και οι άλλοι ακροδεξιοί στην Ευρώπη», σχολίασε ο ευρωβουλευτής.

Εκτός από την Πορτογαλία, υπάρχουν και άλλα παραδείγματα αντιμετώπισης και αξιοποίησης των προσφύγων, όπως είπε ο Στ. Κούλογλου: «Στην Ιταλία, έχουν εγκαταστήσει πρόσφυγες σε χωριά υπό εγκατάλειψη, όπου δουλεύουν στα γειτονικά χωράφια – όπου δεν πάνε οι Ιταλοί νέοι, όπως δεν πάνε και οι Έλληνες νέοι. Έδωσαν σπίτια για δέκα χρόνια μέσω προγραμμάτων και έτσι τα χωριά αυτά αναζωογονήθηκαν οικονομικά. Άνοιξαν μαγαζιά, μπακάλικα, καφενεία. Στην Ελλάδα από ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να προκύψει μια οικονομική παραγωγή και να μην χρειάζεται να εισάγουμε για παράδειγμα λεμόνια από την Χιλή».

Όσον αφορά την τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή και την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς αυτή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «οι ευρωβουλευτές είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την Τουρκία. Όμως η γειτονική χώρα διαθέτει αυτή την στιγμή σοβαρά γεωπολιτικά ατού, τα οποία στην διπλωματία τα λαμβάνει κανείς περισσότερο υπόψη από το εάν αρέσουν ή όχι οι δηλώσεις του Προέδρου αυτής της χώρας. Η Τουρκία παίζει ενεργό ρόλο στον πόλεμο στην Συρία και στην Λιβύη. Συχνά έχει αναδειχθεί σε μεσολαβητή και κάποιες φορές ακόμη και σε πρωταγωνιστή σε αυτές τις δυο σκηνές – ειδικά στην Λιβύη. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και το θέμα του προσφυγικού, που όπως εξηγήσαμε τρομάζει τους Ευρωπαίους, που φοβούνται ότι ο Ερντογάν μπορεί να αφήσει τους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη. Η σημερινή ιστορική συγκυρία έχει δώσει στον Ερντογάν τρία χαρτιά που δεν είχε πριν δέκα χρόνια και έτσι έχει αυξηθεί η διαπραγματευτική του δύναμη. Επομένως, δεν είναι πολλά που μπορούν να γίνουν».