Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που διεξάγεται το Σάββατο, ανέφερε για το θέμα της υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πως το θέμα δεν είναι του παρόντος και πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στον κατάλληλο χρόνο και σε συνάρτηση με την πολιτική συγκυρία που θα διαμορφωθεί και τις ασκούμενες πολιτικές.  Ο Κουβέλης στη δευτερολογία του απάντησε στην κριτιή που δέχεται από στελέχη και βουλευτές για το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, επαναλαμβάνοντας πως όλα πρέπει να συζητούνται «την κατάλληλη στιγμή στη δεδομένη ώρα». Σχετικά με τη διεξαγωγή του συνεδρίου αποφασίστηκε πως η ημερομηνία που θα διεξαχθεί θα οριστικοποιηθεί με ονομαστική ψηφοφορία ανάμεσα σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τις επόμενες μέρες. 

Ads

«Δεν είναι θέση, συντρόφισσες και σύντροφοι, αν δεν έχεις κάτι συγκεκριμένο να βγαίνεις και να λες αποδέχομαι ή δεν αποδέχομαι, διότι λίγο πιο κει είναι η θέση του ψώνιου. Γι αυτό λοιπόν την κατάλληλη στιγμή, στη δεδομένη ώρα», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε να σταματήσει το μικροκομματικό παιχνίδι με τους θεσμούς. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μιλώντας στην Εκτελεστικής Επιτροπής δήλωσε πως δεν βολιδοσκοπήθηκε για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ούτε δέχθηκε κάποια πρόταση.

«Πρώτον, κανένα παιχνίδι με τους θεσμούς δεν είναι αποδεκτό. Κανένα κομματικό μικροσυμφέρον δεν μπορεί να κατισχύσει των θεσμών. Η ελληνική δημοκρατία είναι μία ώριμη δημοκρατία που έχει σταδιακά κατακτήσει με το χρόνο το επίπεδο. Δεύτερον, το θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας είναι ζήτημα ευρύτερων συναινέσεων. Θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο και αυτός ο χρόνος δεν είναι τώρα. Τρίτον, το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κριθεί σε συνάρτηση με τις πολιτικές που ασκούνται», σημείωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Φώτης Κουβέλης μίλησε και για την στρατηγική της ΔΗΜΑΡ, η οποία όπως είπε θα πρέπει να έχει αυτόνομη πορεία και να συνάψει συμμαχίες για την επικράτηση των προοδευτικών επιλογών για τη χώρα. Επίσης τόνισε πως η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιας κεντροαριστερής συμπαράταξης η οποία όμως θα στηρίξει μόνο προοδευτικές πολιτικές που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή. Παράλληλα άσκησε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση και επανέλαβε τα δώδεκα σημεία που πρότεινε στις αρχές του καλοκαιριού, για διάλογο, ως βάση για την προοδευτική διακυβέρνηση και διαβεβαίωσε ότι το συνέδριο του κόμματος θα είναι ανοικτό και χωρίς προηλειμμένες αποφάσεις.

Ads

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σημειώνοντας πως θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική που εφαρμόζεται και να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Βασικός στόχος και συνάμα διεκδίκηση της ελληνικής κυβέρνησης οφείλει να είναι η κατοχύρωση της αυτονομίας της ελληνικής πολιτικής και η μετεξέλιξη της επιτήρησης της τρόικας σε έλεγχο αποτελεσμάτων», τόνισε και πρόσθεσε: 

«Στόχος για εμάς αυτής της αυτονομίας δεν είναι να λυθούν τα χέρια του ελληνικού πολιτικού συστήματος για να ανοίξει τους κρουνούς των πελατειακών σχέσεων, των προσωποποιημένων και συλλογικών εκδουλεύσεων και της ικανοποίησης αιτημάτων διαφόρων ομάδων πίεσης και συμφερόντων. Αυτό θα ήταν καταστροφικό και θα διαιώνιζε τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Στόχος είναι η αλλαγή του μίγματος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής ώστε να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή με αποδοτικό και δίκαιο τρόπο και να οδηγηθούμε στη δημοκρατική έξοδο από την κρίση».

«Όσο λάθος είναι είναι ένα success story με 30% ανεργία, άλλο τόσο λάθος είναι μια δογματική καταστροφολογία, που υποτιμά τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος και κυριαρχείται από στερεότυπα του παρελθόντος. Οι μεταρρυθμίσεις που σήμερα προωθούνται πρέπει να αντικατασταθούν από δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα ανακόψουν την καθοδική πορεία, θα αντιμετωπίσουν τις παθογένειες και θα οδηγήσουν σε ένα νέο μοντέλο κοινωνικοοικονομικής οργάνωσης».

Τέλος ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. «Είναι ανησυχητικές ενδείξεις πως η κοινωνία συντηρητικοποιείται, πως ο μισαλλόδοξος λόγος βρίσκει ευήκοα ώτα. Η παρατηρούμενη έξαρση ρατσιστικών επιθέσεων δεν είναι άσχετη με την άνοδο του ναζιστικού μορφώματος που αποτελεί εχθρό της ανοιχτής, ελεύθερης, ανεκτικής και φιλικής προς όλες και όλους κοινωνίας. Θα είμαστε σταθερά απέναντί τους…Στο σημείο αυτό έχει θέση η σύγχρονη αντιρατσιστική νομοθεσία, η οποία, με την κατάλληλη ποινική μεταχείριση των εγκληματιών ρατσισμού, μπορεί και πρέπει να στείλει μήνυμα μηδενικής ανοχής στα εγκλήματα μίσους. Είχαμε επιμείνει και επιμένουμε στο ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου», είπε.