Πρόωρη χαρακτήρισε οποιαδήποτε συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Φώτης Κουβέλης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, καθώς, όπως είπε, οι σχετικές διαδικασίες ξεκινούν στα τέλη Ιανουαρίου. «Μέχρι τότε έχουμε Πρόεδρο» ανέφερε. 

Ads

«Όλα στην ώρα τους, στην ώρα της και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ,παρά τις πιέσεις που δέχεται από στελέχη του κόμματός του να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Επίσης, επεσήμανεπως «δεν υπάρχει και δεν έχει υπάρξει καμία πρόταση και καμία συμφωνία, ούτε κρυφή ούτε φανερή». Παρακάλεσε επίσης ακόμη και τους συντρόφους του στη ΔΗΜΑΡ να μη κάνουν αναφορά στο πρόσωπό του όταν αναφέρονται στο θέμα.

Όπως είπε, «κανένα παιχνίδι με τους θεσμούς δεν είναι αποδεκτό» και πως κανένα μικροκομματικό συμφέρον δεν μπορεί να κατισχύσει τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ads

Παράλληλα, σημείωσε ότι η προεδρική εκλογή συναρτάται με τις ακολουθουμενες -μετά από 6 μήνες-  πολιτικές που θα επιτρέπουν συναινέσεις, εκτιμώντας ότι η παρατεταμένη συζήτηση για το θέμα θα επιφέρει προεκλογική διελκυστίνδα. «Για την εκλογή ΠτΔ, ο συνταγματικός νομοθέτης θέτει θέμα πολιτικών συναινέσεων ο συνταγματικός νομοθέτης θέτει πλαίσιο πολιτικών συναινέσεων χωρίς τις οποίες η πολιτική καθίσταται αδύνατη. Η συναίνεση εξαρτάται από τις ακολουθούμενες πολιτικές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μόνο αλλαγές στις πολιτικές επιτρέπουν συναινέσεις».

Σε ό,τι αφορά την αποχώρηση του Σπ. Λυκούδη και της Ανανεωτικής Τάσης από τη ΔΗΜΑΡ, επεσήμανε ότι «επανειλημμένα προέτρεψα τους συντρόφους να πάρουν μέρος στο συνέδριο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης προβλημάτων παρά μόνο η αναφορά στη συλλογικότητα. Και βέβαια, ο καθένας ακολουθεί το δρόμο του».

«Είμαι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με τιμά η εμπιστοσύνη των συντρόφων μου, θέλω να συμβάλλω στην ολική επαναφορά και την προώθηση του δημοκρατικού σοσιαλισμού» σημείωσε ακόμη ο Φ. Κουβέλης.

Μαργαρίτης: Να παραδώσει την έδρα του ο Λυκούδης

«Αρνητική και λυπηρή» εξέλιξη χαρακτήρισε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θ. Μαργαρίτης, την ανεξαρτητοποίηση του Σπ. Λυκούδη, καλώντας τον τελευταίο να παραδώσει την έδρα του.«Ο Λυκούδης είναι φίλος μου. Είναι βουλευτής επικρατείας και τον κάλεσα να το ξανασκεφτεί και να δώσει την έδρα επικρατείας πίσω», ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης, μιλώντας στο Mega.