Κριτήριο στην πολιτική μας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα, υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στην αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών με τη Ρωσία, και μία μέρα μετά το διάβημα της Μόσχας στον Έλληνα πρέσβη για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, χωρίς πάντως να ανακοινωθούν αντίμετρα. Η Ρωσία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ασεβεί προς τα εθνικά συμφέροντα άλλου κράτους, μία τέτοια στάση δεν θα την αποδεχτούμε ούτε από τη Δύση ούτε από την Ανατολή, και το έχουμε αποδείξει, προσθέτει ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ads

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών και στις αντιδράσεις που προέκυψαν σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί την αντιπολίτευση και στις δύο χώρες ότι χρησιμοποιεί «από κοινού ρητορική μίσους» και χαρακτηρίζει τη ΝΔ και το VMRO «κόμματα που θρέφονται από αυτή τη ρητορική, από τη μη λύση των προβλημάτων».  «Η Ν.Δ. απορρίπτει τη Συμφωνία με το επιχείρημα ότι τα παραδώσαμε όλα στα Σκόπια. Ο Ιβάνοφ και το κόμμα του δεν επικυρώνουν τη Συμφωνία διότι τάχα με αυτήν υποτάσσεται η χώρα του στην Ελλάδα. Αν τα συνδυάσει κανείς, μπορεί εύκολα να καταλήξει ότι πρόκειται και στις δύο χώρες για κόμματα που θρέφονται από αυτή τη ρητορική, από τη μη λύση των προβλημάτων, από την αδράνεια. Δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την ιστορία, από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή· ενώ δεν κατανοούν ως προς τη Συμφωνία ούτε μία παράγραφο από το διεθνές δίκαιο» σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών. 

Απευθυνόμενος στους πολίτες που διαφωνούν, ο Νίκος Κοτζιάς, τους καλεί να μελετήσουν καλύτερα τη Συμφωνία, να ακούσουν την άλλη γνώμη και να παρακολουθήσουν πρακτικά αν οι κίνδυνοι που επικαλείται τμήμα της αντιπολίτευσης είναι πραγματικοί, σημειώνοντας πως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στηρίζουν τη Συμφωνία ιστορικοί, αρμόδιοι καθηγητές, διπλωμάτες και ειδικοί εμπειρογνώμονες.