Η Επιτροπή των Ειδικών «έχει χάσει το δρόμο» και «ενδεχομένως λαμβάνουμε λάθος αποφάσεις, γίνονται κάποιες προσπάθειες αλλά δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι» είπε η Αναστασία Κοτανίδου, μέλος της Επιτροπής, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». 

Ads

Η κ. Κοτανίδου μίλησε στην διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή» που διοργάνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς. Σε αυτήν παρουσιάστηκε και έρευνα που έγινε πανελλαδικά στο διάστημα 27 με 28 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.200 ατόμων, και στην οποία καταγράφεται η σημαντική ενίσχυση της αμφισβήτησης των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα. Συγκεκριμένα, το 44% των πολιτών απάντησαν πως τα μέτρα δεν βοηθάνε. Αντίθετα θετικά εκφράστηκε το 55%, ενώ την περασμένη άνοιξη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 77%. Στην ερώτηση για το εάν η κυβερνητική πολιτική είναι δίκαιη ή άδικη από κοινωνικής πλευράς, το 52% θεωρεί ότι είναι άδικη και το 44% ότι είναι δίκαιη, ενώ επιπλέον το 71% δηλώνει πως πλέον η κυβέρνηση εμφανίζεται αμήχανη και πέφτει σε αντιφάσεις ως προς την εξαγγελία και την εφαρμογή των μέτρων.(Ολόκληρη η δημοσκόπηση στο τέλος του άρθρου) 

«Η επιτροπή έχει χάσει εδώ και καιρό τον βηματισμό της», είπε η κ. Κοτανίδου.  «Η επιτροπή ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο κάπου στην μέση τον χάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες και δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες με πολλές συζητήσεις και πολλά θέματα και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και στην λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον στην παρέμβασή τόνισε πως «είχαμε ζητήσει εδώ και καιρό να βγαίνει ένα Δελτίο Τύπου μετά την συνεδρίαση της επιτροπής το οποίο να έχει μπούλετς που να εξηγούν για ποιον λόγο παίρνονται τα μέτρα». 

Σχετικά με τη στάση των πολιτών, είπε πως ο κόσμος γενικά συμμορφώνεται προς αυτά τα οποία λένε οι ειδικοί. «Θα έχετε διαπιστώσει ότι ο κόσμος περιμένει υπομονετικά στη ουρά και κρατάει αποστάσεις. Αυτό είναι πρωτόγνωρο για την χώρα μας. Αν μας έλεγαν πέρυσι τον Μάρτιο ότι θα το έκανε ο Έλληνας αυτό δεν θα το πιστεύαμε». Και συνέχισε: «Το πολύ δυσάρεστο είναι ότι μεγάλο ποσοστό από το νοσηλευτικό προσωπικό αρνείται να κάνει τον εμβολιασμό ακόμα και τώρα. Ευτυχώς στους γιατρούς αυτά τα ποσοστά είναι μικρά με διάφορες δικαιολογίες. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι συνήθως άνθρωποι κάτω των 44 ετών. Θεωρούν ότι είναι άτρωτοι. Το ονομάζουν απλή ίωση όπως οι περισσότεροι αρνητές».

Ads

Δείτε την παρέμβαση στο 1:40:00

Παναγιωτόπουλος:  Δεν γίνεται δημόσια υγεία με επιβολή

Εξάλλου, τη μη αστυνόμευση των μέτρων για την αποφυγή του κορονοϊού, ζήτησε ο Επιδημιολόγος και Μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Δεν γίνεται δημόσια υγεία με κύριο εργαλείο την επιβολή. Η δημόσια υγεία θέλει συνεννόηση, σύσταση, συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα μέτρα δεν ήταν πάντα στοχευμένα όπως έπρεπε, ούτε εφαρμόστηκαν με πληρότητα. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο κύριος στόχος των μέτρων πρέπει να είναι οι εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι χώροι εργασίας, τα μέσα μεταφοράς και τα κορονοπάρτι και όχι η βόλτα των ανθρώπων έξω.

Δερμιτζάκης: Το lockdown δεν είναι αρκετό, βρισκόμαστε σε αδιέξοδο

Σκεπτικισμό για την αποτελεσματικότητα του lockdown εξέφρασε και ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, «Δεν φαίνεται να υπάρχει μια ασφαλής λύση, είμαστε σε ένα αδιέξοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα και δεν υπάρχει εύκολη λύση», σημείωσε. «Τα κρούσματα είναι πολλά και ένα ισχυρό όπλο όπως το lockdown δεν είναι δυνατό. Επομένως δεν φαίνεται να υπάρχει μια ασφαλής λύση, είμαστε σε ένα αδιέξοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα και δεν υπάρχει εύκολη λύση».

Σύμφωνα με τον κ.Δερμιτζάκη που μίλησε στο Open το lockdown δεν λειτούργησε διότι πήγαμε σε μέτρα ακορντεόν με μικρό ορίζοντα ενώ θα έπρεπε τα μέτρα να είναι μακροπρόθεσμα ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα η ζωή των πολιτών λέγοντας πώς όταν κινούμαστε στα όρια του Lockdown η συμμετοχή των πολιτών δεν είναι η καλύτερη.

«Το sms τελικά δεν είναι τελικά υποχρεωτικό, ο Έλληνας καταλαβαίνει ότι μπορεί να στείλει όσα sms θέλει και να βγει όσες φορές θέλει. Η συμπεριφορά των πολιτών είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης στην Ευρώπη γενικότερα, όχι μόνο στην Ελλάδα τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη. Αποφασίστηκε ένα άνοιγμα και όχι μια πιο συντηρητική λειτουργία με μέτρα. Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούσαν οι πολίτες θα ήταν ήδη οργανωμένος από τότε χωρίς να κλείσουν τα πάντα, κάτι το οποίο δεν έγινε. Η συσχέτιση κινητικότητας και μετάδοσης είναι πρόβλημα. Θα έπρεπε οι πολίτες να μπορούν να λειτουργήσουν στην κοινωνία χωρίς μετάδοση», υπογράμμισε.

Ολόκληρη η έρευνα της Metron Analysis