Μπορούν τα παιδιά να εργαλειοποιούνται στις προεκλογικές εκστρατείες;

Ads

Σε παλαιότερες προεκλογικές περιόδους, ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) με επιστολή προς τους επικεφαλής των κομμάτων που εκπροσωπούνταν σε Βουλή και Ευρωκοινοβούλιο καθώς και προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), έχει ζήτησε να υπάρξει διακομματική συμφωνία για να αποφεύγεται η φωτογράφηση και μαγνητοσκόπηση των πολιτικών με παιδιά, καθώς και η εμφάνιση και συμμετοχή τους σε πολιτικά μηνύματα, διαφημίσεις, αφίσες, προεκλογικές ομιλίες και εκδηλώσεις.

Στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο, αρκετοί πολιτικοί επιλέγουν να παραχωρήσουν μια πιο χαλαρή συνέντευξη, σε ψυχαγωγικού χαρακτήρα τηλεοπτικά προγράμματα.

Τελευταίο παράδειγμα αυτής της νέας προεκλογικής «τάσης», η συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στην πρωινή εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη, όπου μίλησε για την οικογένειά του, τα «μεγαλεία που αντιπαθεί», τις «θυσίες που έχει κάνει σε προσωπικό επίπεδο», τη Μύκονο, την ανεργία των νέων και την ακρίβεια.

Ads

«Θαυματοποιοί δεν είμαστε, προσπαθούμε. Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε το διεθνές κύμα ακρίβειας, δεν μπορούμε να πούμε ”γεννηθήτω ανάπτυξη”» είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για την επικοινωνία που έχει με τον κόσμο στην καθημερινότητά του και το πώς αντιμετωπίζει κάθε είδους κριτική και, όπως αναμενόταν, αναφέρθηκε στη σύζυγό του Πόπη, την οικογένειά του και τον γιο του. Αναφορικά με τον 5,5 ετών γιο του κι αν ξέρει τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς του, ανέφερε:

«Ήμουν στο τάμπλετ και κάτι κοίταζα και μου λέει η Πόπη ”βρε Κωστή είσαι στο σπίτι, ασχολήσου λίγο με τον Γιάννη”, και απαντά ο Γιάννης : ”Μαμά ο μπαμπάς είναι σημαντικός, τώρα διαβάζει για την δουλειά του, άστον να διαβάσει και μετά θα έρθει και σε εμάς».

Και στη συνέχεια προχώρησε στην εξής «αποκάλυψη»:

«Περνάμε από ένα κτήριο στην Κηφισίας, εκεί κοντά στο Χαλάνδρι όπου μένουμε και είναι του ΕΦΚΑ και λέει ο μικρός ‘μαμά, μπαμπά ο ΕΦΚΑ’. Δεν θα το πιστέψετε, πριν από λίγο καιρό ζήτησε να γράψει. Άρχισε να γράφει τα πρώτα του γράμματα. Έγραψε ΕΦΚΑ και αμέσως μετά έβαλε ένα Χ».

«Γιατί ταλαιπωρεί τον μπαμπά. Πως το αντιλαμβάνεται, από αυτά που ακούει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα μετά το 22ο λεπτό: