Η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στην ώρα τους, έχει μπει σε θετική τροχιά και έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι. Υπάρχει μία θετική τροχιά που επιτρέπει να ελπίζουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Είναι σημαντικό οι ελληνικές Αρχές να υλοποιήσουν τα προαπαιτούμενα πριν από τις 24 Ιανουαρίου που είναι το επόμενο Eurogroup, είπε ενώ έκανε ειδική αναφορά στην εποχή μετά τα μνημόνια. Ωστόσο ανέφερε πως οι «όροι όπως ‘καθαρή έξοδος’ δεν συνιστούν τις πλέον πρόσφορες εκφράσεις». 

Ads

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο των δανειστών, Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, επεσήμανε ότι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι η εμπιστοσύνη «και συγκεκριμένα οι πολίτες και οι επενδυτές να δουν ότι υπάρχει προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωση του προγράμματος».

Ο Κοστέλο στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υλοποιηθούν έγκαιρα τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να ξεκινήσει το επόμενο στάδιο που είναι οι συζητήσεις για το χρέος, οι οποίες θα διασφαλίζουν την πλήρη βιωσιμότητα, καθώς και τον τύπο της υποστήριξης που θα έχει η χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος, στα μέσα του 2018.

Η τρίτη αξιολόγηση συνδέεται συνολικά με 110 απαιτούμενα από τα οποία έχουν υλοποιηθεί περίπου το ένα τρίτο, όπως είπε το στέλεχος της Κομισιόν, ενώ πολλές δράσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ορισμένα νομοσχέδια θα κατατεθούν πριν από τα Χριστούγεννα στη Βουλή, ενώ άλλες ρυθμίσεις θα γίνουν τον Ιανουάριο. «Είναι σημαντικό Η Ελλάδα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, γιατί οι εταίροι έχουν δεσμευτεί να λάβουν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, μόνο εφόσον ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Δεν έχουν γίνει ακόμη συζητήσεις για το ποιες θα είναι οι βέλτιστες διευθετήσεις. Όλα θα συζητηθούν το επόμενο έτος. Είναι πολύ σημαντικό, όταν κλείσει η αξιολόγηση, να έχουμε τρεις – τέσσερις μήνες περιθώριο για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον» τόνισε.

Ads

Αναφερόμενος σε επιμέρους ζητήματα, ο Κοστέλο τόνισε τα εξής:

  •  Έχει συμφωνηθεί το ύψος του πλεονάσματος για το 2017 και τα κονδύλια του προϋπολογισμού για το 2018. Τα Ευρωπαϊκά όργανα θεωρούν ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και θα υπάρξει περιθώριο ενίσχυσης των κοινωνικών δαπανών.
  •  Αντλούμε ικανοποίηση από τις πρόσφατες εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές. Χαιρετίζουμε αυτά που κάνει ο ΟΔΔΗΧ που είναι πολύ σημαντικά για τη ρευστότητα.
  • Το μεγαλύτερο κομμάτι της νομοθεσίας για τις τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχει θεσπιστεί με τις προηγούμενες αξιολογήσεις. Τώρα, θέλουμε να δούμε δράσεις για την υλοποίησή τους. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρέπει να συνεχιστούν σε όλη την Ελλάδα, η προσοχή μας είναι εστιασμένη στην υλοποίηση. Βλέπουμε πρόοδο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά θα χρειαστούν πολλά χρόνια προσπαθειών, προκειμένου το πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών να μειωθεί σε βιώσιμα επίπεδα.
  • Υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες για τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα, τη ΔΕΗ, το Κτηματολόγιο, την αδειοδότηση επενδύσεων, την άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις.
  • Έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά πολλά βαθιά ριζωμένα προβλήματα θα παραμείνουν και μετά τον Αύγουστο. Δεν θα έχουν υλοποιηθεί όλα μέχρι τότε. Δεν θα έχουμε το επιχειρηματικό κλίμα και το επενδυτικό περιβάλλον που έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί η Ελλάδα έχει σημειώσει μεν πρόοδο, αλλά η αφετηρία ήταν πολύ χαμηλή. Αν θέλει να καταστεί βιώσιμη, η χώρα θα πρέπει να βελτιώσει το κλίμα και να κινηθεί πάνω από το μέσο όρο.
  •  Η καλύτερη επίδοση της φορολογικής διοίκησης στην είσπραξη και επιβολή του νόμου θα βοηθήσει στη μείωση των φόρων.
  • Αν κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αυτό θα οδηγήσει σε ενάρετο κύκλο αντί για φαύλο. Η εμπιστοσύνη θα φέρει την ανάπτυξη.