Ο Κώστας Μελάς, καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλώντας «Στο Κόκκινο» , δήλωσε, με αφορμή το ζήτημα της διάσωσης της Τράπεζας Πειραιώς, πως, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε χώρες του εξωτερικού, στην Ελλάδα, όταν το κράτος σώζει τις τράπεζες, δεν αλλάζει τις διοικήσεις τους.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μελάς, μιλώντας στον Νίκο Ξυδάκη, ανέφερε παραδείγματα από πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ισλανδία και η Σουηδία, οι οποίες, αφού κρατικοποίησαν και διέσωσαν τις τράπεζες τους, άλλαξαν ριζικά και τις διοικήσεις τους.

«Πρέπει να ανοίξει κάποια στιγμή αυτή η συζήτηση »  δήλωσε ο κ. Μελάς, ο οποίος αφού επισήμανε πως «δεν υπάρχει παράδειγμα σαν και αυτό που έχει γίνει στην Ελλάδα » , τόνισε πως, τη δεδομένη στιγμή, «το δημόσιο επιβαρύνεται μ’ ένα τεράστιο κόστος » , από τη διάσωση της Τράπεζας Πειραιώς,  «αφού βάσει νόμου του 2015 παίρνει τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς έναντι έξι ευρώ, ενώ η τιμή τους τώρα είναι 0,60 – 0,65 ευρώ »  .

Επιπλέον, ο καθηγητής εξήγησε πως το κράτος θα έπρεπε να αλλάξει τη διοίκηση της συγκεκριμένης τράπεζας μόνο και μόνο από τη στιγμή που έχει την πλειοψηφία των μετοχών καθώς σταδιακά θα αποκτήσει έχει το 61,3 των μετοχών της.

Ads

Παρ’ όλα αυτά, τόσο η στάση της κυβέρνησης όσο και η δήλωση του κ. Σταϊκούρα πως «(από την κυβέρνηση) δε θέλουν να διασαλεύσουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος», αναφερόμενος στην Τράπεζα Πειραιώς , «προκαλεί ερωτήματα» , σύμφωνα με τον κ. Μελά.