Ως ύποπτοι για τον θάνατο του Κώστα Μανιουδάκη στις Βρύσες Χανίων της Κρήτης καλούνται οι τέσσερις αστυνομικοί του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΤΑΕ) Σούδας, τους οποίους η οικογένεια του θύματος κατηγορεί από την πρώτη στιγμή ως υπαίτιους για τον χαμό του.

Ads

Το περιστατικό συνέβη την 1η Σεπτεμβρίου 2023, όταν ο 58χρονος έχασε τη ζωή του κατά τη διενέργεια αστυνομικού ελέγχου στις Βρύσες Χανίων από άνδρες του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Σούδας την 1η Σεπτεμβρίου 2023.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο γιός του, «μετά από το ιατροδικαστικό πόρισμα που επιβεβαιώνει τα βασανιστήρια που υπέστη ο πατέρας μου, ο αντεισαγγελέας πρωτοδικών καλεί τους δολοφόνους να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από κοινού».

Ωστόσο, ο ίδιος καταγγέλλει τον εισαγγελέα «που προσπάθησε να συμβάλει στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης, από την πρώτη στιγμή – λειτουργώντας σαν εργαλείο του κρατικού μηχανισμού – που θέλει να συγκαλύπτει γεγονότα σαν και αυτά της υπόθεσης του πατέρα μου».

Υπενθυμίζεται πως η ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο του 58χρονου επιχειρηματία, κατά τη διενέργεια αστυνομικού ελέγχου, επιβεβαίωσε όσα από την πρώτη στιγμή, ενώ κατέρριπτε τον βασικό ισχυρισμό των αστυνομικών περί «ξαφνικής αδιαθεσίας» και «απώλειας αισθήσεων».

Ads

Συγκεκριμένα, το ιατροδικαστικό πόρισμα αποφαίνεται ότι το θύμα έφερε κακώσεις «που δύνανται να έχουν προκληθεί διά θλώντος οργάνου» -δηλαδή αμβλύ όργανο με πλατειά επιφάνεια ακαθορίστου σχήματος, όπως ρόπαλο, γκλομπ, πέτρες κ.λπ.- και εξηγεί ότι δεν δικαιολογούνται οι κακώσεις στο σώμα του Κώστα Μανιουδάκη από πτώση στο έδαφος.

Από την πρώτη στιγμή, η οικογένεια του 58χρονου αμφισβήτησε το «αφήγημα» της ΕΛ.ΑΣ. περί ανακοπής, βασιζόμενη τόσο στις μαρτυρίες για υπέρμετρη χρήση βίας από πλευράς αστυνομικών όσο και στο γεγονός ότι στο σημείο του συμβάντος υπήρχε μια μεγάλη κηλίδα αίματος, ενώ τα γυαλιά του θύματος ήταν σπασμένα. Σύμφωνα με τη σύζυγο του θύματος, στο κρεβάτι όπου τον είδε νεκρό υπήρχε μεγάλη κηλίδα κάτω από το κεφάλι του, το οποίο αιμορραγούσε πολλή ώρα μετά, ακόμα και όταν μετέφεραν τη σορό του εκτός του Κέντρου Υγείας Βάμου.