Στην προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του Βατοπεδίου παραδόθηκε η επιστολή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ads

Ο Κώστας Καραμανλής στη δισέλιδη επιστολή του ενστερνίζεται τη γραμμή της ΝΔ, που υποστηρίζει ότι στην υπόθεση του Βατοπεδίου «δεν υπήρξε ζημιά του Δημοσίου από τις ανταλλαγές», επικαλούμενος τις εκθέσεις που επανακατέθεσε η Ν.Δ. στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα τονίζει ότι η ύπαρξη των εκθέσεων «αποσιωπήθηκε» στη δεύτερη εξεταστική επιτροπή, γεγονός που χαρακτηρίζει «επιεικώς περίεργο».

Όπως σημειώνει στην επιστολή του έχει «αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν στην υπόθεση και δεν έχει να προσθέσει οτιδήποτε σε εκείνες τις δημόσιες τοποθετήσεις».

Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων, ισχυρίζεται ότι αυτό «είχε οριστικοποιηθεί από τις προ του Μαρτίου 2004 κυβερνήσεις» και δικαιολογεί τις ανταλλαγές υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτές για να αντιμετωπίσει το κοινωνικό πρόβλημα των κατοίκων της περιοχής και λόγω της έλλειψης πόρων για απαλλοτριώσεις», χαρακτηρίζοντας «καθ’ όλα νόμιμη» τη διαδικασία.

Ads

Απατώντας εμμέσως στην Κατερίνα Πελέκη τόνισε ότι έχει αναλάβει «ευθέως» σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση, στις 16 Δεκεμβρίου 2008.

«Φρονώ ότι είναι χρέος του εκάστοτε πρωθυπουργού να αναλαμβάνει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε απασχολεί το δημόσιο βίο, έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ’ ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων», σημειώνει.

Σχετικά με τις εργασίες των δύο εξεταστικών επιτροπών σημειώνει ότι «ουδέν το επιλήψιμο προέκυψε» για την υπόθεση. «Ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα», προσθέτει και καταλογίζει «εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη» σε όσους υποστήριξαν το αντίθετο.

Σχετικά με την ανάκληση των αποφάσεων κυριότητας και την σύσταση εξεταστικής επιτροπής από την κυβέρνησή του, υποστήριξε ότι έγινε «ώστε να μην υπάρχει έστω και υπόνοια βλάβης του δημοσίου συμφέροντος».

Καταλήγοντας, ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει την ελπίδα ότι «η επιτροπή θα αναζητήσει την ελπίδα και θα αποφύγει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. τη σπίλωση προσωπικοτήτων και την απόπειρα κατασκεύης επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Δηλαδή παθογόνων φαινομένων που δυστυχώς καθόλου σπάνια επαναλαμβάνονται στο δημόσιο βίο μας».

Αντιδράσεις…

«Μνημείο συγκάλυψης της αλήθειας», χαρακτηρίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη της προανακριτικής επιτροπής, την επιστολή του Καραμανλή.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος παρατήρησε πως το υπόμνημα Καραμανλή, «κινείται στα πλαίσια της υπερασπιστικής γραμμής της ΝΔ. Επιβεβαιώνεται η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ».

Για τον Θ. Πλεύρη του ΛΑΟΣ, «η ουσία ήταν να έρθει εδώ ο Κώστας Καραμανλής και όχι να αποστείλει υπόμνημα. Το ΠΑΣΟΚ έπαιξε το παιχνίδι του πρώην Πρωθυπουργού».

Ο Θ. Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνίζει ότι ο Καραμανλής «προσπαθεί με τεχνάσματα να σκεπάσει την πραγματικότητα, ειδικά εκεί που αμφισβητεί την ύπαρξη ζημίας του Δημοσίου και που αναφέρεται στις αρμοδιότητες των υπουργών του».

«Να κάνουν καλύτερα τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις τους. Να μην αμφισβητούν πραγματικά στοιχεια που είναι αδιάσειστα και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει», αναφέρουν οι συνεργάτες του Καραμανλή.-

Εν τω μεταξύ, ο ηγούμενος της Μονής, Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος δεν θα εμφανιστούν ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, καθώς όπως δήλωσαν οι δικηγόροι τους «επειδή οι εντολείς μας είναι κατηγορούμενοι στην τακτική Δικαιοσύνη, δεν επιθυμούν να προσέλθουν και να καταθέσουν ή να ερωτηθούν για οτιδήποτε».