Μία μόλις εβδομάδα πριν από τις εκλογές, οι προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων, αλλά και οι πολιτικές διαμάχες μεταξύ των αρχηγών τους, διαρκώς εντείνονται.

Ads

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ.Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου στην τηλεοπτική εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, τόνισε πως τα κόμματα που θα σχηματίσουν κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρώνουν, κατ΄ελάχιστο, ποσοστό 50% και να υπάρχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε και πάλι να έχει εκείνος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι πρώτα θα κοιτάξει αριστερά, διότι ο τόπος για να κυβερνηθεί χρειάζεται έναν κεντροαριστερό άξονα και ότι δεν μπορεί να κυβερνηθεί με έναν κεντροδεξιό άξονα.

Σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης και το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι πρώτα θα υπάρξει η συμφωνία στο πρόγραμμα και στη συνέχεια θα συζητηθούν τα πρόσωπα. Ο πρωθυπουργός ωστόσο, όπως τόνισε, πρέπει να είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που να μπορεί να αναλάβει το κόστος και όχι ένας ουδέτερος τεχνοκράτης που δεν θα το αναλάβει.

Ads

Επίσης, ο κ.Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”, δεσμεύτηκε για τη μη επιβολή νέων οικονομικών επιβαρύνσεων στους πολίτες, καθώς και για τη σταδιακή κατάργηση των έκτακτων φόρων και τελών που επιβλήθηκαν λόγω της κρίσης, μόλις λειτουργήσει ο μοχλός της ανάπτυξης.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο Εργατικό Κέντρο Αλμυρού στο Βόλο, έστειλε μήνυμα υπέρ της εργασίας, της δημιουργικότητας, της αυτοπεποίθησης και της αλλαγής σελίδας στην ψυχολογία του Έλληνα. «Όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο από μία παράταξη, η οποία έχει για σημαία της την ανάπτυξη», σημείωσε.

Επιπλέον, έχοντας διάλογο με εκπροσώπους των Εμπορικών Επιμελητηρίων της περιοχής της Μαγνησίας, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι στην Ελλάδα έχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ να διώχνουμε τους επενδυτές και για το λόγο αυτό «είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναβάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα, να είμαστε κοντά στον εργαζόμενο, χωρίς να κάνουμε ακρότητες, όπως ήταν οι οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, να μπορούμε να γνωρίζουμε το σθένος, τη δύναμη, την ψυχή του Έλληνα εργαζόμενου και να του δίνουμε την ευκαιρία πραγματικά να αποδώσει εδώ πέρα στον τόπο του, γιατί διαφορετικά τα νέα τα παιδιά θα φύγουνε στο εξωτερικό. Και θα είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφτηκε την 111η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο και την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δήλωσε:  «Δεν παραμελούμε την Άμυνα. Εμπιστευόμαστε, δεν προσβάλλουμε τους ανθρώπους που την υπηρετούν. Άλλωστε, πατριωτισμός σημαίνει πάνω απ’ όλα αξιοπρέπεια»
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της ανοιχτής προεκλογικής ομιλίας που πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, τάχθηκε κατά του μνημονίου, άσκησε δριμύτατη κριτική στα κόμματα που στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο για το μέλλον της δημοκρατίας τα αυξημένα ποσοστά που συγκεντρώνει η Χρυσή Αυγή.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, τόνισε πως όσο πλησιάζει η ώρα να μιλήσει ο λαός «τόσο το κυρίαρχο πολιτικό κατεστημένο στη χώρα μας που υποστήριξε με πάθος το μνημόνιο, διότι δε νοιάστηκε για την κοινωνία αλλά μονάχα για το δικό του συμφέρον, θα βρίσκεται σε πανικό».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι μέριμνα και ενδιαφέρον για τις πολιτικές δυνάμεις που συνθέτουν το ΣΥΡΙΖΑ είναι την επομένη των εκλογών να υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία, «να μπορέσουμε να ατενίσουμε το μέλλον με ελπίδα, να σταματήσουμε το μνημόνιο. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και το μνημόνιο μπορεί να σταματήσει μόνο με ενότητα, μόνο με αυτοπεποίθηση και ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και τα τρία».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ζήτησε «να υπάρξει λογική την Κυριακή το βράδυ της 6ης Μαΐου»,. Παράλληλα, ζήτησε τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου των κρατών του ευρωπαϊκού νότου κατά της πολιτικής της Γερμανίας, με αφορμή και την υπεροχή Ολάντ στις προεδρικές εκλογές της Γαλλία.
«Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μέτωπο απέναντι στο Βορρά» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι η χώρα πάει για ύφεση εικοσαετίας, έκανε λόγο για πολιτική απάτη με αφορμή τα φορολογικά σημειώματα που θα έρθουν μετά τις εκλογές, και τόνισε ότι χρειάζεται γρήγορη κυκλοφορία του χρήματος και καταναλωτική ζήτηση.
Εξαπέλυσε εκ νέου δριμεία επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τού απέστειλε επιστολή με την οποία του δίνει συγχαρητήρια για την «άρτια εκφώνηση του προγράμματος του ΛΑΟΣ».

Αποκάλεσε δε τον Πάνο Καμμένο «συνεργάτη του Τσίπρα» που επίσης αντιγράφει το πρόγραμμά του, χωρίς πάντως να τον ονοματίσει. Αναφερόμενος εξάλλου στις δηλώσεις Βενιζέλου για το διακύβευμα των εκλογών έκανε λόγο για εκβιασμούς.

Η Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην εφημερίδα Real News, έστειλε μήνυμα στους πολίτες να αποδυναμώσουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ και να στείλουν στη Βουλή ένα πανίσχυρο ΚΚΕ.

Η κα Παπαρήγα ζητά η όποια κυβέρνηση να είναι αδύναμη και κατηγορεί τις άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις πως υπόσχονται ότι θα σώσουν τον λαό ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως κάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα, χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια.

Η Γραμματέας του ΚΚΕ προτάσσει την ανάγκη αποδέσμευσης από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία και κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και ζητά από το λαό να τολμήσει να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει.

Καταγγέλλοντας πως ήδη έχουν προαποφασιστεί τα μέτρα για την επομένη των εκλογών η κα Παπαρήγα ζητά να αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα στους τόπους δουλειάς για να «αναμετρηθεί με τη νέα θύελλα, να δώσει σκληρή μάχη έναντι στην πλουτοκρατία, την ΕΕ και τα κόμματα τους» .

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σε ομιλία που πραγματοποίησε στο Δήμο Πύλης Τρικάλων – από όπου και ο ίδιος κατάγεται –  επεσήμανε τη σημασία της ανάπτυξης υπό τις παρούσες συνθήκες στη χώρα και τόνισε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για εφαρμογή πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος.

 «Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συμφώνησαν στο μνημόνιο λιτότητας χωρίς ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Κουβέλης. «Η ριζική αλλαγή των όρων της δημοσιονομικής προσαρμογής, η χρονική επιμήκυνσή της και η αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και ενός νέου αναπτυξιακού πακέτου, είναι άκρως αναγκαία και πρέπει να διεκδικηθεί. Η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει ότι αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει».

Σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Κουβέλης σημείωσε: «Ο ελληνικός λαός, με την ετυμηγορία του, πρέπει να αποφασίσει ποιο είναι το περιεχόμενο της πολιτικής που θα πρέπει να ασκηθεί στην πατρίδα προκειμένου να βγούμε από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει αυτή η χώρα. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο της πολιτικής έτσι ώστε να σηκωθεί και να μείνει όρθια η κοινωνία, που σήμερα είναι πεσμένη. H 7η Μάιου χρειάζεται να βρει τη χώρα με ένα νέο πολιτικό τοπίο. Η ισχυρή Δημοκρατική Αριστερά είναι καθοριστικός όρος για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα.»

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κα Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Πεύκη, επεσήμανε ότι θα μετάσχει σε οποιοδήποτε ντιμπέιτ υπό οποιουσδήποτε όρους. «Στόχος είναι να μάθει ο ελληνικός λαός τι θα συμβεί στις 7 Μαΐου» δήλωσε η ίδια.

«Εγώ θα πάω. Δεν ξέρω αν θα πάει ο κ. Σαμαράς, το ίδιο μου κάνει. Εγώ θα πάω να πω στον κ. Βενιζέλο αυτά που πρέπει να ακούσει αλλά να πω και στον Τσιπροκαμμένο αυτά που πρέπει να ακούσει διότι φτάνει πια η κοροϊδία του ελληνικού λαού» είπε συγκεκριμένα.

Εντωμεταξύ, σε συνέντευξή της στη Real News η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτηρίζει εξοργιστική την θέση του κ. Σαμαρά για εκλογές μέχρι να αποκτηθεί αυτοδυναμία. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας επισημαίνει πως ο ελληνικός λαός δεν θέλει την αυτοδυναμία και δεν μπορεί να περιμένουν όλοι και στο εσωτερικό και το εξωτερικό αν θα κερδίσει ο κ. Σαμαράς την αυτοδύναμη πρωθυπουργία.  

Δηλώνει ακόμη ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία με τους εταίρους μας, τονίζει όμως πως το Μνημόνιο έχει πολλές αστοχίες για αυτό και η ίδια ψήφισε μόνο τη δανειακή σύμβαση και τις διαρθρωτικές αλλαγές  και όχι τις οριζόντιες περικοπές.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας επισημαίνει πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση αυστηρής προγραμματικής συμφωνίας  και τάσσεται κατά των οριζόντιων μειώσεων σε  μισθούς και συντάξεις.

Στο φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων αναφέρθηκε από την Τρίπολη ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος, συνοδευόμενος από στελέχη και υποψήφιους βουλευτές του κόμματος στην Αρκαδία, συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Σμυρνιώτη και συνομίλησε και με πολίτες της περιοχής.

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται. Υπάρχει μία νέα μετανάστευση των νέων παιδιών που βλέπουν ότι στην Ελλάδα του μνημονίου, στην Ελλάδα της συγκυβέρνησης και των τραπεζιτών, δεν υπάρχει μέλλον.

» Πρέπει να το σταματήσουμε τώρα αυτό. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μάχη να γεμίσουν πάλι οι πόλεις μας και τα χωριά μας. Να έρθει πάλι η ελπίδα και το χαμόγελο στους Έλληνες. Η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει την Ελλάδα στη θλίψη και η θλίψη πρέπει να γίνει θυμός που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της χώρας μας από τους τοκογλύφους κα τους ντόπιους συνεργάτες τους».

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημέριδα Real News, ο Πάνος Καμμένος αναφέρει ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης σε περίπτωση συνεργασίας μεταξύ κομμάτων που στήριξαν το μνημόνιο. Ξεκαθαρίζει πως δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο και δηλώνει πως την επομένη των εκλογών «το σχέδιο εξαθλίωσης του ελληνικού λαού και η δυστυχία της ελληνικής οικογένειας, οι αυτοκτονίες, δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστούν».

Η πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Λούκα Κατσέλη, σε ομιλία της στα Χανιά, εξαπέλυσε «βολές» κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, αναφορικά με τα όσα υπόσχονται προεκλογικά.

«Ο κ. Βενιζέλος σήμερα παρουσίασε τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι θα κάνει μια σειρά επαναδιαπραγματεύσεων για τις περικοπές, για τα οριζόντια μέτρα, για το εφάπαξ και για τους φόρους. Αλλά θα πρέπει να εξηγήσει και ο ίδιος και ο κ. Σαμαράς, αν ήταν άλλοι αυτοί που υπέγραψαν αυτά που υπέγραψαν πριν δυο μήνες και άλλοι αυτοί που εμφανίζονται μπροστά στον κόσμο και κάνουν αυτές τις εξαγγελίες σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η κα Κατσέλη εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις 6 Μαΐου το πολιτικό σκηνικό θα ανατραπεί, δηλώνοντας: «Είναι η πρώτη φορά που και τα δυο μεγάλα κόμματα, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα δουν τις δυνάμεις τους πραγματικά να συρρικνώνονται. Και θα δούμε ένα καινούργιο πολιτικό τοπίο με νέες πολιτικές δυνάμεις να μπαίνουν στη βουλή, ανάμεσα τους και η Κοινωνική Συμφωνία».

 «Δεν είμαστε ένα ακόμα κόμμα στο πολιτικό σκηνικό. Θέλομε να είμαστε και φιλοδοξούμε να είμαστε ένα κόμμα ανατροπής. Ένα κόμμα, το οποίο θα βοηθήσει, να παίξει τον ρόλο του καταλύτη στην ανασυγκρότηση των προοδευτικών δυνάμεων στον τόπο, ώστε να υπάρξει ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση», κατέληξε η κα Κατσέλη.