Κορυφώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, με τη δεύτερη συγκέντρωση στις 18:00 στα Προπύλαια, οι διαδηλώσεις στη μνήμη του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ πριν από πέντε χρόνια από τον ειδικό φρουρό Επ. Κορκονέα. Επεισόδια και εκτεταμένη χρήση χημικών στα Εξάρχεια, μετά το τέλος της πορείας.Νωρίτερα, στο μαθητικό συλλαλητήριο, έγιναν 55 προσαγωγές και 10 συλλήψεις, μαθητές εγκλωβίστηκαν από τα ΜΑΤ ενώ έγινε ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών.

Ads

Διαβάστε περισσότερα για τις διαδηλώσεις το πρωί της Παρασκευής

23:05 Συνεχίζονται τα μικροεπεισόδια στους δρόμους των Εξαρχείων

21:45 Αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή των Εξαρχείων. Οι πληροφορίες μιλούν για δεκάδες προσαγωγές

Ads

21:00 Χημικά και κυνηγητό στην Εμμανουήλ Μπενάκη στα Εξάρχεια

20:53 Επεισόδια και προσαγωγές στον Βόλο. Μετά τη λήξη της πορείας, άγνωστοι στράφηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που τους ακολουθούσαν, ρίχνοντας τους πέτρες. Οι αστυνομικά απάντησαν με ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Σύμφωνα, με διαδηλωτές, πριν από την πορεία έγιναν τουλάχιστον 25 προληπτικές προσαγωγές.

20:30 Στην κυκλοφορία δόθηκαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ οι σταθμοί του Μετρό «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός», οι οποίοι παρέμεναν κλειστοί από το πρωί, μετά από εντολή της Αστυνομίας.

20:17 Ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης από τις αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία Εξαρχείων.

20:15 Πληροφορίες: Πετροπόλεμος, φλεγόμενοι κάδοι, δακρυγόνα πέριξ της πλατείας Εξαρχείων

20:10 Μέλη φοιτητικών συλλόγων και αριστερών οργανώσεων συνεχίζουν τη πορεία. 

20:05 Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ η πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή. Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών κατευθύνεται προς τα Εξάρχεια.

image

20:00 Να αφεθούν ελεύθεροι οι νεαροί που συμμετείχαν στις μεσημεριανές διαδηλώσεις και συνελήφθησαν στα Προπύλαια ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και Δημήτρης Στρατούλης.

19:30 Υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό έφθασε η πορεία έξω από τη Βουλή την ώρα που μέσα η Ολομέλεια συζητά τον προϋπολογισμό του 2014. 

image

18:50 Συνολικά 55 άτομα προσήχθησαν και 10 συνελήφθησαν στην πορεία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδες ατόμων επιτέθηκαν «απρόκλητα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα» κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

image

18:45 Ξεκίνησε η πορεία από τα Προπύλαια και κατευθύνεται προς το Σύνταγμα από την οδό Πανεπιστημίου.

18:40 Στρατούλης: «Μέσα στους συλληφθέντες είναι 14 και 15 χρονών χτυπημένα παιδιά»

18:25 Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδήλωση στα Προπύλαια

18:10 Νέα συγκέντρωση αυτή την ώρα στα Προπύλαια διοργανώνουν φοιτητές, πολιτικές οργανώσεις και κόμματα

18:05 Εννέα από τις 26 προσαγωγές θα μετατραπούν σε συλλήψεις με τυποποιημένες κατηγορίες από άνδρες των ΜΑΤ, που αναφέρουν ότι δέχθηκαν επίθεση από νεράτζια και πέτρες. Δύο από τα 26 παιδιά είναι χτυπημένα, σύμφωνα με το left.gr 

18:00 Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: «Η σημερινή μαθητική πορεία για το θάνατο του Αλέξη ακολουθούνταν σε όλη της τη διάρκεια από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, που προσπαθούσαν να ελέγξουν τη διαδήλωση. Η επιτήρηση αυτή μετατράπηκε σε όργιο καταστολής απέναντι στους μαθητές στα Προπύλαια. Μόλις έφτασαν εκεί και ενώ η πορεία είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η αστυνομία αναίτια έπνιξε τα μπλοκ της πορείας με δακρυγόνα και τη διέλυσε βίαια. Μόνος της στόχος να τρομοκρατήσει όσους ακόμη θυμούνται τον Αλέξη, να τρομοκρατήσει τους μαθητές. Όμως η μνήμη και οι αγώνες είναι πιο δυνατοί από το φόβο».

16:45 Διάβημα βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΓΑΔΑ για τον εγκλωβισμό διαδηλωτών

Διαδηλώσεις στην υπόλοιπη χώρα

Επεισόδια έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα. Άγνωστοι πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, σύμφωνα με το thestival.gr. Δυνάμεις των ΜΑΤ κινήθηκαν εναντίον τους κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ στη συνέχεια προχώρησαν σε προσαγωγές.

image

Το πρωί, το μαθητικό συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα από όπου ξεκίνησαν την πορεία τους, η οποία πέρασε και από τον εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου κηδευόταν την ίδια ώρα η 13χρονη Σάρα που έχασε τη ζωή της από αναθυμιάσεις μαγκαλιού.

Στην Κρήτη, συγκέντρωση φορέων της εκπαίδευσης προγραμματίστηκε για το απόγευμα  στην πλατεία της δημοτικής αγοράς στα Χανιά, όπου το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε πορεία μαθητών στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στο Ηράκλειο, η πορεία των μαθητών ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, ενώ για το απόγευμα διοργανώθηκε νέα συγκέντρωση στην πλατεία των Λιονταριών.

Στην Πάτρα, οι μαθητές επέστρεψαν στο χώρο του «Παραρτήματος», ενώ πραγματοποιήθηκε και δεύτερη πορεία από φοιτητές και μέλη αντιεξουσιαστικών ομάδων.

Στην Καρδίτσα διοργανώνεται συγκέντρωση στις 7 μμ στην κεντρική πλατεία από το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Καρδίτσας ενώ την ίδια ώρα κάλεσμα απευθύνει η Αντιφασιστική Συσπείρωση Άρτας στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στον Βόλο πραγματοποιήθηκε πορεία από το θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ανακοινώσεις – κάλεσμα για συμμετοχή έχουν εκδώσει το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και το Εργατικό Επαναστατικό κόμμα. Μετά τη λήψη της πορείας, σύμφωνα με διαδηλωτές, έγιναν 25 προσαγωγές, κατά τη διάρκεια επεισοδίων. 

Δείτε στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας

Tweets about “#6dgr”

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Κλειστοί σταθμοί του μετρό

Κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ευαγγελισμός», με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, από τις 10 το πρωί, και μέχρι νεωτέρας. Τροποποιήσεις αναμένεται να υπάρξουν στα δρομολόγια των λεωφορείων, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής, οπότε θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πορεία προς τη Βουλή, αναμένεται να κλείσουν αρκετοί ακόμη σταθμοί του μετρό. Επιπλέον από τις 5 τα ξημερώματα δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων στους εξής δρόμους: Εθν. Αμύνης (από Αγ. Δημητρίου μέχρι πλατεία Λευκού Πύργου), Αγ. Δημητρίου (από Εθν. Αμύνης μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου και από Προξένων μέχρι Φ. Δραγούμη), Γ΄ Σεπτεμβρίου (από οδό Αγ. Δημητρίου μέχρι Γρ. Λαμπράκη), Αρμενοπούλου (από Δημ. Γούναρη μέχρι Εθν. Αμύνης), Βασ. Ηρακλείου (από πλατεία Αριστοτέλους μέχρι Καρόλου Ντηλ), Καρόλου Ντηλ (από Τσιμισκή μέχρι Βασ. Ηρακλείου), Γρ. Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου), Κ. Καραμανλή (από Γ. Σεπτεμβρίου μέχρι Καυτατζόγλου) καθώς και όπου αλλού απαιτηθεί.