Υπερψηφίστηκε με 167 ψήφους το βράδυ της Κυριακής ο κρατικός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2013. «Κατά» ψήφισαν 128 βουλευτές, ενώ «παρών» οι διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητοι βουλευτές Μ. Μπόλαρης, Α. Γκερέκου, Γ. Κουτσούκος καθώς και ο Μ. Ανδρουλάκης που έχει ανεξαρτητοποιηθεί. Ηχηρή απουσία του Γ.Πανούση της ΔΗΜΑΡ. Διαγράφηκε από την ΚΟ της ΝΔ, μετά τη διαφοροποίηση από την επίσημη γραμμή του κόμματος, ο Θοδωρής Σολδάτος. Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, διαβεβαίωσε ότι «οι θυσίες που καλούμαστε να ψηφίσουμε είναι οι τελευταίες», ενώ δεσμεύτηκε ότι οι αδικίες θα διορθωθούν μόλις βγούμε από τα ελλείμματα». Υποστήριξε, επίσης, ότι τα χρήματα της δόσης θα έρθουν εγκαίρως. 

Ads

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από τη Βουλή, εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων, με πλειοψηφία 167 «ναι» έναντι 128 «όχι» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, 4 «παρών» και ενός απόντος, επί 299 ψηφισάντων. «Παρών» ψήφισαν οι Μίμης Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Κουτσούκος και η Άντζελα Γκερέκου, «όχι» ψήφισαν και οι Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς της ΔΗΜΑΡ. «Ναι σε όλα» εκτός από τα έξοδα του υπουργείου Οικονομικών ψήφισε ο Γιώργος Κασαπίδης (πρώην ΝΔ), «όχι» ο Μιχάλης Κασσής και ο Θεόδωρος Παραστατίδης (πρώην ΠΑΣΟΚ). «Ναι» ψήφισε ο Κώστας Σκανδαλίδης.
 
Εκ μέρους της ΝΔ, ο βουλευτής Λευκάδας, Θοδωρής Σολδάτος, για τον οποίο υπήρχαν υπόνοιες ότι θα καταψηφίσει, τελικώς ψήφισε «παρών» για τις δαπάνες δύο υπουργείων και «ναι» σε όλα τα άλλα. Πάντως την διαγραφή από την ΚΟ της ΝΔ  δεν τη γλίτωσε! Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι ο Θ. Σολδάτος επρόκειτο να κληθεί στο πειθαρχικό για εξηγήσεις. Ωστόσο, αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε τη διαγραφή του βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
 
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε ικανοποιημένος, δηλώνοντας:  «Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει, είναι η ώρα των δανειστών. Τα λεφτά θα τα πάρουμε. Τα χρήματα της δόσης θα έρθουν έγκαιρα. Στο ακέραιο και με το παραπάνω». Επανέλαβε επίσης ότι «οι θυσίες που ψηφίσαμε είναι και οι τελευταίες, εφόσον εφαρμόσουμε όσα υποσχεθήκαμε. Οι αδικίες θα αρχίσουν να επανορθώνονται. Η χώρα ή θα βγει ενωμένη από την κρίση, ή δεν θα βγει καθόλου».
 
Είχε προηγηθεί νωρίτερα σφοδρή επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. «Θα ήθελα να πω δυο λόγια για τον αγαπητό κ. Τσίπρα. Δεν είστε το αύριο, δεν είστε ούτε το σήμερα, ούτε το χθες. Είστε τα υπολείμματα των συντεχνιών που καταρρέουν κ. Τσίπρα. Και η ελληνική κοινωνία δεν σας γεννάει. Δικαιολογημένα την τρομάζετε και σας αποβάλει», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς. Και επισήμανε: «Όποιος δεν συμφωνεί μαζί σας, είναι υπεύθυνος πολιτικός και λυπάμαι για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήσατε το χρόνο στη Βουλή. Δεν φέρατε αέρα αλλαγής, παλαιοκομματισμό φέρατε. Μας ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας τη μεγάλη λύση:οΤΙ θα καταργήσει ότι έχει ψηφίσει αυτή η Βουλή. Ευτυχώς που ο κόσμος σας άκουσε. Όποιος περνάει το κατώφλι του γραφείου σας είναι ναι σε όλα. Και όταν έρχεται στη Βουλή είναι όχι σε όλα. Γι’ αυτό και θα μείνουν συνιστώσες. Συνισταμένη δε θα αποκτήσετε ποτέ».
 
Αλ.Τσίπρας: Είστε χρεοκοπημένοι, τελειώσατε
 
Στην ομιλία του λίγη ώρα πριν από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τους κυβερνητικούς εταίρους ότι είναι «πολιτικά χρεοκοπημένοι, επικίνδυνοι και ακατάλληλοι να διαπραγματευτούν», ενώ «διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις για να κάνουν το χατίρι των τραπεζιτών». Ο κ. Τσίπρας ζήτησε αποπληρωμή του εναπομείναντος χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, όπως ακριβώς συνέβη και με τη Γερμανία το 1953, αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση διαγραφής μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους των χωρών του Νότου και κατάργηση των μνημονιακών νόμων, προκειμένου «να κάτσουμε επί ίσοις όροις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».
 
Χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως τον «καλό και υπάκουο μαθητή», ωστόσο, όπως ανέφερε «ψήφισε τα μέτρα αλλά την δόση δεν την πήρε». Ο κ. Τσίπρας έκανε, επίσης, λόγο για ακατανόητες φωνασκίες της κυβέρνησης για την μη καταβολή της δόσης, προσθέτοντας ότι «δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά εσείς στραβά αρμενίζετε και υποθηκεύετε το παρόν και το μέλλον, την αξιοπρέπεια και τη κυριαρχία του λαού».
 
Σε ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προχώρησε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, καλώντας τους να μην λειτουργούν σαν Φιλιππινέζες των Γερμανών και κατηγορώντας τους ότι εκβίασαν το λαό και τους βουλευτές τους για να περάσουν τα μέτρα. Εκβιάστε το λαό και πήρατε τις εκλογές, ανέφερε ο Π.Καμμένος, μιλώντας για πτώχευση αλλά τώρα, στις 16 Νοεμβρίου όταν τελειώνουν τα αποθέματα «θα πτωχεύσουμε και δεν θα υπάρχει η βοήθεια». «Εμπαίξατε το λαό και εκβιάσατε τους βουλευτές», τόνισε, «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».
 
Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος το γεγονός ότι «για χάρην του μνημονίου έγιναν δραματικές μειώσεις που αποδυναμώνουν την ένοπλη δύναμη του έθνους, και αποδυναμώνουν επίσης τη δυνατότητα του κράτους να αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη». Ο Ν.Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι η Χρυσή Αυγή καταψηφίζει τον προϋπολογισμό στο σύνολό του, και το κονδύλι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διότι δεν θεωρεί ότι καλύπτει κατ’ ελάχιστο τις ανάγκες της χώρας.
 
Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη κάποια στιγμή μπορεί να έλθει αλλά θα είναι «με ερείπια και με λαό εξαθλιωμένο» έκανε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι το θέμα που συζητείται στη Βουλή είναι θέμα στρατηγικής αλλά «το σημείο κρίσης της τρικομματικής κυβέρνησης δεν είναι αν τήρησε το προγραμματικό πλαίσιό της».
 
Όπως πρόσθεσε, επί 30 χρόνια «ζούσαμε την αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που κυριάρχησε στο πολιτικό σύστημα και από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 παραμόρφωσε την πραγματική αντιπαράθεση στην οικονομία που είναι αυτή του λαού με τα μονοπώλια. Τώρα πλέον η αντιπαράθεση είναι μεταξύ της ΝΔ και των δορυφόρων της και του ΣΥΡΙΖΑ και των δορυφόρων του».
 
Προϋπόθεση για να βγούμε από την κρίση είναι η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, υποστήριξε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε ότι πρέπει να αλλάξει και η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει αλλαγές πάνω σε αυτό, καθώς δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 
Ο Φ. Κουβέλης αναφέρθηκε σε προβληματικά στοιχεία στη δομή του προγράμματος, όπως το ότι υπερεκτιμούσε τις επιπτώσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και ο τρόπος αντιμετώπισης της χώρας μας από τους δανειστές και τους εταίρους ενώ τόνισε ότι με την ψήφιση του Προϋπολογισμού, πρέπει να ζητηθεί η αποδέσμευση ολόκληρης της δόσης.
 
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αφού ανέφερε ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, ξεκαθάρισε ότι η στάση του κόμματός του στα εργασιακά παραμένει ίδια. «Η επιμονή μας μέχρι το τέλος δεν ήταν εμμονή», δήλωσε.
 
Οι τοποθετήσεις των υπουργών

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον της αδήλωτης εργασίας και της παραβατικότητας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κρίση πέρα από τα δημοσιονομικά προβλήματα, ανέδειξε και το πολιτικό έλλειμμα που υπάρχει στη χώρα και σε αυτό το σημείο ο κ. Βρούτσης εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης.

Ads

Για δεκαετίες, η χώρα ήταν προσκολλημένη σε ιδεοληψίες και στο πελατειακό σύστημα, συμπλήρωσε.

Λένε ψέματα για τις αλλαγές στα εργασιακά, είπε και εξήγησε πως ο κατώτατος μισθός δεν θα μειωθεί αλλά θα μείνει σταθερός μέχρι το τέλος του προγράμματος. Για πρώτη φορά στο χώρο της εργασίας ισχύει στην Ελλάδα ότι σε όλη την Ευρώπη, «ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε ο υπουργός.

Απαντώντας στην φημολογία περί προβλήματος καταβολής των συντάξεων διαβεβαίωσε με απόλυτο τρόπο ότι οι συντάξεις και του Δεκεμβρίου θα καταβληθούν κανονικά και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Aναφορικά με τα ασφαλιστικά ζητήματα, είπε ότι θα γίνουν πράξη μέσα στο 2013 παρεμβάσεις που ουδέποτε τέθηκαν σε εφαρμογή (Αριάδνη, Ενιαίο σύστημα πληρωμής συντάξεων, πάταξης της φοροδιαφυγής, καταβολή επιδόματος στις οικογένειες κ.α.).

Όπως είπε, οι αλλαγές στα εργασιακά ήταν αναγκαίες καθώς υπήρχαν στρεβλώσεις όπως οι συνδικαλιστικές συντάξεις.
 
Τον στρατηγικό στόχο του υπουργείου να καταστεί και πάλι η Γεωργία πυλώνας ανάπτυξης του τόπου, εξέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης ο οποίος εξέφρασε ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι «θα καταφέρουμε με βούληση, οργάνωση και αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας».

Κατά την ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι ο στόχος αυτός υπηρετείται στο υπουργείο με την αλλαγή του προσανατολισμού σε μια γεωργία ποιότητας, δεδομένου ότι δεν είναι η χώρα μας σε θέση να ανταγωνιστεί την υπόλοιπη Ευρώπη σε μια γεωργία χαμηλού κόστους.

Η Ελλάδα σήμερα έχει εμπλακεί, όχι από δική της υπαιτιότητα, σε έναν ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο και τον πόλεμο αυτόν πρέπει να τον κερδίσουμε, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ιστορικό σταθμό το τελευταίο πακέτο μέτρων λιτότητας αλλά και διαρθρωτικών αλλαγών που εγκρίθηκε από τη Βουλή πριν από λίγες μέρες.

Τέλος ευχαρίστησε τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με αφορμή τις περικοπές στα μισθολογικά, αλλά και όλους όσους υπηρετούν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί έχουν αποσυνδέσει το όποιο δίκαιο παράπονο ή την όποια δίκαιη διαμαρτυρία από την ανάγκη επιτέλεσης του καθήκοντος.

Ως τον κρισιμότερο, από τότε που μπήκε η Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης, χαρακτήρισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουμε χωρίς κανένα δισταγμό μπροστά και να αφήσουμε πίσω τις σειρήνες του λαϊκισμού και της παραπλάνησης.

 «Με αυτόν τον προϋπολογισμό στηρίζουμε αυτή την κρίσιμη εθνική προσπάθεια χωρίς κοντόφθαλμους τακτικισμούς. Είναι μια προσπάθεια που μας χρειάζεται όλους και όλες. Χρειάζεται καθημερινός αγώνας και πίστη, να πάρουμε την τύχη της χώρας στα χέρια μας».

Στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας για ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Καραγκούνης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά τον κ. Καραγκούνη, στη σημερινή διαδικασία δεν αντιπαρατίθενται οι μνημονιακές και αντιμνημονιακές δυνάμεις, αλλά «οι δυνάμεις της συντήρησης τόσο της Δεξιάς, όσο και της Αριστεράς», που αρνούνται κάθε έννοια αλλαγής και θέλουν πάση θυσία τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος, και οι δυνάμεις της προόδου, στις οποίες ανήκει η ΝΔ. Ο κ. Καραγκούνης επανέλαβε τέλος πως η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται εντός του ευρώ, όταν θα δοθεί πολιτική λύση σε ομοσπονδιακό ευρωπαϊκό επίπεδο. «Ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κρέμεται σε μια κλωστή. Ιταλία και Ισπανία με μια φωνή θα πούνε όχι στην πολιτική της λιτότητας και πρέπει να είμαστε εκεί», ανέφερε.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να προκηρυχθεί το έργο της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών για τους πολίτες, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί ως τις αρχές του 2015, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολουδάκης, μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.