Συνεχίζεται αμείωτη η κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις αποδοκιμασίες κυβερνητικών βουλευτών από αγανακτισμένους πολίτες. Το βράδυ της Τρίτης, ο βουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης γνωστοποίησε, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατονομάστηκαν από το γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ως επικεφαλείς ομάδων που προπηλάκισαν πολιτικούς, πρόκειται να καταθέσουν μήνυση σε βάρος του.

Ads

Μιλώντας την Τρίτη στη συνάντηση του προεδρείου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «συκοφαντικές επιθέσεις» σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ωστόσο πως «έχουμε προετοιμάσει τον κόσμο μας για την χειρότερη δυνατή προβοκάτσια εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, εναντίον της Αριστεράς, εναντίον του λαϊκού κινήματος, εναντίον του δημοκρατικού κόσμου της χώρας που σηκώνει το κεφάλι, αντιστέκεται, διεκδικεί, χειραφετείται. Αντιστέκεται στη διάλυση της κοινωνίας, αντιστέκεται στο ξεπούλημα της χώρας. Είμαστε προετοιμασμένοι διότι γνωρίζουμε ότι μια ανάλγητη εξουσία καταρρέει χρησιμοποιεί όλες τις μεθόδους, τις πιο βίαιες και τις πιο βρώμικες, προκειμένου να κρατηθεί».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «γελοίο αλλά και επικίνδυνο σίριαλ εναντίον του», που συνεχίζεται «σε μια προσπάθεια συσπείρωσης του κυβερνητικού στελεχιακού δυναμικού, αλλά και αλλαγής της πολιτικής ατζέντας».

Υπογραμμίζοντας πως η θέση του «για τις αδιέξοδες πρακτικές βίας είναι απόλυτα σαφής. Δεν τις υιοθετούμε και είναι έξω από τις παραδόσεις και την κουλτούρα της Αριστεράς», πρόσθεσε πως ταυτόχρονα, όμως, «είμαστε παρόντες και αλληλέγγυοι στους ειρηνικούς, μαζικούς, μαχητικούς αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας (ανάμεσα τους ψηφοφόροι από όλες τις πολιτικές δυνάμεις) ενάντια στην πιο σκληρή και κοινωνικά άδικη πολιτική των τελευταίων δεκαετιών».

Ads

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ βλέπει στο νέο γύρο αντιπαράθεσης κυβέρνησης – ΣΥΝ, «όχι μόνο το στόχο αποπροσανατολισμού και εκτόνωσης των λαϊκών αντιδράσεων», αλλά και μια προσπάθεια «συκοφάντησης και νομιμοποίησης της η καταστολής της οργανωμένης λαϊκή ανυπακοής».

Προηγήθηκαν δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο, που κατήγγειλαν τις αποδοκιμασίες πολιτικών, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής έκανε λόγο για απειλές κατά της οικογένειάς του. Ο Γιάννης Τραγάκης από τη ΝΔ κάλεσε τον πολιτικό κόσμο της χώρας να πάρει θέση, «γιατί είναι πρωτοφανές φαινόμενο και υπάρχει κίνδυνος να πάρει απειλητικές διαστάσεις», ενώ ο Αθανάσιος Πλεύρης του Λα.Ο.Σ. τόνισε ότι πρέπει σιγά – σιγά να λεχθούν με το όνομα τους τα πράγματα, γιατί αυτές οι πρακτικές κλιμακώνονται.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής κατηγόρησε εκ νέου τον κ. Τσίπρα για την στάση του λέγοντας: «Δυστυχώς ένα μέρος της κοινοβουλευτικής αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω, με τον κ. Τσίπρα, έχει αποδείξει ότι δεν είναι ούτε κοινοβουλευτική, ούτε καν εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Είναι ένα μόρφωμα πλέον, ούτε ριζοσπαστική, ούτε δημοκρατική, ούτε καν αριστερά είναι. Ο κ. Τσίπρας -και είναι κεντρική επιλογή- ξεκίνησε και σέρνει έναν πολιτικό λόγο που είναι αντιδραστικός, συκοφαντικός και πολλές φορές είναι ο λόγος του που πυροδοτεί και τις αθλιότητες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ».

Πάντως, ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης εκτίμησε ότι η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ ξεφεύγει από τα όρια. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ για τις επιθέσεις κατά βουλευτών ο πρώην υπουργός σχολίασε: «Δεν ξέρω αν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για την υποκίνηση αυτής της ιστορίας ή αν έχουν ξεφύγει κάποιες συνιστώσες που δεν ελέγχονται. Πάντως σε κάθε περίπτωση αυτοί οι ακτιβισμοί δεν διευκολύνουν το δημόσιο διάλογο, δεν επιτρέπουν και στον απλό πολίτη, τον ανένταχτο πολίτη, να κατανοήσει ευκολότερα την ιδεολογία που αναπτύσσεται ένθεν κακείθεν».