Η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τους θανάτους λόγω κορονοϊού ανά εκατομμύριο πληθυσμού για το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins University.

Ads

Πιο αναλυτικά, η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στους επιβεβαιωμένους θάνατοι από COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού τους τελευταίους 12 μήνες, και ακολουθούν Κροατία, Βουλγαρία, Φινλανδία και Ουγγαρία.

Η πλέον πρόσφατη εβδομαδιαία επιδημιολογική επιτήρηση του ΕΟΔΥ κατέγραψε υποχώρηση νέων κρουσμάτων και ταυτόχρονη αύξηση σε θανάτους και διασωληνώσεις, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων από την έναρξη της επιδημίας να ανέρχεται σε 34.779 ηλικίας 70 ετών και άνω και στην συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 92% με υποκείμενο νόσημα. 

Παράλληλα, η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κατέδειξε την αύξηση νέων μολύνσεων στους ηλικιωμένους, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις χώρες με τη χειρότερη εικόνα, έχοντας 766 κρούσματα ανά 100.000 σε άτομα άνω των 65 ετών, σχεδόν διπλάσια από τη μέση αναλογία στην ΕΕ (486 ανά 100.000).

Ως προς την εκτίμηση του πραγματικού ρυθμού αναπαραγωγής των κρουσμάτων σε επίπεδο επταημέρου, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των «27». 

Μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θεωρούν ότι η πανδημία της Covid-19 πλησιάζει σε φάση ενδημικότητας. Προ ημερών, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης, επικαλούμενος τα μαθηματικά μοντέλα που αναπτύσσει ο ίδιος, εκτίμησε ότι έχει υποβαθμιστεί η πιθανότητα έξαρσης μέσα στο Δεκέμβριο.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, έκανε λόγο για μια σταθερή παρουσία περίπου 7.000 με 8.000 μολύνσεων ημερησίως, εκτιμώντας ότι κρούσματα αυτά σίγουρα είναι κοντά στα 15.000-16.000 ανεπίσημα «διότι υπάρχουν πάρα πολλοί που κάνουν τα τεστ και δεν τα δηλώνουν».

Ads