Κρούσμα της υποπαραλλαγής BA.5 του κορονοϊού επιβεβαιώθηκε στην περιφέρεια Ηπείρου, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ.

Ads

Μάλιστα ο ασθενής δεν είχε ιστορικό ταξιδιού, ένδειξη εγχώριας μετάδοσης που μένει τώρα να επιβεβαιωθεί με την ιχνηλάτηση επαφών.

Η ΒΑ.5 και η BA.4, και οι δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον, ανιχνεύθηκαν τον περασμένο μήνα στη Νότια Αφρική και ενοχοποιούνται για αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα , αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζονται με σοβαρότερη νόσο.

«Έχει δυναμική να οδηγήσει σε νέο κύμα λοιμώξεων»

Ads

Πρόσφατη μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο MedRxiv, καταλήγει στην εκτίμηση ότι οι BA.4 και BA.5 «έχουν το δυναμικό να οδηγήσουν σε νέο κύμα λοιμώξεων» καθώς έχουν αυξημένη ικανότητα διαφυγής από τη φυσική ανοσία.

Ωστόσο ο επικεφαλής της μελέτης εκτίμησε ότι τα νέα στελέχη δεν δείχνουν να προκαλούν σοβαρότερη νόσο και πως δεν αναμένει μεγάλο πανδημικό κύμα, δεδομένου ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει ήδη προσβληθεί από Όμικρον.

Στην Ελλάδα επικρατεί πάντως αυτή την περίοδο η υποπαραλλαγή BA.2, η οποία ανιχνεύθηκε στο 95% των δειγμάτων που εξετάστηκαν από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης το διάστημα 7 Απριλίου – 5 Μαΐου. Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα το ποσοστό ήταν 79%, αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης.

Κρούσματα των BA.4 και BA.5 έχουν επιβεβαιωθεί και σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Το εμβόλιο προστατεύει

Η νοτιοαφρικανική μελέτη εξέτασε τα αντισώματα σε δείγματα αίματος από 39 εθελοντές που είχαν προσβληθεί από Όμικρον στα τέλη της περυσινής χρονιάς. Οι 15 ήταν εμβολιασμένοι (οι περισσότεροι με Pfizer, οι υπόλοιποι με J&J) και οι 24 ανεμβολίαστοι.

«Η εμβολιασμένη ομάδα έδειξε 5 φορές μεγαλύτερη εξουδετερωτική ικανότητα […] και θα πρέπει να είναι καλύτερα προστατευμένη» γράφουν οι ερευνητές.

Στην ομάδα αυτή, η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων ήταν τρεις φορές μικρότερη με τις BA.4 και BA.5 σε σχέση με την αρχική παραλλαγή Όμικρον ΒΑ.1. Στους ανεμβολίαστους όμως ήταν οκτώ φορές μικρότερη, κάτι που δείχνει ότι η φυσική ανοσία των ανεμβολίαστων «είναι απίθανο να προστατεύει επαρκώς από τη συμπτωματική λοίμωξη».

«Αν έχετε εμβολιαστεί και περάσατε Όμικρον, η προστασία σας είναι καλή, τουλάχιστον έναντι της σοβαρής νόσου» δήλωσε στο Fortune ο Άλεξ Σίγκαλ, καθηγητής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας Αφρικής και τελευταίος συντάκτης της μελέτης.

Εκτίμησε μάλιστα ότι όσοι πέρασαν Covid-19 πριν από την εμφάνιση της Όμικρον πιθανότατα θα έχουν χαμηλά επίπεδα ανοσίας. Το ίδιο πρέπει να ισχύει για όσους προσβλήθηκαν από την Όμικρον αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί, είπε.