Ακόμη και με ισόβια κάθειρξη θα τιμωρούνται όσοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και δεν τηρούν την καραντίνα στην οποία έχουν τεθεί.

Ads

Οι εισαγγελικές αρχές δηλώνουν σε εγρήγορση προκειμένου να τηρηθούν οι επιταγές του νόμου που είναι σαφείς γι’ αυτές τις περιπτώσεις έχοντας ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε με αφορμή την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων προέβλεπε διετή φυλάκιση για όσους παραβίασαν το μέτρο, αν και στην πράξη κανείς δεν τιμωρήθηκε απ’ αυτούς που παραβίασαν την απαγόρευση.

Ο Ποινικός Κώδικας όμως είναι πιο ξεκάθαρος καθώς εμπεριέχει αυτοτελή σχετική διάταξη υπό τον τίτλο «παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών». Το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (νόμος 4619/2019):

Ads

1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α΄ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β΄ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.