Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, επισήμανε ότι ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά σκευάσματα, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ads

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «αρχίζει η διάθεση για 10 νοσοκομεία στην Ελλάδα, αυτά που έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία και πρόκειται για ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε», ενώ πρόσθεσε ότι είναι «καλύτερα να προλαβαίνουμε παρά να παρεμβαίνουμε».

Οι κατηγορίες των ασθενών που θα τα λάβουν

Όπως δήλωσε η κ. Γκάγκα τα μονοκλωνικά σκευάσματα πρέπει να λάβουν:

Ads
  • οι ανοσοκατεσταλμένοι
  • οι μεταμοσχευμένοι
  • ασθενείς με νεοπλασίες
  • εγκυμονούσες στο 3ο τρίμηνο

Ο στόχος της θεραπείας

Διευκρινίζεται ότι στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. H χορήγηση της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς, ενώ το ΙΦΕΤ θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας για την αποτελεσματική διανομή και παράδοση των δόσεων.

Η διαδικασία της χορήγησης τους 

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε μια εφάπαξ δόση, αλλά απαιτείται νοσοκομειακό περιβάλλον, καθώς χορηγούνται ενδοφλεβίως και χρειάζεται ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση για 1 ώρα, για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις.

Η μία δόση της θεραπείας Regen-COV προλαμβάνει 81,6% των λοιμώξεων για,τουλάχιστον οχτώ μήνες όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Αυτό σημαίνει ότι τα συνθετικά αντισώματα θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία διαρκείας σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που δεν αποκρίνονται στον εμβολιασμό.