Το ακαταδίωκτο θα έχουν τα μέλη τριών επιτροπών που πρωταγωνιστούν στην λήψη αποφάσεων της κυβέρνησης για τον κορονοϊό, το lockdown και τους εμβολιασμούς, σύμφωνα με την εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή.

Ads

Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας τα μέλη τους «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο λειτουργίας» των επιτροπών.

Πρόκειται για τα μέλη των εξής επιτροπών:

  • Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19
  • Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες
  • Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Όπως ορίζει και νομοθετεί η κυβέρνηση δεν θα υπάρχει πια ούτε η δυνατότητα στις Αρχές να εξετάζουν τα μέλη των επιτροπών για τα όσα έπραξαν στα καθήκοντά τους.

Ads

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η εν λόγω τροπολογία δεν προστατεύει μόνο τους επιστήμονες, αλλά και γενικούς γραμματείς υπουργείων, που συμμετέχουν στη δοτή Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.

image

Διαβάστε επίσης: Σύγκρουση στη Βουλή για την τροπολογία

ΣΥΡΙΖΑ: «Η αιφνιδιαστική τροπολογία εξηγεί γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά» 

Η αιφνιδιαστική τροπολογία «εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να αιτείται την άμεση απόσυρση της διάταξης και την άμεση δημοσίευση των πρακτικών από όλες τις συνεδριάσεις της επιτροπής, ώστε να γνωστοποιηθεί «για ποιες παρεμβάσεις υπουργών του κ. Μητσοτάκη ζητείται άμεσα η ασυλία».

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει: «Η αιφνιδιαστική τροπολογία δέκα υπουργών της κυβέρνησης που εξασφαλίζει ότι μέλη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά αλλά ούτε καν να κληθούν να καταθέσουν στις δικαστικές Αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας, μην τυχόν και αποκαλυφθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Επιβεβαιώνει δε την κριτική μας πως ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί τις εισηγήσεις τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα και φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων και προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων. Η διάταξη αυτή προσβάλλει το κύρος της επιτροπής στη κοινή γνώμη και δίνει στρεβλή εντύπωση για τα μέλη της.

Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, ο ρόλος της Επιτροπής είναι γνωμοδοτικός, συνεπώς οι όποιες ευθύνες για τα εγκληματικά λάθη που έχουν οδηγήσει στο 6μηνο αποτυχημένο λοκντάουν, στην κατάρρευση του ΕΣΥ και της οικονομίας, είναι αποκλειστικά του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του. Αναμένουμε την άμεση απόσυρση της αντισυνταγματικής αυτής διάταξης και την άμεση δημοσίευση των πρακτικών από όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής ώστε να κατανοήσουμε για ποιες παρεμβάσεις υπουργών του κ. Μητσοτάκη ζητείται σήμερα η ασυλία».

Δώρα Αυγέρη: «Ακαταδίωκτο: η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις κυβερνητικές αμαρτίες!»

«Τα μέλη των τριών επιτροπών που γνωμοδοτούν για τη διαχείριση της πανδημίας –μεταξύ αυτών και η επιτροπή λοιμωξιολόγων, καθώς και γενικοί γραμματείς υπουργείων– θα έχουν στο εξής το ακαταδίωκτο για τη γνώμη ή ψήφο τους κατά την άσκηση των εν λόγω καθηκόντων τους. Ούτε καν θα εξετάζονται ως μάρτυρες», επισημαίνει σε ανάρτησή της η Δώρα Αυγέρη, αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης.

«Η κυβερνητική αυτή μεθόδευση έρχεται λίγες μέρες αφότου είδαν το φως της δημοσιότητας πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Αυτά αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση επιβάλλει τη γνώμη της στους ειδικούς και ακολούθως κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις τους, που είναι καθ’ υπαγόρευση. Η κυβερνητική αυτή μεθόδευση έρχεται λίγες μέρες πριν την εκ του προχείρου άρση των περιορισμών, τη στιγμή που το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη, με το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη σε ρόλο αμέριμνου παρατηρητή», αναφέρει και προσθέτει:

«Στην κυβέρνηση έχουν  χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Προσμένουν ένα θαύμα. Προς το παρόν νίπτουν τας χείρας τους, αποποιούμενοι κάθε ευθύνη για το μαρτύριο δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, που σηκώνουν το σταυρό τους μόνοι τους. Η κυβέρνηση πρόδωσε τις προσπάθειες των πολιτών, που εδώ κι έναν και πλέον χρόνο υπομένουν τις απώλειες στην καθημερινότητά τους, στην εργασία τους, στις σχέσεις τους, στους ανθρώπους τους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βαλθεί να τρελάνει τον κόσμο με τις μεθοδεύσεις και τις απάτες της. Έχει καταφέρει να καταστήσει την πανδημία και την υγειονομική κρίση στο μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών. Δεν την παίρνει πια να κοροϊδεύει άλλο τον ελληνικό λαό».