Για σταθεροποίηση των νέων νοσηλειών και των νέων διασωληνώσεων ακόμα και αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων έκαναν λόγο σήμερα, στην τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ads

Σε 170.000 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου ενώ ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται σε 5,7% παρατηρώντας ότι υπάρχει αύξηση του ιικού φορτίου σε Κρήτη και Αχαΐα, και αύξηση κρουσμάτων σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Σχετικά με την ηλικιακή κατανομή ανέφερε παρατηρείται μικρή άνοδος στους άνω των 65 ετών ενώ η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε στα 35 έτη, κάτι που απέδωσε στο συχνό testing στα παιδιά. Επιπλέον, υπογράμμισε πως αυτή την περίοδο ένας στους 3 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι κάτω των 60 ετών.

Η καθηγήτρια είπε ακόμα ότι η παραλλαγή Όμικρον αποτελεί το 80-90% των νέων κρουσμάτων, αλλά να μην ξεχνάμε ότι εξακολουθεί να κυκλοφορεί η Δέλτα. Όπως τόνισε, πάνω από 60% των εισαγωγών στη Βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες οφείλεται στη Δέλτα.

Ads

Όσον αφορά στην κατάσταση στις ΜΕΘ είπε ότι αυτή τη στιγμή η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ Covid είναι 88% και και 63% σε απλές κλίνες.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας στον παιδικό πληθυσμό είπε ότι παράλληλα με την ύφεση σε όλη την επικράτεια παρατηρείται μείωση και στα παιδιά 4-18 ετών. Ειδικά, το διάστημα 10-16 Ιανουαρίου συνολικά ο αριθμός μειώθηκε σε 36.400 έναντι άνω των 43.000 κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα. «Το σχολείο είναι το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά» είπε, ενώ στις ερωτήσεις ανέφερε ότι υπάρχει μικρή αύξηση των νοσηλειών σε παιδιά αλλά ότι παίρνουν γρήγορα εξιτήριο.

Τέλος, παρατήρησε πως σε περιοχές όπου έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% των παιδιών ηλικίας Λυκείου, όπως στην Αττική, στην Κρήτη και στα Τρίκαλα έχουμε μείωση κρουσμάτων.