Ενώ η Ελλάδα έχει ήδη παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αποτυχία της να προστατεύσει τη λίμνη Κορώνεια και έχει ήδη καταβάλει 8 εκατομμύρια ευρώ για τα πρώτα έργα αποκατάστασης, προστίθεται πλέον το ποσό των 400.000 ευρώ για «ενέργειες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης εθελοντισμού».

Ads

Η δημοπράτηση του διαγωνισμού για το εν λόγω έργο εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2010 και ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον διάφορες εταιρείες για να αναλάβουν την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η Ε.Ε., όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία», πιθανόν έχει παγώσει την χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης της λίμνης, λόγω της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Την ίδια στιγμή, τις επόμενες κινήσεις τους σχεδιάζουν οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να ανανεώσει την ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση στα έργα αποκατάστασης της περιοχής, ώστε να αποτρέψει την επιβολή προστίμου, το ύψος του οποίου εκτιμάται σε 100.000 ευρώ ημερησίως.

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητά σαρωτικούς ελέγχους για όλα τα σχετικά ζητήματα, που χειρίστηκε η διοίκηση του Π. Ψωμιάδη στην προηγούμενη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός «Κεντρική Μακεδονία- Μέτωπο Ανάπτυξης» υπέβαλε αίτημα στον ειδικό γραμματέα Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Αριστείδη Μπουρδαρά, για να ελεγχθούν διάφορες υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκεται ο κ. Ψωμιάδης.

Η αξιολόγηση των «υποψηφίων» εταιρειών για την καμπάνια ενημέρωσης θα γίνει από την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ανάπτυξης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία αποτελεί τον διάδοχο της νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Οικονομική Επιτροπή είναι διαπαραταξιακή, αναμένεται να υπάρξει σύγκρουση. Η μείζων αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον Μάρκο Μπόλαρη εκφράζει έντονους προβληματισμούς ως προς το χειρισμό των έργων αποκατάστασης από την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση (Ψωμιάδης). Η παράταξη των Οικολόγων Πράσινων μιλά για έργο που γίνεται κατόπιν εορτής ενώ έχει ενδοιασμούς και για το ποσό των 400.000 ευρώ μέσα σε κατάσταση οικονομικής κρίσης. Η παράταξη του ΚΚΕ δεν συμφωνεί με τον υφιστάμενο σχεδιασμό επειδή «έχουν γίνει σημεία και τέρατα».

Ads

Η λίμνη εντάσσεται τόσο στο πρόγραμμα Natura 2000 για την προστασία περιοχών φυσικής κληρονομιάς όσο και στη συνθήκη Ramsar για τους υγροβιότοπους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Ιανουαρίου κατέθεσε επίσημη μομφή κατά της Ελλάδας για την ανικανότητα προστασίας της λίμνης. Σημειώνεται δε ότι το 2004 οι Βρυξέλλες είχαν συμφωνήσει να χρηματοδοτήσουν τα ¾ των εργασιών αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας. Ωστόσο, επτά χρόνια μετά μόνο το ¼ των εργασιών έχει ολοκληρωθεί.