Η σταθεροποίηση της εξέλιξης του κοροναϊού στη χώρα, έχει δώσει το έναυσμα για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, που είναι εξίσου κρίσιμη με την αρχική φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, ειδικά στην Ελλάδα.

Ads

Οι προϋποθέσεις εξόδου από το Lockdown

Ο ακριβής τρόπος και το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ρόλο σε αυτό παίζουν οι αριθμητικοί δείκτες για τη μεταδοτικότητα του κοροναϊού, κάτι που εξετάζεται από τους αρμόδιους επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση.

Δεύτερο ζήτημα, που συναρτάται με τη λήψη αποφάσεων είναι η απομόνωση των εστιών αναζοπύρωσης της νόσου, πεδίο που ενέχει κινδύνους ειδικά στις περιοχές αυξημένης ευαλωτότητας, όπου δεν υπήρξε ιδιαίτερη μέριμνα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα σε δομές μεταναστών ή συνοικισμούς ρομά που καταγράφηκε επικίνδυνη έξαρση. 

Ads

Τρίτος παράγοντας είναι η αντοχή του συστήματος υγείας: Το γεγονός ότι το σύστημα άντεξε, παρότι δεν ενισχύθηκε και έγινε αντικείμενο κριτικής, θεωρείται από τους αρμόδιους ότι δίνει θετικό σήμα για την άρση των περιορισμών. Όμως πρέπει να συνυπολογιστεί ότι εδώ και δύο μήνες έχει σταματήσει η λειτουργία του συστήματος υγείας για κάθε άλλο περιστατικό, η πρωτοβάθμια περίθαλψη, η διάγνωση, η πρόληψη αλλά, κυρίως, τα τακτικά χειρουργία.

Αυτό σημαίνει ότι σε δύο εβδομάδες, όπως σημειώνει η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά Ματίνα Παγώνη, θα πρέπει να ξεκινήσει ο προγραμματισμός και η επανέναρξη των χειρουργείων ώστε σύντομα να έχει καλυφθεί το κενό και να επανέλθει μέσα στους επόμενους μήνες, ο συνήθης χρόνος αναμονής, κάτι που δείχνει ότι το -επιβαρυμένο- σύστημα υγείας πρέπει να ανακτήσει τους πλήρεις ρυθμούς του.

Διαβάστε επίσης:

Οι κίνδυνοι κατά την άρση των περιορισμών

Οι επιστήμονες όμως τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα επισημαίνουν δύο σοβαρούς κινδύνους για την επάνοδο στην κανονικότητα, τον μικρό αριθμό διαγνωστικών τεστ και τη χαμηλή ανοσία του πληθυσμού.

Ως προς τον μικρό αριθμό τεστ, που επελέγη ως τακτική από την Ελλάδα, είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει αρκετά την επιστημονική κοινότητα και έχουν εκφραστεί διάφορες απόψεις καθώς θεωρείται εξίσου σημαντική προϋπόθεση όσο και η μείωση της καμπύλης αύξησης των κρουσμάτων.  Η επαρκής χαρτογράφηση με τυχαία τεστ, παίζει κρίσιμο ρόλο για τη σταδιακή απεμπλοκή από τα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα και με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο Γιάννης Μπασκόζος, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΠΟΥ, σημειώνει ότι  «στη φάση της σταδιακής απεμπλοκής πρέπει να έχουμε επαρκή τεστ αντισωμάτων με μεγάλη ευαισθησία και με μεγάλη πιστότητα, ώστε να μπορούμε να μελετήσουμε, να δούμε πώς θα απελευθερώσουμε την κοινωνία, γνωρίζοντας την επιδημιολογιή επίπτωση του ιού. Δεν θα μπορέσουμε να βγούμε αν δεν κάνουμε αρκετά τεστ».

To χαμηλό επίπεδο ανοσίας που παρατηρείται στη χώρα, απόρροια του αποτελεσματικού lockdown, επιβαρύνεται από την έλλειψη τεστ και θεωρείται επικίνδυνο, ιδιαίτερα, για περιοχές όπως τα νησιά με ακόμη χαμηλότερα επίπεδα ανοσίας, όπου θα φτάσουν το καλοκαίρι τουρίστες από τη Δυτική Ευρώπη που είχαν πολύ μεγάλη έξαρση της πανδημίας.

Νέο κύμα από το φθινόπωρο;

Τέλος, ανεξαρτήτως του τρόπου που θα αρθούν οι περιορισμοί την επόμενη περίοδο, σοβαρή είναι πάντα η πιθανότητα, σχεδόν βεβαιότητα για κάποιους επιστήμονες, το Φθινόπωρο, να επανέλθει η πανδημία συνολικά στον πλανήτη.