Σε δραματικούς τόνους περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία μετά την έξαρση της πανδημίας του κοροναϊού ο Νίκος Καπραβέλος.

Ads

Μιλώντας στον Σκάι ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι  η θνητότητα στις εντατικές του νοσοκομείου έχει φτάσει το 70% και το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτές είναι ανεμβολίαστοι. Εξήγησε ότι οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι ο κορονοϊός θα τους δημιουργήσει προβλήματα και πηγαίνουν στο νοσοκομείο πάρα πολύ αργά ακόμη και μετά από τρεις εβδομάδες από τη νόσηση.

«Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τους ανεμβολίαστους, είναι μπετόν, είναι παγόβουνο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας επίσης στον Σκάι εξήγησε ότι η αλματώδης άνοδος των κρουσμάτων οφείλεται στο ρεκόρ επιτήρησης με πάνω από 400.000 διαγνωστικά τεστ που αποκαλύπτουν τους ασυμπτωματικούς και τους ολιγοσυμπτωματικούς που δεν θα εντοπίζονταν εάν γίνονταν λιγότερα τεστ.

«Αυτό που κάνουμε τώρα έπρεπε να το έχουμε κάνει πολύ καιρό πριν», τόνισε ο καθηγητής.

Ads

Παράλληλα, δεν απέκλεισε να αυξηθούν και άλλο τα κρούσματα λέγοντας χαρακτηριστικά «να παρακαλάμε να μείνουν σταθερά».

Έκρουσε επίσης το καμπανάκι για περιοχές με χαμηλό εμβολιαστικό ποσοστό φέρνοντας ως παράδειγμα τη Λάρισα αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα όπου οι γύρω νομοί πιέζουν το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Στα 6.000 κατά μέσο εβδομαδιαίο όρο τα κρούσματα στις αρχές Δεκέμβρη»

«Στα 6.000 κατά μέσο εβδομαδιαίο όρο από τα 4.200 που καταγράφονται σήμερα» εκτιμά ότι θα είναι τα κρούσματα covid  στις αρχές Δεκεμβρίου, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» και στην εκπομπή «Μετά την Επικαιρότητα» ανέφερε ότι εάν η πολιτεία δεν προχωρούσε στην ανακοίνωση των χθεσινών μέτρων τότε περί τις αρχές του επόμενου μήνα ο εβδομαδιαίος μέσος όρος θα έφθανε περίπου τα 10.000 κρούσματα. Είπε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δημιουργούν κατά τη γνώμη του τεχνητή πόλωση και διαχωρισμό μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, ενώ εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί αφού εκ των πραγμάτων θα αυξηθεί ο αριθμός των υποχρεωτικών rapid test και PCR.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη ένα ποσοστό περίπου 36% του πληθυσμού στη χώρα μας είναι “διαθέσιμο” στην παρούσα φάση να κολλήσει κορωνοϊό, επομένως ένας στους τρεις πολίτες θεωρείται ότι είναι πιθανόν να κολλήσει ή και να νοσήσει.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι σταγονίδια με κορωνοϊό έχουν τη δυνατότητα να αιωρούνται σε ένα κλειστό δωμάτιο για τουλάχιστον μία ώρα και είκοσι λεπτά από τη στιγμή που τα εξέπεμψε κάποιος που έχει κορωνοϊό, επομένως είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και στους κλειστούς χώρους.