Η Ισπανία έχει 47 εκατομμύρια αναφερόμενο πληθυσμό, η Ιταλία 61 εκατομμύρια, ενώ η Ελλάδα μόνο 10,7. Η σχέση των πληθυσμιακών μεγεθών είναι  περίπου  4,5 και 5,7 φορές παραπάνω. Σήμερα που έχουμε 6 νεκρούς και 21 διασωληνωμένους αν τυχόν είμασταν εμείς 4,5 φορές περισσότεροι, θα είχαμε  27 νεκρούς και 95 διασωληνωμένους. Αν είμασταν εμείς 5,7 φορές περισσότεροι, θα είχαμε περίπου 34 νεκρούς κλπ. Πότε είχαν 27 οι Ισπανοί; Πότε είχαν 34 οι Ιταλοί;

Ads

Αν υποθέσουμε τώρα ότι:

1) οι Ισπανοί έχουν περίπου την ίδια άμυνα ως οργανισμοί, το ίδιο κλίμα και τον ίδιο μέσο όρο ηλικίας αλλά και άλλες πιο αμφίβολες ομοιότητες όπως

2) τις ίδιες συνήθειες απέναντι στις επιδημίες των γειτονικών χωρών, την ίδια συχνότητα επαφών με την Β. Ιταλία, περιφερειακή ανισοκατανομή παρόμοια, παρομοίων επιδόσεων ΕΣΥ κ.ά. Τότε, θα συμπεραίναμε ότι βραδυπορούμε περίπου κατά 10 ημέρες έναντι των Ισπανών.

Ads

Το ημερολόγιο μας λέει 19η  Μαρτίου (Ελλάδος). Αν το διαβάζαμε λοιπόν ως  9η  Μαρτίου (Ισπανίας) ή ως 1η Μαρτίου (Ιταλίας) εφαρμόζοντας πολύ πιο τραβηγμένα τον ίδιο υπολογισμό;

Την ημέρα εκείνη, όπως διαβάζει κανείς στο αρχείο της 9ης Μαρτίου, η Ισπανία μόλις έκλεινε τα σχολεία της και ανέβαλε κάτι επικείμενες εκλογές. Πολύ χειρότερη είναι η εικόνα αν τυχόν ανατρέξει κανείς στα αμέριμνα ΜΜΕ της 1/3, στην Ιταλία. Άρα, φαίνεται πως εκείνους τους έπιασε περισσότερο ή πολύ περισσότερο στον ύπνο από ότι εμάς παρά τις μεταλαβιές, τον Μπουμπούκο – Υπουργό, κι άλλα παρατράγουδα.

Από την άλλη, υπάρχει το άγος της Μόριας που το επισημάναμε έγκαιρα πρώτη φορά περίπου πριν ένα μήνα. Σύντομα έφθασε μέχρι και την Βουλή από τον κ. Ανδρ Ξανθό ωστόσο το ΕΚΕΠΥ του σούπερ ΕΚΑΒ δεν είπε ακόμη ούτε μία κουβέντα. Δυστυχώς, τίποτε δεν αποκλείει το να εξελιχθεί στο δικό μας Μπέργκαμο! «Στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους» είπε με μια πολύ πρώιμη έπαρση του επιτυχημένου’’ ο Πρωθυπουργός, για μια φίλη χώρα που γονατίζει δίπλα μας. Φανταστείτε τι θα λέει ο Ερντογάν για μας αν τα πράγματα στην Μόρια εξελιχθούν παρομοίως.

Δείτε τώρα στον πίνακα του Υπουργείου Υγείας του Ισπανικού Βασιλείου τι ακριβώς συνέβαινε στις 9/3. Όπως είπαμε, 28 νεκροί και 1208 διαπιστωμένες περιπτώσεις.

Επειδή αυτό το τελευταίο επηρεάζεται πολύ από την διαθεσιμότητα των αντιδραστηρίων, που και στην Ελλάδα και στην Ισπανία είναι χείριστη, ας μείνουμε μόνο στον αριθμό των νεκρών που είναι πολύ πιο αξιόπιστος.

Δείτε στον ισπανικό πίνακα και το τι συμβαίνει σήμερα,  δηλαδή στις 19/3. Δεν ισχυρίζομαι ότι, αναλογικά, σε δέκα ημέρες πρόκειται να έχουμε 170 νεκρούς και 246 ανανήψαντες ή 3.810 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πολύ περισσότερο ούτε να σκεπτόμαστε δεν θέλουμε το ιταλικό μοντέλο που, αν το μιμηθούμε, η πρόβλεψη απωλειών μας για μετά 18 ημέρες θα ανέρχεται στις 550!

Θα ήταν  σαν να ισχυρίζομαι ότι αφού έχει 13 πρωταθλήματα Πρωταθλητριών η Ρεάλ και 5 η Μπαρτσελόνα θα πάρουμε και εμείς τρία-τέσσερα. Κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα τι θα συμβεί εδώ ούτε το αν θα τα πάμε καλύτερα, χειρότερα ή ίδια. Θα φανεί από το αν αυτή η απόσταση (10 & 18 ημερών αντιστοίχως) θα αρχίσει να αυξάνεται ή να μειώνεται. Αυτή την εξέλιξη, αν βεβαίως το δικό μας Υπουργείο (ΕΚΕΠΥ) διαθέτει παρόμοια στοιχεία με του πίνακα θα το ξέρουμε σύντομα.

Μέχρι τότε αντί να παρακολουθούμε περιδεείς τον κ. Τσιόδρα κάθε απόγευμα να μας λέει πόσους θετικούς πετύχαμε με τα ελάχιστα αντιδραστήρια μας (π.χ. σε νοσοκομείο νήσου 20.000 κατοίκων, απεστάλησαν μόλις 12 τεστ – ολογράφως δώδεκα), ας κάνουμε κάτι πιο πρακτικό.

Δεδομένου ότι η σημερινή συμπεριφορά της αγέλης μπορεί ακόμη να οδηγήσει σε αρκετά διαφορετική συμπεριφορά την καμπύλη μας, σε μόλις 10 ή 18 ημέρες, ας ποντάρουμε σωστά και ψύχραιμα. Σαν να μην παίζαμε την ζωή μας αλλά σαν να παίζαμε ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ.