Νέα σημαντικά στοιχεία αναφορικά με την θνητότητα από κοροναϊό εκτός ΜΕΘ έρχονται μέσα από τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα.

Ads

Κι αυτό γιατί, όπως προκύπτει από την μελέτη, εκτός από αυτούς που πέθαναν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, υπάρχουν ακόμη 6.588 άνθρωποι που πέθαναν από κορονοϊός εκτός ΜΕΘ, σε απλά κρεβάτια νοσοκομείου ή στο σπίτι τους.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της μελέτης για την περίοδο 1/9/2020-6/5/2021 έχουν ως εξής:

  • Θάνατοι covid: 10.576
  • Συνολικός αριθμός διασωληνωμένων την συγκεκριμένη περίοδο: 6.828
  • Νεκροί σε ΜΕΘ: 3.988
  • Θάνατοι σε απλές κλινικές ή σε σπίτια: 6.588

Στο ζήτημα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Θ. Λύτρας, ο οποίος συνυπογράφει την μελέτη.

Ads

Συγκεκριμενά, κλήθηκε να απαντήσει στο εξής ερώτημα: «Στο χρονικό διάστημα που ερευνήσατε (1/9/2020-6/5/2021) καταγράφηκαν συνολικά 10.576 θάνατοι από Covid. Εσείς μελετήσατε 6.282 διασωληνωμένους, από τους οποίους κατέληξαν οι 3.988. Σημειώθηκαν ακόμα 6.588 θάνατοι ανθρώπων που πέθαναν εκτός ΜΕΘ, σε κλινικές, στο σπίτι τους. Πώς σχολιάζετε;»

Απαντώντας ο κ. Λύτρας ανέφερε: «Είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν ήταν διασωληνωμένοι. Εμείς αναλύσαμε μόνο τους θανάτους διασωληνωμένων και πώς η θνητότητά τους, δηλαδή η πιθανότητά τους να πεθάνουν, αλλάζει σε σχέση με αυτούς τους παράγοντες. Αρα, προφανώς, όπως αντιλαμβάνεστε, οι υπόλοιποι είναι θάνατοι μη διασωληνωμένων».

Στο δε ερώτημα αν είχανε ενημερώσει τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ο κ. Λύτρας υπογραμμίζει: «Εμείς αναλύσαμε τα δεδομένα και γράψαμε το άρθρο. Τέλη Μαΐου ήταν έτοιμο και το στείλαμε για δημοσίευση σε περιοδικό. Η διαδικασία της αξιολόγησης από συναδέλφους (peer review) καθυστερεί αρκετούς μήνες. Προφανώς και ενημερώσαμε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο. Εάν δεν το είχαμε κάνει, εάν δεν είχαμε ενημερώσει και απλά είχαμε στείλει τη μελέτη για δημοσίευση, εμείς θα ήμασταν τώρα υπόλογοι.

Δεν αναλύουμε αυτές τις πληροφορίες μόνο για να γράψουμε μια μελέτη· τις αναλύουμε προκειμένου να τις δώσουμε σε αυτούς που είναι αρμόδιοι για να λάβουν αποφάσεις, για να λάβουν τα όποια μέτρα. Ετσι κάνουμε στη δημόσια υγεία. Θα ήμασταν λοιπόν υπόλογοι αν δεν είχαμε ενημερώσει – και φυσικά είχαμε ενημερώσει. Αναλύσαμε τα δεδομένα, τα δείξαμε εγκαίρως σε αυτούς που έπρεπε να τα ξέρουν. Το διά ταύτα δεν είναι δική μας δουλειά. Τώρα έφτασε η ώρα να τα μάθει και ο κόσμος».