Για πολύ μεγάλο πλήγμα που υπέστησαν οι καλλιέργειες στη Θεσσαλία, που χτυπήθηκε από την κακοκαιρία Daniel, έκανε λόγο στο Tvxs o πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

Ads

«Οι καλλιέργειες του θεσσαλικού κάμπου είναι προϊόντα πρώτης ύλης για τη βιοτεχνία μας, την εγχώρια παραγωγή, αλλά και για τις εξαγωγές, όπως το βαμβάκι. Είναι σίγουρο ότι η γεωργική και ζωική παραγωγή θα έχουν πολύ μεγάλο πλήγμα και σε μια δύσκολη εποχή» δήλωσε στο tvxs o  Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας για τις καταστροφικές πλημμύρες.

Σημείωσε ότι το βαμβάκι, το λάδι, τα φρούτα, τα λαχανικά, είναι τα πιο σημαντικά προϊόντα, αυτή τη στιγμή που θα έχουν και τις μεγαλύτερες ζημιές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αφού ακόμα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

H «αποθήκη τροφίμων» της Ελλάδας

«Η αποθήκη τροφίμων της χώρας μας είναι ο θεσσαλικός κάμπος, αλλά δεν έχουμε ακόμα ένα μέγεθος για να εκτιμήσουμε το σύνολο της καταστροφής. Άκουσα το πρωί για 1-1,6 δισ.

Ads

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει κάτι, αν υπάρχει 1 δισ. ζημιά σε πρώτη ύλη, η προστιθέμενη αξία της πρώτης ύλης αυτής είναι τριπλάσια και τετραπλάσια. Είμαστε προετοιμασμένοι για μείωση των εξαγωγών και από κει και πέρα πρέπει να δούμε και τι ελλείψεις μπορεί να υπάρχουν στην εγχώρια αγορά. Δεν είναι μόνο το προϊόν, είναι και οι εταιρείες που συσκευάζουν, που κάνουν κομπόστες, για παράδειγμα» πρόσθεσε ο κ. Κορκίδης.

Αναφορικά με το πόσο σύντομα θα φανούν οι επιπτώσεις, ο Βασίλης Κορκίδης υπογράμμισε ότι «η επισιτιστική κρίση δεν είναι μακριά. Οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες. Αυτές οι σοδειές που καταστρέφονται, είναι εκείνες που τη συλλογή τους θα την είχαμε μέσα στην τρέχουσα σεζόν. Υπάρχει η ανησυχία και ο φόβος, και δυστυχώς με αυτά που βλέπουμε ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος. Είναι και το θέμα των υποδομών, γιατί και κάποιες καλλιέργειες να μην έχουν καταστραφεί, δεν θα μπορεί κάποιος να πάει να τα μαζέψει και να τα μεταφέρει».