Στη συνεχιζόμενη σεισμική δράση εδώ και πέντε ημέρες στην περιοχή του Ξυλοκάστρου αναφέρθηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook.

Ads

Ο ίδιος τόνισε πως το πρωί της Πέμπτης έγινε ο μεγαλύτερος σεισμός της σειράς, μεγέθους 3,8 Ρίχτερ, ενώ από τις 13 Μαΐου συνεχίζεται η σεισμική δράση, με σειρά μικρών σεισμών.

Αφού υπογράμμισε ακόμη ότι η περιοχή έχει σημαντικό ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς, επισημαίνει ότι «ο Κορινθιακός κόλπος είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε προσεισμούς πριν από ισχυρούς σεισμούς. Αλλά είναι εξίσου επιρρεπής και στις σμηνοσειρές, δλδ. σειρές σεισμών, κατά κανόνα μικρών, που δεν καταλήγουν σε ισχυρό. Στο Ξυλόκαστρο, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η περίπτωση: προσεισμοί ή σμηνοσεισμοί;».

Συμπερασματικά, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν και αξιολογούν, «οι δήμοι εφαρμόζουν το προληπτικό σκέλος του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ, και οι κάτοικοι παραμένουν ψύχραιμοι και ενημερώνονται από τους παραπάνω».

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο σεισμολόγος και επικεφαλής του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι τα δεδομένα από τις τελευταίες δονήσεις εντάσσονται στην ούτως ή άλλως υψηλή σεισμική δραστηριότητα του Κορινθιακού κόλπου και δεν φαίνεται να προοικονομούν ισχυρότερο σεισμό, αν και «όλα είναι ανοιχτά».

Σε κάθε περίπτωση, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και τόνισε ότι ειδικά σε περιοχές όπως αυτή, οι κατασκευές κτιρίων και υποδομών είναι πάρα πολύ ανθεκτικές και αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη σεισμών.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

«Συνεχίζεται η σεισμική δράση στην περιοχή του Ξυλοκάστρου με σειρά μικρών σεισμών από τις 13.5.2023. Το πρωί έγινε ο μεγαλύτερος της σειράς μεγέθους 3,8.

Η περιοχή έχει σημαντικό ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς.

Ο Κορινθιακός κόλπος είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε προσεισμούς πριν από ισχυρούς σεισμούς. Αλλά είναι εξίσου επιρρεπής και στις σμηνοσειρές, δλδ. σειρές σεισμών, κατά κανόνα μικρών, που δεν καταλήγουν σε ισχυρό. Στο Ξυλόκαστρο, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η περίπτωση: προσεισμοί ή σμηνοσεισμοί;

Συμπέρασμα: οι επιστήμονες παρακολουθούμε και αξιολογούμε, οι δήμοι εφαρμόζουν το προληπτικό σκέλος του επχειρησιακού σχεδίου ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ, και οι κάτοικοι παραμένουν ψύχραιμοι και ενημερώνονται από τους παραπάνω (χάρτης από ΕΑΑ)».