Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το ζήτημα των οικογενειών που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, όπου μια γιαγιά με το εγγονάκι της κινδύνεψαν να καούν από φωτιά στο σπίτι τους, όπου προσπαθούσαν να δουν και να θερμανθούν με κεριά και ξυλόσομπα. Όπως δηλώνουν στο Tvxs, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας Αβρόρα Σαββίδου και η προϊσταμένη του Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης του δήμου, Αθανασία Μπράτσιου, από τα 1.800 άτομα που έχουν απευθυνθεί στο Κέντρο, τα 800 δεν έχουν ρεύμα στις οικίες του. Παράλληλα, έχει προκύψει ζήτημα με την επιμέλεια του παιδιού, καθώς οι γονείς είναι χρήστες ναρκωτικών ενώ πιθανώς θα πρέπει να μεταφερθεί σε ίδρυμα.Της Κατρίν Αλαμάνου

Ads

Διαβάστε επίσης: Σύσκεψη στο Μαξίμου για ΔΕΗ και σπίτια χωρίς ρεύμα

Λόγω και του «προβλήματος χρήσης πουντιμετωπίζουν η μητέρα και ο πατέρας του παιδιού, προέκυψε θέμα επιμέλειας του παιδιού, το οποίο εξετάζουμε με την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου και την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου», δηλώνει στο Tvxs η αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Ευόσμου. «Ήδη η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου έχει πάει στον Εισαγγελέα. Θα πρέπει, καταρχάς, να δεχτεί η γιαγιά την επιμέλεια του παιδιού. Για να μπορέσει να φιλοξενηθούν στο ίδρυμα και οι δύο, θα πρέπει η γιαγιά να πάρει πρώτα την επιμέλεια, διαφορετικά θα πάει μόνο το παιδί. Δυστυχώς είναι δύσκολη η κατάσταση», προσθέτει.

Για τους γονείς, γίνεται προσπάθεια, να ενταχθούν σε κάποιο κέντρο απεξάρτησης, σημειώνει η κ. Σαββίδου. Η ίδια συμπληρώνει ότι «η οικογένεια αυτή δεν εξυπηρετούταν από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας, δεν ήταν δηλαδή γνωστό περιστατικό».

Ads

image

Ραγδαία αύξηση των οικογενειών χωρίς ρεύμα

«Όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε ότι αυξάνονται τα περιστατικά», λέει στο Tvxs η κ. Σαββίδου για τα σπίτια που μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. «Μιλάμε για 1.800 οικογένειες που φθάνουν στις υπηρεσίες του δήμου, αριθμός που εκτιμώ ότι είναι πολύ μεγαλύτερος. Γύρω στις 700 με 800 από αυτές δεν έχουν ρεύμα».

Αυτό που προσφέρει ο Δήμος είναι «το παντοπωλείο, το φαρμακείο, την Κοινωνική Υπηρεσία με ψυχολογική υποστηρίξη, ενημέρωση σε θέματα ανεύρευσης εργασίας κ.α». «Συσσίτια δίνονται από την Εκκλησία», συμπληρώνει η κ. Σαββίδου.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη του Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, Μπράτσιου Αθανασία, κατά μέσο όρο τις προηγούμενες χρονιές απευθύνονταν στο Κέντρο 300 άτομα.

«Μέσα σε ένα έναν χρόνο έχουμε φτάσει στα 1800 αιτήματα, ενώ κάθε μέρα περίπου το Κέντρο δέχεται 10 νέες αιτήσεις. Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν τρόφιμα και οικονομική υποστήριξη είτε για να πληρώσουν ενοίκια, είτε για να μπορέσουν να έχουν θέρμανση είτε για να κάνουν κάποιο διακανονισμό με την ΔΕΗ γιατί είναι κομμένο το ρεύμα στο σπίτι τους», εξηγεί στο Tvxs η κ. Μπράτσιου.

«Από τα 1800 άτομα –κυρίως άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι- που έχουν απευθυνθεί στο Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης του Δήμου, χονδρικά οι 800 έχουν τέτοιου είδους προβλήματα με τη ΔΕΗ. Όμως πιστεύω ότι ο πραγματικός αριθμός όσων δεν έχουν ρεύμα είναι δεκαπλάσιος. Αυτό συμβαίνει επειδή πάρα πολλοί δεν ζητούν βοήθεια από υπηρεσίες. Τα πραγματικά νούμερα είναι πολύ πιο τρομακτικά», προσθέτει.

Από τα περίπου 300 άτομα που ζήτησαν βοήθεια πέρυσι από το Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης, σημειώνει η κ. Μπράτσιου, δεν υπήρχαν τόσα περιστατικά που δεν είχαν ρεύμα, διότι τότε «είχε διαμορφωθεί και ένα κίνημα αντίδρασης στα χαράτσια αλλά υπήρχαν και πρωτοβουλίες που ανέλαβαν κάποιοι Δήμοι για επανασύνδεση του ρεύματος. Όμως δημιουργήθηκαν ισχυρά νομικά ερείσματα». «Τα μεμονωμένα περιστατικά που έρχονταν, πέρσι, σε εμάς, αν θέλετε και έτσι με ημινόμιμες λύσεις προσπαθούσαμε να το αντιμετωπίσουμε. Όμως αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για μερικά μέτρα (σ.σ. λιτότητας) αλλά για κατακλυσμό μέτρων», τονίζει.

Μάλιστα, προειδοποιεί για αύξηση τέτοιων περιστατικών: «Αν τα καιρικά φαινόμενα τα χθεσινά συνεχιστούν θα πολλαπλασιάζονται αυτές οι περιπτώσεις».

«Αυτά είναι προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πια από μία απλώς υπηρεσία ή από έναν δήμο, αν δεν δοθούν λύσεις από την Πολιτεία, η οποία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Αντίθετα, αυτά που κάνει, δυσχεραίνουν τις συνθήκες επιβίωσης ειδικά των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μπράτσιου.

Τέλος απευθύνει «έκκληση ειδικά για τρόφιμα. Όποιος μπορεί να βοηθήσει. Ο κόσμος πεινάει!».