Ανακοινώθηκαν τα πρώτα 39 ονόματα των υποψηφίων για το ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ μαζί με την Προοδευτική Εργασία, που ενέκρινε ομόφωνα στη σημερινή της συνεδρίαση η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. «Θέλουμε να αποτελέσουμε τον εμβρυουλκό των εξελίξεων. Θέλουμε μια ανανεωμένη δημοκρατική προοδευτική συμπαράταξη, που όντας ισχυρή θα παρεμβαίνει καθοριστικά στην πορεία της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Κ.Ε του κόμματος. Την ίδια στιγμή, ο Γρηγόρης Ψαριανός, με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, σημειώνει ότι μετά τις ευρωεκλογές θα τεθεί θέμα «συνέπειας και συνέχειας» του προέδρου.

Ads

Τα ονόματα των πρώτων 39 υποψηφίων για το ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ παρουσίασε στην Κεντρική Επιτροπή ο γραμματέας του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ζητώντας από το όργανο την τυπική έγκρισή τους. Ανάμεσα στους υποψήφιους βρισκεται ο Ανδρέας Παπαδόπουλος και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης. Επίσης περιλαμβάνονται μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ, όπως είναι η Μαριλένα Κοππά, ο καθηγητής Γιάννης Τσαμουργκέλης. Εκκρεμεί η ανακοίνωση των τελευταίων τριών ατόμων που θα συμπληρώσουν τη λίστα των 42 υποψηφίων για τις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Όλα τα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου στο τέλος του κειμένου*

Κουβέλης: Όχι μάχη κομματικής αυτοναφορικότητας

Ads

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε ότι «ο τόπος σήμερα έχει ανάγκη από μια Κεντροαριστερά των προοδευτικών αλλαγών. Μια πολιτική συμπαράταξη που θα απαντά προοδευτικά και πειστικά στις ανάγκες του παρόντος και θα σχεδιάσει δίκαια το μέλλον».

«Στόχος δικός μας δεν είναι μια Κεντροαριστερά συμπλήρωμα δεξιών και συντηρητικών κυβερνήσεων», πρόσθεσε. Επιπλέον, επεσήμανε ότι στόχος είναι η έξοδος από την κρίση με την πραγματοποίηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση ενός προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας.  «Για την προώθηση αυτού του στόχου συγκροτούμε τον προοδευτικό πόλο, τη “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ”», ανέφερε.

Απαντώντας σε όσους  «ισχυρίζονται ότι απειλείται η πολιτική σταθερότητα όσο δεν στηρίζεται η κυβερνητική προσπάθεια», ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι «όποιος ταυτίζει την πολιτική σταθερότητα με την εφαρμογή συντηρητικής πολιτικής κάνει σοβαρό πολιτικό λάθος. Διότι το πρόβλημα δημιουργείται από την αποσταθεροποίηση των συνθηκών ζωής των πολιτών που δημιουργούν οι συντηρητικές πολιτικές».

Στρέφοντας τα βέλη του και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλλιεργεί αυταπάτες « για δήθεν ολική επαναφορά, στα προ της κρίσης επίπεδα, αντιστρατεύεται τις αναγκαίες αλλαγές, δεσμεύεται από συντεχνιακά αιτήματα και χαρακτηρίζεται από ένα νεφέλωμα απόψεων για τα μείζονα».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «χωρίς αλλαγή της οικονομικής πολιτικής με στροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η έξοδος από την κρίση δεν θα είναι δυνατή».

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ ,όπου εκφράζονται επιφυλάξεις και διαφωνίες για τη συνεργασία με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ο Φ. Κουβέλης επανέλαβε ότι ο προοδευτικός πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει. «Η μάχη που δίνει σήμερα η ΔΗΜΑΡ δεν είναι μια μάχη κομματικής αυτοαναφορικότητας. Αφορά την ίδια την κοινωνία και τη χώρα», σημείωσε, απευθύνοντας έκκληση στήριξης του ευρωψηφοδελτίου της «ΔΗΜΑΡ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», για να αλλάξουν οι συσχετισμοί.

Για τον σάλο που έχει ξεσπάσει με τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίς Μπαλτάκου – Κασιδιάρη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει συνομιλητής της πολιτικής ζωής η Χρυσή Αυγή, προσθέτοντας ότι είναι μείζον πολιτικό ζήτημα τα όσα συνέβησαν με τον πρώην γ.γ της κυβέρνησης και χρειάζονται εξηγήσεις.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ΔΗΜΑΡ υπερασπίζεται την ηθική της δημοκρατίας, συμπληρώνοντας ότι το μόρφωμα της Χ.Α πρέπει να εκριζωθεί με θεσμικό και δικαστικό τρόπο και εκφράζοντας τη στήριξή του στη δικαιοσύνη η οποία, όπως είπε, «λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους».

Ψαριανός: Μετά τις εκλογές θα τεθεί θέμα συνέπειας του προέδρου

«Η δημοκρατία στην ανανεωτική Αριστερά δεν είναι διακόσμηση εσωτερικού χώρου όπως σε σταλινικά κόμματα», δηλώνει ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γρηγόρης Ψαριανός, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Σε ό, τι αφορά την κατηγορία του υπονομευτή αναφέρει ότι «είναι βολικό και ψυχοθεραπευτικό να μισείς αυτόν που φέρνει την κακή είδηση και ν’ απαλλάσσεις αυτόν που τη δημιουργεί…».

Επίσης, κάνει λόγο για ελάχιστους «συριζοειδείς ή παλαιοπασόκους» που θέλουν να τον διαγράψουν.

Για την πτώση του κόμματος καταλογίζει ευθύνες σε «νεοφερμένους» και στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, προβλέποντας ότι μετά τις ευρωεκλογές θα τεθεί θέμα «συνέπειας και συνέχειας» του προέδρου.

*H σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου της ΔΗΜΑΡ

1. ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
2. ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ – ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
3. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
4. ΑΡΣΕΝΗ ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ), ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣ – ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟΣ
5. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΓΙΑΤΡΟΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
6. ΒΑΡΔΑΚΑΣ ΣΙΜΟΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΜΥΚΗΝΩΝ
7. ΒΙΤΑΛΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ (ΛΕΙΑ), ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
8. ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
9. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ
10. ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ ΜΑΚΗΣ, ΓΙΑΤΡΟΣ – ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
11. ΓΟΥΡΓΟΥΡΗ ΦΑΝΗ, ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
12. ΔΑΒΒΕΤΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
13. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ε.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
14. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΔΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ
15. ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΤΗ ΔΩΡΑ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ Ε.Ρ.Τ.
16. ΚΑΡΑΤΖΟΛΑ ΕΛΕΝΗ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
17. ΚΑΤΣΑΜΟΥΡΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
18. ΚΟΛΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΑΓΡΟΤΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
19. ΚΟΠΠΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑ, ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ – ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
20. ΚΟΣΣΥΒΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΡΥΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
21. ΚΩΛΛΕΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
22. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ – ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
23. ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
24. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
25. ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ε.α. – ΝΟΜΙΚΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
26. ΜΕΛΦΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
27. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
28. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕΝΝΥ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣ
29. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
30. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΥΤΑΝΗΣ
31. ΣΑΒΒΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ
32. ΣΙΑΚΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
33. ΤΣΑΜΟΥΡΓΚΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
34. ΤΣΑΡΤΑΣ ΠΑΡΙΣ, ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
35. ΤΣΙΚΑΡΔΑΝΗ ΝΤΟΡΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
36. ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΘΡΑΣΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
37. ΦΩΤΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
38. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
39. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΑΝΤΑΙΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ