Θέμα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, έγινε η παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε την απόσυρση των «επίμαχων διατάξεων» που οδήγησαν στην παραίτηση του Γιώργου Σταυρόπουλου και ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δεν το έκανε δεκτό.

Ads

Ο Γ. Σταυρόπουλος, έχει υποβάλλει την παραίτησή του, υποστηρίζοντας πως με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργού Επικρατείας, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλοιώσει τη σύνθεση της ΕΕΔΑ.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Γ. Σταυρόπουλου, «η κυβέρνηση, θέλοντας να αλλοιώσει τη σύνθεσή της Επιτροπής, αλλά και να την καταστήσει δυσλειτουργική έως πλήρως αδρανή, προχωρεί μονομερώς σε μια άμετρη και άκριτη προσθήκη 5 μελών από μία μόνο Κοινότητα, εκείνη των ΛΟΑΤΚΙ, και 2 ακόμη μελών, εκτός από το ήδη υφιστάμενο μέλος, από άλλη, την Κοινότητα των Ρομά, κατά παράβαση κάθε αρχής ισότητας έναντι των λοιπών φορέων προστασίας των δικαιωμάτων που είναι ήδη μέλη της ΕΕΔΑ και διαθέτουν μόνο μια ψήφο στην Ολομέλειά της».

Με αιχμή την παραίτηση του προέδρου της ΕΕΔΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, κάλεσε τον Δ. Τζανακόπουλο να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις, κάνοντας λόγο για παραβίαση των Αρχών των Παρισίων.

Ads

Τζανακόπουλος: Διεύρυνση με τις οργανώσεις που υφίστανται τις διακρίσεις

Την ανάγκη «η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να διευρυνθεί και με φορείς και οργανώσεις οι οποίες υφίστανται τις διακρίσεις και όχι μόνον να είναι μια Επιτροπή που λειτουργεί με όρους ανάθεσης ή εξ ονόματος όσων υφίστανται διακρίσεις» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας στη διαφωνία της ηγεσίας της ΕΕΔΑ για τη διεύρυνση της σύνθεσής της, όπως προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου για την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης.

Ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι «θλίβομαι» γιατί η ΕΕΔΑ «θεωρεί, διά στόματος του προέδρου της, ότι το κύρος αυτού του φορέα μπορεί να πληγεί από τη συμμετοχή οργανώσεων και φορέων οι οποίοι και εκπροσωπούν την ίδια την κοινωνία των πολιτών, τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι υφίστανται τις διακρίσεις». Σε σχέση με την κριτική ότι εκπρόσωποι των Ρομά και των ΛΟΑΤΚΙ είναι περισσότεροι από τις εκπροσώπους των γυναικών στην σύνθεση της ΕΕΔΑ, ο Δ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι «δεν τίθεται ζήτημα σε καμία περίπτωση υπερεκπροσώπησης ή υποεκπροσώπησης ενός δικαιώματος».

«Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιου είδους πολιτική αντιπαράθεση», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Οι Αρχές των Παρισίων λένε κάτι απλό, ότι η σύνθεση της Επιτροπής πρέπει να καθορίζεται με συνταγματική ή νομοθετική διάταξη για να υπάρχει εγγύηση ανεξαρτησίας. Δεν καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης, αλλά μέσα από τη νομοθετική διαδικασία».

Ικανοποίηση από τους εκπροσώπους Ρομά και ΛΟΑΤΚΙ

Ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά Ελλάν Πασσέ Βασίλης Πάντζος σημείωσε ότι «η εξέλιξη της εκπροσώπησής μας έχει πάρει άλλες μορφές μέσα από συλλογικές και συμμετοχικές διαδικασίες και είμαστε το αντιπροσωπευτικότερο όργανο των Κοινοτήτων Ελλήνων Τσιγγάνων» κι ευχαρίστησε γιατί πλέον η συνομοσπονδία θα εκπροσωπείται στη σύνθεση της ΕΕΔΑ.

Η Στέλλα Μπελιά από τη ΜΚΟ «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», η οποία επίσης θα συμμετέχει στην σύνθεση της ΕΕΔΑ, παρατήρησε ότι όλες οι οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ δεν είναι ίδιες, «αλλά η κάθε μία οργάνωση έχει τον δικό της δρόμο, τη δικιά της δράση».