«Oποιαδήποτε ρύθμιση περί μετεγγραφών δεν επιτρέπεται να θέτει σε κίνδυνο την ακαδημαϊκή αξιοπιστία και ποιότητα των σπουδών», αναφέρουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ διατυπώνοντας ενστάσεις για τις ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις μετεγγραφές των φοιτητών. Εντός της ημέρας ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Ads

Σύμφωνα με το Έθνος, οι αλλαγές που μελετά το Υπουργείο είναι:

  • το οικογενειακό εισοδηματικό όριο για τη διεκδίκηση μετεγγραφής θα ανέλθει στα 24.000 ευρώ,
  • θα υπάρχει μέριμνα για αδέλφια φοιτητές, ώστε να σπουδάζουν στην ίδια πόλη,
  • προωθείται ανταλλαγή φοιτητών από ίδρυμα σε ίδρυμα,
  • οι μετεγγραφές θα ολοκληρώνονται στις αρχή του ακαδημαϊκού έτους,
  • η τελική επιλογή θα γίνεται από τα ίδια τα Ιδρύματα, ανάλογα με τον αριθμό των επιπλέον φοιτητών που θα μπορούν να επιλέξουν.

Οι πρυτάνεις τονίζουν ότι στο παρελθόν με τις μετεγγραφές άδειαχαν τα περιφερειακά ιδρύματα και γέμιζαν ασφυκτικά οι Σχολές στα μεγάλα αστικά κέντρα. 

Ο υπουργός μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι η αδυναμία των Ιδρυμάτων να καλύψουν τις μετεγγραφές αποδίδεται και στην έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων. «Σήμερα θα δώσουμε τις κατά το δυνατόν καλύτερες λύσεις. Ο νόμος λεει ότι θα αποφασίζουν τα ιδρύματα για τις μετεγγραφές. Δεν προσπαθούμε να πετάξουμε το μπαλάκι. Δεν μπορούμε να δώσουμε τίποτε άλλο είναι η εποχή της μεγάλης δυσκολίας» σημείωσε.

Ads