Ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ Πάολο Μπατίστα

Ads

Για μεροληψία προς όφελος ευρωπαϊκών χωρών έκανε λόγο ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ Πάολο Μπατίστα, ζητώντας να μη δοθούν άλλα δάνεια στην Ελλάδα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αντιδράσεις αντιπροσώπων ευρωπαϊκών χωρών επί της τοποθέτησης.

Κατά τον κ. Μπατίστα, μια νέα χρηματοδότηση με αποδέκτη την ελληνική οικονομία παρουσιάζει «αβέβαιες προοπτικές», η προτεινόμενη από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής συμμετοχή των ιδιωτών εμφανίζει «στοιχεία ασάφειας» και «δεν είναι επαρκής», ενώ το ελληνικό δημόσιο χρέος «δεν είναι βιώσιμο».

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει μια «ιδανική ευκαιρία» να λάβει την «πρώτη μεγάλη απόφαση» ως επικεφαλής του Οργανισμού, αυτή της μη περαιτέρω χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Ads

Με 15 δις ευρώ οι Γάλλοι

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα την πρόταση των γαλλικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών να συμμετέχουν στο νέο σχέδιο στήριξης για την Ελλάδα με κεφάλαια ύψους 15 δις ευρώ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών και ασφαλιστικών ιδρυμάτων.

«Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση έδωσαν τη διαβεβαίωση ότι θα προτείνουν στα διοικητικά τους όργανα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας σύμφωνα με τα αποφασισθέντα στις 21 Ιουλίου, και στο ύψος τους συνόλου των ποσών με τα οποία έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα με χρόνο ωρίμανσης έως το 2020, ήτοι περίπου 15 δις ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Φρανσουά Μπαρουέν.
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την απόφαση, «που επιβεβαιώνει την αποφασιστική θέληση του γαλλικού τραπεζικού συστήματος να συμμετέχει πλήρως στην κινητοποίηση για την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη».

Ξεκινά η συμμετοχή των ιδιωτών

Στο μεταξύ, έχουν αρχίσει και επισήμως οι διαδικασίες για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο κόστος του δεύτερου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και σύσκεψη -την Πέμπτη το βράδυ- του υπουργού οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η πρακτική εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη στην Αθήνα στην οποία μετείχαν ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, εκπρόσωποι του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) και στελεχών των ελληνικών και ξένων τραπεζών που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετάσχει στο πακέτο με περίπου 50 δις ευρώ μέσω της ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων που λήγουν έως το 2020 με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας και με μέση απομείωση της αξίας τους κατά 21%. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η διαδικασία της ανταλλαγής αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο. Στοιχεία του IIF καταδεικνύουν θετική ανταπόκριση στη ρύθμιση του 45% των τραπεζών πιστωτών της Ελλάδας -90% ο στόχος.