Διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το χρέος και τα εσωκομματικά τους οι Τσίπρας και Μεϊμαράκης.

Ads

Παρέμβαση μετά την ομιλία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη ζήτησε και έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το ζήτημα του χρέους.

«Αναφερθήκατε στο ζήτημα του χρέους και είπατε ότι τίποτα δεν άλλαξε. Για κακή σας τύχη κ. Μεϊμαράκη αυτή η τοποθέτηση έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την ομιλία του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη απομείωσης του χρέους. Με ποιους είστε τελικά;», είπε ο πρωθυπουργός. «Θα πετύχουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είτε είστε μαζί μας είτε όχι», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Για το χρέος δεν είναι μόνο ότι δεν ξέρετε είναι ότι δεν ακούτε. Σας είπα ότι χρειάζεται ρύθμιση μετά τα δικά σας φέσια. Το αμφισβητείτε; Δεν χρειάζεται να φωνάζετε. Μιλάτε για τον Ολάντ ξεχνάτε το Ολανδρέου», απάντησε δηκτικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ads

«Υπάρχουν δύο στρατηγικές στο ζήτημα του χρέους. Η μία είναι τα τεράστια πλεονάσματα και παλέψαμε να μειώσουμε αυτά τα τεράστια πλεονάσματα και να ανοίξουμε το ζήτημα του χρέους. Σας καλώ να έρθετε σε αυτή τη στρατηγική», σημείωσε ο πρωθυπουργός, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να απαντάει από την πλευρά του ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει  μπερδέψει τα πλεονάσματα με την αύξηση του ΑΕΠ. «Δεν είδα να μας καλείτε στις συζητήσεις με τους δανειστές, στην ομάδα διαπραγμάτευσης. Σας λέμε ότι με την ύφεση που υπάρχει και τα ελλείμματα που έχετε δημιουργήσει υπάρχει ανάγκη για το χρέος. Έχετε ξεκαθαρίσει ότι δεν μας θέλετε», κατέληξε.

Η κουβέντα όμως στράφηκε και στα περί εκλογών, εθνικών και εσωκομματικών. «Άκουσα με μεγάλη προσοχή. Έκανε μία εξαιρετική προεκλογική ομιλία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας δικαιολογώντας την εκτίμηση του , με το γεγονός ότι η ΝΔ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

«Σας υπενθυμίζω ότι οι εκλογές έγιναν στις 20 Σεπτεμβρίου και ο λαός αποφάσισε. Χάσατε με 7,5 μονάδες. Ο τόπος δεν είχε ανάγκη από προεκλογικές ρητορίες. Για πρώτη φορά έγιναν εκλογές με τον ελληνικό λαό να τα γνωρίζει όλα. Δεν μπορείτε να μιλάτε για μετάλλαξη», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε εκλογές για να ξεκαθαρίσει το κόμμα του από την Αριστερή Πλατφόρμα.

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ζήτησε από τον Αλέξης Τσίπρα να μην αναμειγνύεται στα εσωτερικά της ΝΔ. «Δεν καταλαβαίνω το άγχος σας. Δεν έκανα εκλογές για να λύσω το θέμα με τον Λαφαζάνη. Εμείς το λύνουμε φιλικά», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν υπάρχει διάθεση ανάμειξης στα εσωτερικά της ΝΔ. Δευτερευόντως έκανα μία αναφορά γιατί είπα ότι κάνατε προεκλογική ομιλία. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι ανεξαρτήτως προσώπων χρειάζεται εποικοδομητική πολιτική», είπε καταληκτικά ο πρωθυπουργός.