Εξωχώρια εταιρεία (offshore) φέρεται να διατηρούσε επί δέκα χρόνια ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης στην Κύπρο, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία που το απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα, ενώ ταυτόχρονα «ξεχνούσε» να τη δηλώσει, ως όφειλε στο «πόθεν έσχες».

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», ο Άδωνις Γεωργιάδης «είναι μέτοχος και  και διευθυντής στην κυπριακή εταιρεία Α. Γεωργιάδης – Ν. Νικολάου Βιβλιοπωλείον Λίμπεδ».

Παραθέτοντας σχετικά έγγραφα, το Documento αναφέρει πως η συγκεκριμένη εταιρεία εισήχθη στα μητρώα των κυπριακών εταιρειών στις 18 Φεβρουαρίου 2006 και διαγράφτηκε από αυτά στις 11 Ιανουαρίου 2016. Ωστόσο, σύμφωνα με τον νόμο της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου για τις εξωχώριες εταιρείες που είχε ψηφιστεί το 2010, απαγορεύεται ρητά η άσκηση τέτοιου είδους άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε πολιτικά πρόσωπα.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, τα πόθεν έσχες που έχει καταθέσει ο κ. Γεωργιάδης δεν αναφέρουν την εν λόγω εταιρεία. Στα πόθεν έσχες του αντιπροέδρου της ΝΔ εμφανίζονται εταιρείες που έχουν έδρα αποκλειστικά την Ελλάδα.

Ads

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να ζητήσουμε  από τον λαλίστατο κ. Γεωργιάδη να δώσει πειστικές εξηγήσεις για την αδήλωτη εξωχώρια. Όταν όμως έχουμε χάσει το μέτρημα από τις αδήλωτες οφσόρ της ηγεσίας της Ν.Δ. και έχει περάσει μια βδομάδα εκκωφαντικής σιωπής του αρχηγού της για τον χρηματοδότη της οφσόρ της συζύγου του, τι να περιμένουμε από τον αντιπρόεδρο. Τουλάχιστον βρήκαμε αυτό που ενώνει την ηγεσία της ΝΔ: Όχι δεν είναι οι κοινές ιδέες, αλλά οι κοινές συνήθειες στη φοροαποφυγή. Η ακαταμάχητη αδυναμία τους σε αδήλωτες οφσόρ».

Η απάντηση Γεωργιάδη

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απαντώντας στις αποκαλύψεις και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter:  «Είναι σίγουρα το πιο αισχρό κόμμα που κυβέρνησε. Ας δώσουν εντολή στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες, όπου έχουν την πλειοψηφία, να ψάξει να δει αν αυτό που έγραψε το @documentonews αληθεύει ή είναι συκοφαντία! Αν αληθεύει να τιμωρηθώ αλλά να το υιοθετούν έτσι;».

Η ανταπάντηση ΣΥΡΙΖΑ

«Τουλάχιστον ο κ. Γεωργιάδης έσπασε τη σιωπή του και μίλησε για την εξωχώρια εταιρία του, ακόμα κι αν δεν έδωσε καμία απολύτως εξήγηση για τις αποκαλύψεις», τονίζει το γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενο στο tweet του Αδωνι Γεωργιάδη. «Ο κ. Μητσοτάκης πόσο ακόμα θα συνεχίσει να κρύβεται; Θα βρει επιτέλους το σθένος να αντικρύσει τον ελληνικό λαό και να πει την αλήθεια για την offshore που χρηματοδότησε την εταιρία της συζύγου του;», καταλήγει το σχόλιο του γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα έγγραφα

image
 

image

image