Ραγκούσης: «Η ΝΔ παραπληροφορεί διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα»

Ads

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης αντέδρασε δριμύτατα στις δηλώσεις περί γερμανικού μοντέλου που διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση και κατηγόρησε ευθέως τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ότι «παραπληροφορεί διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη διολίσθησή του σε ακραίες θέσεις σχετικά με τα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής».

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει το «γερμανικό μοντέλο» στην απονομή της ιθαγένειας, υπογραμμίζοντας ότι «σύμφωνα με τις αλλαγές που είχε θεσπίσει στην Γερμανία ο κ. Σρέντερ τα παιδιά μεταναστών λαμβάνουν την ιθαγένεια αφού ενηλικιωθούν».

Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης, επισήμανε ότι στη Γερμανία η απονομή ιθαγένειας στα παιδιά «γίνεται από τη γέννησή τους και στην ενηλικίωση το παιδί αποφασίζει ποια από τις δυο ιθαγένειες προτιμά να κρατήσει». Επίσης «τα χρόνια που απαιτούνται για να υποβάλει κανείς αίτηση στη Γερμανία είναι οκτώ ενώ ο κ. Σαμαράς προτείνει τη συμπλήρωση δεκαετίας».

Ads

Τέλος, ο κ. Ραγκούσης κατηγορεί τον κ. Σαμαρά για «τακτική παραπληροφόρησης», με σκοπό «να δικαιολογήσει την απαράδεκτη διολίσθησή του σε ακραίες θέσεις,τακτική που δεν συνάδει με τη σοβαρότητα του θέματος». Στο μεταξύ, κύκλοι της Ρηγίλλης απαντούσαν χθες ότι η Ν.Δ. «προτείνει ηπιότερα μέτρα από εκείνα που εφαρμόζονται στην Γερμανία» σχετικά με την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών.

Συγκέντρωση συμπαράστασης προς τους μετανάστες οργανώνουν για αύριο Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, οργανώσεις της Αριστεράς, ομάδες υποστήριξης μεταναστών και αντιρατσιστικά κινήματα, με αφορμή του νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την παροχή ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών και το δικαιώμα ψήφου στους μετανάστες.

«Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά»

«Οι μετανάστες έχουν ανάγκη από πλήρη δικαιώματα. Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, νομιμοποίηση τώρα των μεταναστών», απαιτεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Οι 20 μετανάστες που πνίγηκαν στο Αιγαίο και οι βασανισμοί στο Α.Τ. Ακροπόλεως μάς θυμίζουν ότι η πραγματικότητα της ζωής των μεταναστών δεν απέχει από την κόλαση, ούτε αλλάζει με τη συγγνώμη και τις δηλώσεις συμπάθειας των υπουργών… Καιρός ήταν να σπάσει η ρατσιστική λογική του: Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι… Τα παιδιά των μεταναστών παρ’ ότι γεννιούνταν στην Ελλάδα και παρακολουθούσαν τα ελληνικά σχολεία δεν είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια…».

Επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ωστόσο, ότι την ώρα που τα παιδιά αυτά πλησιάζουν τις 300.000, το νομοσχέδιο απαιτώντας να είναι νόμιμοι οι γονείς τους, στερεί τη δυνατότητα για ιθαγένεια στη μεγάλη πλειονότητα. Αναφέρεται, δε, ότι με τους παραλογισμούς των συστημάτων «νομιμοποίησης» και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Ν.Δ., έχουν μείνει χωρίς χαρτιά 200.000 μετανάστες με παραμονή μακράς διάρκειας ενώ 170.000 έχασαν, για λίγα ένσημα, την ανανέωση των αδειών τους.

Ψήφος μόνο σε 76.000

Την ίδια ώρα, το δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες μη ελληνικής καταγωγής δίνεται σε 76.000 άτομα μόνο, κι αυτό την ώρα που η Ν.Δ. έσπευσε να συνασπιστεί με τον ΛΑΟΣ για να οργανώσουν μαζί μια εκστρατεία που χαρακτηρίζεται «ρατσιστική και χυδαία» κατά των δικαιωμάτων των μεταναστών. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις κοινότητες μεταναστών, τα κινήματα της Αριστεράς να συμμετάσχουν στον κοινό αγώνα για να συντριβούν «οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές προκλήσεις του ΛΑΟΣ και των νεοναζί» με κύρια αιτήματα την νομιμοποίηση των μεταναστών, την παροχή ασύλου στους πρόσφυγες, δικαιώματος επιλογής της ελληνικής ιθαγένειας και ίσων κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο προτείνει ανάκτηση της ιθαγένειας

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ), με επιστολή προς τον γ.γ. μεταναστευτικής πολιτικής Α. Τάκη, προτείνει να ενταχθούν στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια διατάξεις που προβλέπουν τη σύντομη ανάκτηση της ιθαγένειας από άτομα που την έχασαν, με βάση το καταργηθέν άρθρο 19 του παλαιού Κώδικα περί ιθαγένειας.

Στην επιστολή υπενθυμίζεται πως το αίτημα αυτό έχει υποβληθεί και από τα αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα όργανα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και από τον Συνήγορο του Πολίτη. Επισημαίνεται επιπλέον ότι δεν έχει απαντηθεί επιστολή-παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προς το υπουργείο Εσωτερικών, για τη συνεχιζόμενη αναφορά του θρησκεύματος και της καταγωγής στα έντυπα αιτήσεων για «έκδοση αδειών παραμονής», παρά την αυστηρή προειδοποίηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.