Κόντρα μεταξύ του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Παναγούλη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα μετά από ισχυρισμούς του πρώτου πως το υπουργείο του απαγορεύει την πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού φακέλου του και του φακέλου μελών της οικογένειάς του.

Ads

Ο ανεξάρτητος βουλευτές κατέθεσε εξώδικο με σκληρές εκφράσεις αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Καλώ τον άκαπνο, απόστρατο αξιωματικό και νυν υπουργό, που στο βιογραφικό του ψευδώς αυτοαποκαλείται αντιστασιακός, να επιτρέψει την πρόσβασή μου στα αρχεία των υπηρεσιών του και να μου παραδώσει αμελλητί, το σύνολο των σελίδων που γράψαμε οικογενειακά με αίμα, όταν εκείνος το 1971 γινόταν δεκτός στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, που ήταν φυτώριο χουντικών αξιωματικών».

Πρόκειται για τη διαδικασία απόδοσης στους αγωνιστές της αντίστασης 1967-1974 των φακέλων που τηρούνται στα αρχεία των υπηρεσιών ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας, όπως αναφέρει ο Στάθης Παναγούλης υπέβαλε σχετική αίτηση και πρόσφατα κλήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να παραλάβει αντίγραφα.

«Ο υπουργός κ. Τόσκας, απαγόρευσε την πρόσβαση μου στο μεγαλύτερο τμήμα τόσο του προσωπικού μου φακέλου όσο και των φακέλων των μελών της οικογένειας μου και από το σύνολο των 1.527 σελίδων, μου παρέδωσε μόλις 695 σελίδες, για την έκδοση φωτοτυπικών αντιγράφων των οποίων επιβαρύνθηκα με το ποσό των 159 ευρώ», αναφέρει γνωστοποιώντας ότι προέβη σε εξώδικη διαμαρτυρία. Ο βουλευτής ισχυρίζεται ότι αποκρύπτονται στοιχεία για την οικογένειά του που αγωνίστηκε με αίμα για τη Δημοκρατία και αμφισβητεί την αντιστασιακή διαδρομή του Νίκου Τόσκα.

Ads

Ο Νίκος Τόσκας όταν ενημερώθηκε για το εξώδικο και τους ισχυρισμούς του Στάθη Παναγούλη απάντησε στο ίδιο σκληρό τόνο. «Σφάλλει ο αήθης κύριος Παναγούλης αν νομίζει ότι του επιτρέπεται να ασχημονεί, να συκοφαντεί και να διαβάλλει. Το σημερινό του κατάντημα δεν τιμά την αγωνιστική ιστορία της οικογένειάς του. Δεν πρόκειται όμως να κατεβώ στο επίπεδό του», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Υπενθυμίζω ότι οι 2.100 φάκελοι πολιτικών φρονημάτων είναι αυτοί που απέμειναν από τα 7 εκατομμύρια περίπου φακέλους που ρίχτηκαν στη φωτιά το 1989. Και, αντί για το 2029 οπότε είχε αποφασιστεί να ανοιχτούν οι εναπομείναντες φάκελοι, αυτοί ανοίχτηκαν το 2016 και δίνονται στους δικαιούχους, με απόφαση του τωρινού υπουργού. Ο κ. Παναγούλης ας μην παριστάνει λοιπόν όψιμα τον μόνο εκπρόσωπο της αντιδικτατορικής αντίστασης».