Προειδοποιήσεις ενόψει της επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη έκανε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ads

«Πάλι θα μας πείτε ότι μόνο αριστεροί ήταν στο Πολυτεχνείο» είπε ανεβάζοντας τους τόνους για να συμπληρώσει: «Να τελειώνουμε πια με τα ιδεολογικά άβατα. Αρκετά. Σας τα είπα για την Αντίσταση, θα τα ακούσετε και για το Πολυτεχνείο».

Κατέληξε, απευθυνόμενος ονομαστικά στον Δημήτρη Κουτσούμπα και στον Γιάνη Βαρουφάκη, ότι «οι νόμοι ισχύουν για όλους και δεν εξαιρούνται ο κ. Κουτσούμπας και ο κ. Βαρουφάκης από την καθολική εφαρμογή των νόμων».

«Αντιπαρέρχομαι όλες αυτές τις σαχλαμάρες που είπε ο κ. Βαρουφάκης για τη 17η Νοέμβρη. Πολίτες όλων των παρατάξεων συμμετείχαν στο Πολυτεχνείο, απλά κάποιοι έχτισαν καριέρα πάνω στο Πολυτεχνείο για να το θυμούνται όπως τους βολεύει» απάντησε, αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης στα όσα καταλόγισε ο Γ. Βαρουφάκης για το «ακροδεξιό dna» της ΝΔ.

Ads

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην οργανωμένη και υπεύθυνη ανυπακοή για την οποία έκαναν λόγο τόσο ο κ. Κουτσούμπας όσο και ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «αυτό απευθύνεται και στον κ. Κουτσούμπα και στον κ. Βαρουφάκη». «Δεν είστε ο Μαχαντμα Γκάντι. Η φράση αυτή χρησιμοποιήθηκε για καθεστώτα ανελεύθερα και μη δημοκρατικά. Οι νόμοι ισχύουν για όλους. Δεν εξαιρούνται οι κ. Κουτσούμπας και Βαρουφάκης. Ότι ισχύει για όλους ισχύει και για το ΚΚΕ».

Νωρίτερα, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο δεν έχει ως αφετηρία την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αυτό που χρόνια τώρα ενοχλεί την κυβέρνησή σας αλλά και κάθε κυβέρνηση. Το γνήσιο αντιϊμπεριαλιστικό περιεχόμενο της πορείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, του στρατηγικού σας συμμάχου, που σήμερα αυτό το μήνυμα είναι περισσότερο επίκαιρο από τότε.». «Όσο για τις απειλές και την πυγμή, να τα δείξετε αλλού και όχι εδώ μέσα, ή προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία. Να τα δείξετε στην TUI, τα τουρ οπερέιτορς, να τα δείξετε στους εφοπλιστές, σε μεγαλοξενοδόχους. Να τα δείξετε σε ιδιώτες που διατηρούν οίκους ευγηρίας. Σε όλους δηλαδή όσους πρωταρχικά ευθύνονται για αυτή την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα και ο λαός μας και βεβαίως θέλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και στα δικά τους μέτρα.».

Ο δε Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι «με όλες τις αποστάσεις και με ολιγομελή ομάδα θα καταθέσουμε στεφάνι αλλά απαιτούμε να ασκήσουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα να κάνουμε πορεία. Θα είμαστε εκεί και σας προκαλώ να μας χτυπήσετε. Θα είμαστε με τις μάσκες μας και τις αποστάσεις μας λίγα μέλη από την κοινοβουλευτική ομάδα και την νομαρχιακή ενώ θα καλέσουμε τα μέλη  του κόμματος να μείνουν στο σπίτι τους. Σας προκαλώ λοιπόν να πείτε στον Χρυσοχοΐδη να μας χτυπήσει. Το ακροδεξιό σας DNA δεν μπορείτε να το αποβάλλετε. Να μας χτυπήσετε λοιπόν όπως μας χτυπήσατε έξω από το Εφετείο. Εμείς δείχνουμε στο λαό και σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν τι σημαίνει υπεύθυνη ανυπακοή».

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ανεπάρκεια, κι αναρωτήθηκε εάν «έχετε την αίσθηση ότι έχετε πολιτικό κεφάλαιο να καταναλώσετε χρησιμοποιώντας αυτόν τον λόγο;».

«Δεν είστε πια ο φέρελπις πολιτικός, αλλά είστε ο αποτυχημένος τέως πρωθυπουργός, και αυτό είναι η κρίση του λαού» υποστήριξε  ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε ακόμη ότι είχε ζητήσει να μην χρησιμοποιηθούν οι θάνατοι από τον κορωνοϊό ως επιχείρημα στις ομιλίες, αλλά, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο ίδιος πάντως έσπευσε να καταθέσει στοιχεία σχετικά με τους θανάτους στην Ευρώπη το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα υπήρξαν 43 νεκροί, στην Πορτογαλία 82 στο Βέλγιο 345 και στην Ιταλία 623.

«Υπάρχει μια σκληρή στατιστική, που είναι αδυσώπητη, δυστυχώς. Μιλάμε για αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Δεύτερος δείκτης είναι αυτός της επιπλέον θνησιμότητας, δηλαδή πόσοι παραπάνω άνθρωποι πεθαίνουν από αυτούς που θα περίμενε κανείς να χάσουν φυσιολογικά τη ζωή τους. Σταματήστε να σπεκουλάρετε σε αυτούς τους αριθμούς και να παρουσιάζετε μια εικόνα για την πατρίδα μας η οποία δεν είναι πραγματική. Έχετε δικαίωμα να έχετε την άποψή σας, όχι όμως να αμφισβητείτε τα επίσημα δεδομένα» είπε.

«Πράγματι, θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα τεστ» συνέχισε, «είμαστε η πρώτη χώρα που προμηθεύθηκε rapid test αξιόπιστα. Όσα ζητάτε, είναι πράγματα που γίνονται ήδη. Πιστεύετε ότι ο κόσμος θα πιστέψει εσάς κι όχι τους γιατρούς;» ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε «θαύμα που δούλεψε το Δημόσιο με τέτοιους ρυθμούς με τη δωρεά της Βουλής στο “Σωτηρία” και σε τρεις μήνες ολοκληρώθηκε» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ατελείωτος αριθμός εντατικολόγων για να στελεχώσουν αυτές τις εντατικές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λέγοντας πως έγινε προσπάθεια να προστεθούν λεωφορεία στο σύστημα συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Δεν χρειάζεται να περιγράψω την κατάσταση που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παππάς, πατέρας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, παρέδωσε έναν ΟΑΣΘ διαλυμένο. Προσθέσαμε λεωφορεία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα, και προφανώς διαγωνισμούς που είχαν απορριφθεί ως παράνομοι από τις αρμόδιες αρχές. Δεν φαντάζομαι να θέλατε να τους αποδεχθούμε και να παρανομήσουμε» σημείωσε.
Είπε επίσης ότι υπάρχουν μελέτες – ανέφερε κάποιες που έγιναν στο εξωτερικό – που λένε ότι τα Μέσα Μεταφοράς δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού, και συμπλήρωσε πως στο θέμα των συγκοινωνιών προχωρούν οι διαγωνισμοί και οι προσλήψεις.

«Εάν το εργο σας στα ΜΜΜ ήταν τόσο πετυχημένο, θα το αναδεικνύατε. Σε κείμενο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε ούτε μία παράγραφος, ούτε μία πρόταση για τα ΜΜΜ και τις Εντατικές. Δεν είχατε τίποτα να πείτε, γιατί δεν κάνατε τίποτα» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.